Mýsýr’dan Gazze’ye Rabia ruhu

Not düþülmeli... Unutulmamalý... Her yýl hatýrlanmalý... Rabia-t’ul Adeviyye Meydaný’ndaki o sahneler zihinlere kazýndý. Geçen yýl bu zamanlar... Binlerce kiþi sessizce dua ederek bir darbeyi protesto ediyor. O darbeci duadan korkuyor ama. O kadar çok korkuyor ki o meydaný taramakta tereddüt etmiyor. Mýsýr’daki darbeci yönetim tarafýndan camiler dolusu, meydanlar dolusu sessiz direniþçiye ateþ açýldý.

Mýsýr’da ne olmuþtu? Hýzlý bir hafýza faaliyeti yapalým. Arap ülkelerinde demokrasi ve özgürlük taleplerinin sokak gösterilere dönüþtüðü günlerdi. 2011 yýlý... Önce Tunus... Ennahda Hareketi, Raþid El Gannuþi... Ve bugün de devam eden bir devrimin filizi... Libya’da Kaddafi’nin devrilmesi... Mýsýr’da da sýranýn Hüsnü Mübarek’e gelmesi.

Önce Hüsnü Mübarek devrildi. 30 yýl aradan sonra... Tahrir o zaman direniþin simgesiydi. General Abdulfettah el-Sisi’nin seçilmiþ cumhurbaþkaný Muhammed Mursi’yi darbeyle durdurmasýyla ayný meydan iþbirlikçi, berbat bir boyun eðmiþliðin sembolü haline geldi. Tahrir, utanýlacak bir repütasyona sahip olurken, Rabia-t’ul Adeviyye kutsallaþtý. Týpký adýný aldýðý o kutsal kadýn evliya gibi.

Kudüs’te Zeytindaðý’nda türbesi var Rabia’nýn... Merdivenlerle aþaðý iniliyor. Geçtiðimiz ay Kudüs ziyaretimiz sýrasýnda Rabia’nýn ruhuna dua ettim. Mýsýr direniþi, Gazze ile birleþti adeta zihnimde.

Gazze’ye kara harekatýnýn baþlamasý an meselesiydi. Her gün vahþi bir Ýsrail saldýrýsýnýn haberi geliyordu. Gazze, Mýsýr’daki Rabia direniþi kanla bastýrýldýðý için (þu son dönemde Gazze denilince aklýmýzda beliren) Gazze oldu.

Çünkü Mursi yoktu. Çünkü Sisi gelmiþti. Çünkü Gazze’nin can damarý Refah’ý kesecek bir isim vardý artýk Kahire’de... Ýsrail’in istediði oldu. Hiç karmaþýk deðil denklem... Tunus’un komþusu Avrupa olduðu için devrim baþarýya ulaþtý. Mýsýr’ýn komþusu Ýsrail olduðu için Mýsýr’daki halk hareketinin kanla bastýrýlmasýna Batý ses çýkarmadý. Rabia direniþine sahip çýkýlmadýðý için bugün Gazze’de katliam yapýldý.   Sesi çýkan tek ülke Türkiye oldu. Mýsýr’da yaþananlara tepki gösteren Türkiye ve Türk kamuoyu þimdi de Gazze diyor. Belki de yönetenlerden çok kamuoyunun, halkýn tepkisine kulak vermek gerekiyor... Türkiye, hükümeti, kamuoyu, sokaktaki insanýyla Mýsýr’dan Gazze’ye Rabia ruhuna sahip çýkýyor.