Mýsýr
Mýsýr Orta Doðu Ülkelerinin en önemli olanlardan biridir. Hal böyle olunca diðer büyük ülkeler onu rahat býrakmazlar. Ayrýca Mýsýr, Akdeniz ülkeleri halký olup çok sýcakkanlý hemen dolduruþa gelip kavga etmeye bayýlýrlar.
Tarihte Mýsýr'a yönetici olarak atanan kiþilere "sopan aba altýndan görünsün" diye talimat verile gelmiþtir. Otoriter rejim ile idare edilmeye alýþýlmýþ bir halk vardýr. Zaten bütün Orta Doðu Ülkeleri otoriter rejim ile asýrlarca yönetilmiþlerdir. Kavganýn ve sapkýnlýklarýn eksik olmadýðý bu bölge halkýna, onlarý düzeltmek ve toplum olarak yaþatmak için çok sayýda peygamber gönderilmiþtir. Peygamberlere çeþitli iþkenceler yapmýþlar, çarmýha germiþler, çöle sürüp aç ve susuz býrakarak öldürmek istemiþlerdir. Osmanlý Ýmparatorluðu döneminde otoritenin güçlü zamanlarýnda Orta Doðu sükunet içinde yaþamýþ, otoritenin zayýfladýðý dönemde ayaklanýp birbirleriyle kavga etmeye tutuþmuþlardýr.
Mýsýr 1953'te otoriter bir rejime geçmiþ (Mehmet Ali Paþa sülalesinin hâkimiyetine son verilmiþ), geçen yýla kadar yarý diktatörlük ile yönetilmiþ bir ülke. Arap Baharý maskesi altýnda halk isyaný olmuþ, idareye el koyan askerler kýsa dönem de serbest seçimler ile Cumhurbaþkaný seçimleri yapýlmýþ ve Müslüman Kardeþler yanlýsý MURSÝ seçilmiþti. Mýsýr ordusu bu kere, serbest seçimle iktidara gelmiþ olan Cumhurbaþkanýný devirmiþtir.
Devrilen Cumhurbaþkaný MURSÝ, ordunun verdiði ültimatomu twitter hesabýndan ve televizyonlardan tasvip etmediðini ifade etmiþ ama yetkilerini kullanýp komutanlarý emekliye sevk etmemiþtir. Gerekirse Demokrasiyi savunmak için canýný verebileceðini söylerken komutanlarý deðiþtirme yoluna gitmemiþtir. Adeta þapkasýný alýp Milli Savunma Bakanlýðýna gitmiþtir. Mursi'nin eski bir Müslüman kardeþlerden biri olmasý dolayýsý ile muhalefet içten içe yayýlmýþ sonunda halk meydanlara dökülmüþtür.
Askerlerin sözlerinde durup erken bir seçime gidebilirlerse Mursi Yanlýlarý tekrar iktidar olur, bir iki yýl gene iktidardan sonra askerler tekrar ayaklanýrlar. Bu süreç, baþa otoriter bir yönetici gelesiye kadar böyle devam eder. Biz de bir söz vardýr "her toplum müstahak olduðu bir yönetimle idare olunur." Bu söz Orta Doðu ülkelerine çok uyuyor. Biz istediðimiz kadar Mýsýr askerlerinin yaptýðýný tenkit edelim, bu döngü böyle devam eder. Mýsýr veya baþka bir Orta Doðu ülkesi için batý standartlarýnda bir demokrasi istemek hayalciliktir. Irakta Saddam Hüseyin var iken, yýlda 10-15 kiþi sorgusuz sualsiz ortadan kaldýrýlýrdý, þimdi ise 40-50 bin kiþi hayatýný kaybediyor, ne imiþ halka demokrasi gelmiþ.