Mýþ-miþ siyaseti

CHP Genel Baþkaný Kemal Kýlýçdaroðlu’nun bir süredir takip ettiði siyaset tarzý ülke gündemini bulandýrmaktan öteye geçmiyor. Her hafta bomba patlatacaðýna yönelik iddialý çýkýþlarda bulunuyor ama patlattýðý sadece sis/ses bombasýGürültüden ve ortalýðý bulandýrmaktan baþka bir sonuç doðurmuyor; biraz temiz hava, biraz doðru bilgi yalanlardan oluþan atmosferi kolayca temizliyor. Üstelik her bomba Kýlýçdaroðlu’nun elinde patlýyor, sadece kendisine zarar veriyor.

Kýlýçdaroðlu’nun yaptýðý çok açýk bir þekilde ‘çarpýtmadan medet ummak’

Yalan yanlýþ bilgi kýrýntýlarý üzerine bambaþka bir görüntü oluþturmaya, algý üretmeye çalýþýyor.

Elinde ilk salladýðý belgelerle Cumhurbaþkanýmýz ve yakýnlarýnýn yurtdýþýna para aktardýklarý, kara para akladýklarý veya yurtdýþý üzerinden bir servete sahip olduklarý þeklinde bir izlenim oluþturmak istedi. Kýsa sürede anlaþýldý ki, bu görüntüyü doðrulayacak bir gerçeklik yok… Partisinin sözcüsü ‘bunlar yasadýþý demedik ki’ diye genel baþkanýnýn üretmeye çalýþtýðý büyük yolsuzluk görüntüsünü boþa çýkardý.

Algý-olgu iliþkisi gerçeklik üzerinden kurulmazsa kýsa sürede kendisini belli eder. Olguya denk düþmeyen algý faaliyetleri kendi kendisini çökertir.

Kýlýçdaroðlu’nun Suriyeli göçmenlerle ilgili polemiði de benzer bir çarpýtma üzerine kurulu…

Cumhurbaþkanýmýz, Suriyeli göçmenler için Türkiye’nin 30 milyar dolar harcama yaptýðý söyledi. Türkiye’ye yardým sözü veren uluslararasý kuruluþlarýn iþi aðýrdan almasý ve Türkiye’yi bu meselede yalnýz býrakmasý üzerine sarf edilen bir söz bu. Türkiye’nin bu konuda her açýdan ve her alanda büyük bedeller ödediði yadsýnamaz bir gerçekliktir.

Kýlýçdaroðlu çýkýp sanki hükümet 30 milyar dolar para aldý, bunu harcarken yolsuzluk yapýp paralarý baþka yerlere kaçýrdý gibi bir algý üretmeye çalýþýyor. Eðer hükümet bütçesinde böyle bir kalem görünse ve yerine harcanmasa böyle bir hesap sorma mantýklý olabilirdi. Ama durum öyle mi? Bir kere bütçede hizmet ve yatýrým kalemleri oluþturulurken Suriyeli-Türkiyeli diye bir ayrým yok…

30 milyar dolar, Türkiye’nin bu sorunla mücadelede ülke olarak üstlendiði bir maliyeti ifade ediyor.

AFAD’dan sorumlu Baþbakan Yardýmcýsý bu konuda açýklama yaptý ama Kýlýçdaroðlu sanki bu konuda bir yolsuzluk varmýþ gibi algý oluþturma gayretini sürdürüyor.

Kamplarda kalan mültecilere harcanan para 7 milyar lira olabilir. Bunlar Suriyelilerin yüzde 10’u bile deðil. 3 milyona yakýn mülteci için Türkiye olarak yapýlan harcamalar 30 milyarýn çok çok üzerindedir.

Düþünün, ülkemizde yaklaþýk 650 bin Suriyeli çocuk eðitim görüyor. Bir öðrencinin eðitim sistemimize yýllýk maliyeti yaklaþýk 4 bin liradýr. 6 yýl üzerinden bu maliyet hesaplansa sadece bu kalem 16 milyar lirayý buluyor. Mülteci öðrencilerin ihtiyacýný gidermek için yapýlan ilave eðitim yatýrýmlarý (okul inþaatlarý) bunun dýþýnda.

Saðlýk-ilaç-sosyal güvenlik harcamalarý, yatýrýmlarý ve yardýmlar 16 milyar lirayý aþýyor.

Belediyelerin yatýrýmlarý 20 milyarýn üzerinde…

Göç idaresinden sahil güvenliðe, sivil toplumdan askeri/güvenlik hizmetlerine kadar birçok alanda kamu hizmeti verilmekte, kamu personeli bu iþler için emek sarfetmektedir. Tüm bunlar Türkiye için bir maliyettir…

Böyle bir konuda Kýlýçdaroðlu çýkýp ‘Türkiye bu meselede büyük fedakârlýklar yaptý ama iþin maliyeti konusunda mübalaða yapýlýyor’ dese bu basit bir siyasi eleþtiri olabilir. Ancak Kýlýçdaroðlu’nun yaptýðý bu deðil. Sanki bu konuya tahsis edilen bir para gitmesi gereken yere gitmedi baþka yerde kullanýldý gibi bir algý oluþturmaya çalýþýyor.

Bu, ayýp ve sakil bir haldir. Türkiye Suriyeliler meselesinde sosyal, mali, insani büyük bedeller ödemiþtir ve ülke olarak bu rakamýn çok üzerinde bir maliyet ortaya çýkmýþtýr. Bu sorunun doðrudan veya dolaylý faturasý tüm kurum ve kuruluþlarýn hizmetlerini kapsayacak þekilde çýkartýlsa meblað daha yukarýlara çýkar.

Bu tür çarpýtmalar üzerinden yanlýþ algýlar üretmeye çalýþmak haksýzlýktýr. Hakký ve gerçekliði gözardý eden algý operasyonlarýyla bir yere varýlamaz. Bu tür balonlar, tutanýn yüzünde patlar.