Ýstihbarat örgütlerinin faaliyetlerini ilgilendiren alanlarda yazmak zordur. Ya çok emin olduðunuz bir kaynaktan içeriden haber almanýz gerekir ya da kurgulamanýz. Ýçeriden haber alýrsanýz yönlendirilmeye açýk olursunuz. Bu tür örgütler dünyanýn her yerinde olandan çok olmasýný istediklerini dýþarýsýyla paylaþýrlar.
Kurgulamanýz, sizin gördüðünüz sonuçla tahmin ettiðiniz sebep arasýnda baðlantý kurmanýz halindeyse, hata payýnýz artar. Yanýlabilirsiniz, okuyucunuzu yanýltabilirsiniz. Fakat hiç olmazsa yönlendirme kurbaný olmazsýnýz, yazdýklarýnýzdan piþmanlýk duymazsýnýz. Yeter ki sebeple sonuç arasýnda kurduðunuz baðlantýnýn size ait olduðunu itiraf edin, iþin iç yüzünü biliyormuþ gibi davranmayýn.
***
Ben de öyle yapýyorum ve bir süre önce muhtelif yerlerde “yakalan” MÝT kamyonlarýnýn bazýlarýnýn iddia, bazýlarýnýn da ima ettiði gibi Suriye’deki El Kaide baðlantýlý gruplara deðil gerçekten Türkmenlere yardým olarak gitmiþ olabileceðini bir habere dayanarak göstermek istiyorum. Kaynaðým NTV ve haber aynen aþaðýdaki gibi:
“Suriye’nin Halep kentine baðlý Çobanbey kasabasýnda, Türkmen gruplarla kasabayý ele geçirmeye çalýþan Irak Þam Ýslam Devleti (IÞÝD) militanlarý arasýndaki çatýþmalar sürüyor. Türkmenlerin IÞÝD’e aðýr kayýplar verdiði belirtiliyor.”
Haberin devamýnda Çobanbey’de Suriyeli Türkmenler ile ÝÞÝD güçleri arasýnda yaklaþýk bir haftadýr devam eden çatýþmalarýn Perþembe gecesi de devam ettiði, kasabanýn 9 kilometre dýþýna çekilen ÝÞÝD güçlerine karþý Türkmen gruplarýn 300 kiþiyle saldýrý düzenlediði aktarýlýyor.
Bu da bence MÝT kamyonlarýndaki her türlü yardým malzemesinin El Kaide baðlantýlý gruplardan ziyade gerçekten de açýklandýðý gibi Türkmen gruplara gönderilmiþ olabileceðine iþaret ediyor.
Sanýrým en koyu AK Parti karþýtlarý bile iktidarýn tercihin ÝÞÝD ya da El Nusra’dan yana yapmayacaðýný, Türkmenlere destek verilmesinin çok daha büyük bir olasýlýk olduðunu kabul edecektir.
Eðer hala ikna olmuyorlarsa kendilerine her þey bu kadar ortaya dökülmüþ olmasýna raðmen ABD ve AB’nin neden reaksiyon göstermediðini sormalarýný öneririm. Basit bir akýl yürütmeyle sorduklarý sorunun cevabýný bulabileceklerine eminim. Düþünürlerse mantýklý seçenekler onlar için bile çok fazla olmayacaktýr.
Çünkü AB ve ABD’nin istihbarat teþkilatlarý ve Ankara’daki büyükelçilikleri eðer hep birlikte grevde deðillerse burada olan biteni, gazetelere yazýlanlarý, televizyona çýkanlarý herhalde okuyup seyretmiþler ve ülkelerine rapor etmiþlerdir. Uydudan yapýlan takipler de TIR’larýn kime gittiðini belirlemiþtir.
Tepki göstermediklerine göre de ya artýk bu ülkeler El Kaide’yi tehdit olarak görmekten vazgeçmiþ ya da Türkiye’yi o kadar sevmiþlerdir ki ne yaparsa yapsýn ona ses çýkartmamayý düstur olarak benimsemiþlerdir.
Size bu seçenekler makul geliyorsa yazýnýn devamýný okumanýza gerek yok. Makul gelmiyorsa siz de benim ulaþtýðým sonuca ulaþmýþ olabilirsiniz. Bu operasyonun ortak bir operasyon olduðunu, Türkmenlere ve dünyanýn meþru kabul ettiði, Montreux ve Cenevre’de muhatap alýp rejimin karþýsýna oturttuðu, muhalefete yönelik bir yardýmýn parçasý olduðunu düþünebilirsiniz.
***
Ulaþtýðýnýz sonuç yanlýþ olabilir, içinde hata payý da bulunabilir. Ama emin olun mantýklý olacak, Türkiye’nin El Kaide’ye yardým ettiði gibi anlaþýlmasý ve anlatýlmasý zor varsayýmlara dayanmayacaktýr. Ýktidar bir yerde hata yapýyorsa, her yerde hata yapar önyargýsýný yansýtmayacaktýr. Diyebilirsiniz ki biz Suriye’ye karýþmayalým, býrakalým onlar kendi baþlarýnýn çaresine baksýnlar.
Ýlgisizliðinizin sonuçlarýna katlanmaya hazýrsanýz neden olmasýn? Kapýlarýnýzý kapatýp komþunuzdaki yangýnýn size sýçrayacaðý günleri saymak, Cenevre görüþmelerinden dýþlamak, El Kaide’nin Suriye’yi ele geçirmesine, Irak’tan kopartacaðý topraklarla yaný baþýmýzda bir emirlik kurmasýna razý olmak, PKK ile olan sorununuzu yönetmek yerine ona teslim olmak ya da savaþa bizzat girip hýrpalanmak da birer siyasi tercihtir.