Mýsýr’da ordunun yönetime el koyduðu açýk da, yönetmeyi becerip becermediði belli deðil. Yanýlmýyorsak Mursi’yi ülkeyi iyi yönetemediði ve tüm yetkileri kendisinde topladýðý için devirmiþlerdi. Sanki ordu duruma el koyunca durumlar düzeldi.
Ordularýn devlet yönetememesi aslýnda doðal durum. Bununla birlikte Mýsýr darbecilerinin eni konu deneyimsiz olduklarý söylenebilir. Tüm dikkatlerini Mýsýr’daki muhaliflere, Ýhvan’a ve Mursi’ye verdiklerinden midir bilinmez, baþka dünyalarda neler yaþandýðýný farkýnda deðil gibiler. Geçen yüzyýldan kalma mantýkla, günü kurtarmayý devlet yönetmek sanan darbeciler, bu devirde yaptýklarýnýn gizli kalabileceðini ve insanlarýn da fazla akýllý olmadýðýný varsayýyorlar.
Hatýrlayalým, Mursi’nin tutuklanma nedeni Hamas’la iþbirliði yapmak olarak açýklandý. Bunun Mübarek sonrasý Mýsýr için neden suç olduðu belli deðil, hadi suç diyelim, Mursi-Hamas iþbirliðinin kanýtý açýk deðil. Mýsýr’dan Gazze’ye giden yardýmlarýn geçtiði tüneller, otoyola dönüþmüþtü de dünyanýn mý haberi olmadý?
Anlaþýldýðý üzre Hamas’la iþbirliði büyük bir suç ve büyük bir ceza verilmiþ. 15 gün hapis. Aslýnda hapis de deðil, bilinmeyen bir yerde rehin tutuluyor Mursi.
Ashton’un geliþi
Mursi’nin nerede tutulduðunu Mýsýrlýlar bilmiyor. Yoksa AB Dýþiþleri Temsilcisi Ashton pekala biliyor. Mýsýr’ýn yeni yönetiminden onay alan Ashton, Mursi ile görüþtü ve ardýndan bir de basýn toplantýsý yaptý. Þimdi Mursi tutuklu mu deðil mi? Yeni yönetim, direnemeyeceði kiþilerden baský gelince Mursi dinlenmeye çekilmiþ gibi bir tavýr alýp bu kiþilerin görüþme taleplerine boyun mu eðiyor, yoksa ülkeyi yönetemeyeceðini gördüðü için dýþ yardýma kucak mý açýyor?
Ýddiaya göre Ashton, Mursi’ye destekçilerinin evlerine dönmeleri çaðýrýsý karþýlýðýnda ‘azat’ edilmesi önerisinde bulunmuþ. Sanki yetki AB’deymiþ gibi. Ýhvan, Mursi’den gelen çaðýrýyý dinler mi, bunca katliamdan sonra insanlar evlerine döner mi, orasý da muamma. Ama Ashton Mursi’ye uluslararasý güçlerin Mýsýr’da dini referansý güçlü bir iktidara izin vermeyeceðini, dolayýsýyla askerin gitmesi isteniyorsa farklý kesimlerin temsiline izin veren bir yapý kurulmasý gerektiðini söylemiþ olabilir.
Belki serbest kalýnca, kalýrsa, ortalýðý tahrik edecek bir siyaset gütmemesini de tavsiye etmiþtir.
Ashton’la Mursi’nin baþka neler konuþtuðunu bilemeyiz; ama gerçek þu ki AB seçilmiþ cumhurbaþkanýný hala muhatap aldýðýný göstermiþ durumda ve Mýsýr’da arabulucu konumunda.
Ashton’un gidiþi
Arabulucu konumunda ama, Ashton’un Mursi’yle ne konuþtuðunu tahmin edebiliyor fakat darbecilerle ne konuþtuðunu bilemiyoruz. Anlaþýldýðý kadarýyla pek konuþamamýþlar. Hem ülkeye geliþine, Mursi’yle görüþmesine ve ortak basýn toplantýsýna izin verip, hem de kadýncaðýzýn sözlerini farklý tercüme ederek insanlarý inandýracaðýný sanmak nasýl bir þey acaba?
Toplantýsýnda Mursi’nin siyasete dönüp dönemeyeceði yönünde Ashton’a sorulan soruya, Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Baradai atlayýp yanýt veriyor ve tabi hayýr diyor. Ashton’un aðzý açýk kalýyor. Ashton, ‘Mursi burada olmadýðýndan cevap hakký doðuracak sorulara onun adýna yanýt veremem’ diyor; tercüman ‘onun sözlerini aktarmak görevlerim arasýnda yok’ diye çeviriyor. Yani Ashton’u Mýsýr görevlendirmiþ! Ashton, ‘bütün kesimleri birleþtirecek yol haritasý’ diyor; iþ bilen tercüman ‘bütün kesimleri kapsayan yol haritasý’ diyor.
Sonunda Ashton, ‘uçaða yetiþeceðim’ deyip gidiyor.
Ülkeler hýzla bir yerlere yetiþiyor; Mýsýr yönetimi durmayý seçiyor. Böyle giderse, darbecilere de darbe yapýlýr, ordu içinden ‘genç subaylar’ çýkar; Sisi, Baradai kim varsa indirir aþaðýya.