Mýsýr'la ikinci zirve

Daha önce bu köþede Mýsýr'la yeni bir döneme girildiðini müjdelemiþtik. Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn Þubat ayýnda gerçekleþtirdiði Kahire ziyaretinde Türkiye ve Mýsýr iliþkilerinde yaþanan derin kriz aþýlmýþtý.

Dün Sisi'yle kavgalýydýnýz bugün ne oldu diyenler küresel geliþmeleri okumadýklarý gibi bölgede yaþanan krizleri de anlayamýyorlar. Ülkelerin çýkarlarý ve gelecek projeksiyonlarý dönem dönem deðiþiklik göstermekte.

Özellikle Doðu Akdeniz'deki hidrokarbon potansiyeli, küresel ticaret koridor savaþlarý, Suriye, Ukrayna ve Gazze süreçleri iki baþkenti misyonlarý gereði bir araya getirdi. Bölgenin iki önemli aktörünün yeni bir paradigma inþa etmek zorunda olduklarý görmezden gelinemez.

Bugün iki devlet arasýndaki iliþkilere yeni bir boyut getirecek bir geliþme yaþandý. Mýsýr Cumhurbaþkaný Sisi'nin Ankara ziyareti iliþkileri güçlendirme yolunda önemli bir adým oldu.

Yapýlan görüþmede baþta Gazze olmak üzere bölgesel meseleler ele alýndý. Ýki devlet arasýndaki ortak istiþarelerde bulunulacaðýnýn altý çizildi.

Bu ortak istiþarelerin ilk ürünü de Þubat ayýndaki görüþmede alýnan karar doðrultusunda yeniden yapýlandýrýlan Yüksek Düzeyli Stratejik Ýþ Birliði Konseyinin ilk toplantýsýnýn yapýlmasý oldu.

Toplantýda ekonomi, ticaret, çevre, güvenlik, diplomasi ve enerji baþta olmak üzere pek çok alanda iki devlet arasýndaki iliþkilerin ilerletileceði vurgulandý.

Toplantý sonunda yayýnlanan ortak bildiri bölge ülkelerine yönelik yapýcý iþ birliði planlamalarýna yer verilmesi nedeniyle özellikle dikkat çekici bir içeriðe sahip.

Bekleneceði üzere Gazze'deki insani duruma yönelik çabalarý desteklemek için iki devlet arasýndaki eþgüdüm ve iþ birliði düzeyini daha da güçlendirmesine yönelik mesajlar verildi. Gazze'nin yaný sýra Irak, Libya, Afrika Boynuzu, Sudan'da güvenlik ve istikrarýn saðlanmasý için iki devlete de önemli görevler düþtüðü vurgulandý.

Bildiride ilgi çeken diðer bir husus her iki ülkenin ekonomik iliþkilerindeki mevcut potansiyeli artýrmaya yönelik giriþimlerde bulunulacaðýný taahhüt etmesi. Ticaret hacminin 5 yýl içerisinde 15 milyar dolara çýkarýlmasýnýn hedeflenmesi, bu doðrultuda da yatýrým ortamlarýnýn iyileþtirilmesi yönünde adýmlar atýlacaðýnýn belirtilmesi taraflarýn küresel ekonomik krizleri aþma yolunda uzun süreli iþ birliði planlamasý içerisinde olduðunu gösteriyor.

Dahasý, ekonomik projelerde bölgedeki diðer ülkelere iþ birliði fýrsatlarýnýn tanýnacaðýna iþaret edilmesi iki devlet arasýndaki ortaklýklarýn bölgesel bir geniþleme yaþayacaðýna iþaret ediyor.

2025 yýlý Türkiye ile Mýsýr arasýndaki diplomatik iliþkilerin kurulmasýnýn yüzüncü yýlý olacak. O zaman da ifade etmiþtik. Jeopolitik deðiþimler, bölgedeki enerji kaynaklarý ve ticarete yönelik hareketlilik, küresel ekonomik riskler Türkiye ve Mýsýr'ýn iliþkilerinin iþ birliði temelli istikrarlý adýmlar atmasýný gerekli kýlýyor.

Sisi'nin Ankara ziyaretiyle Türkiye ile Mýsýr arasýnda içerisinde iletiþim, bilgi teknolojileri, tarým, saðlýk, kültür ve turizm, maliye, endüstri, rekabet politikalarý, ulaþtýrma baþlýklarý da dahil olmak üzere 17 anlaþma imzalandý.

Bu anlaþmalar Türkiye ve Mýsýr'ýn iþ birliði temelli ve bölgesel dengeleri göz önünde bulunduran stratejik ortaklýklarýný daha da geliþtirmek için somut adýmlar atmaya hazýr olduklarýný kanýtladý.