Televole’nin ilk yayýn tarihi 1994 yýlýdýr. Kanal D’de baþladý sonra bir benzeri Show Tv’de yapýldý. Türkiye’nin en fazla seyredilen ve daha önemlisi en fazla reklam alan programý oldu.
Sonra Show Tv’de 2005’e kadar devam etti. Toplum üzerinde bir sürü etkisi oldu bu programýn, hakkýnda tezler yazýldý. Medya için de bir sürü yeniliðe neden oldu Televole.
Mesela eskiden Sibel Can muhabiri diye bir kavram yoktu medyada Televole’den sonra oldu.
Toplum etkisinden söz ettim örneðini de vereyim. Televole’nin þöhretini parlattýðý sanatçýlarýn çoðu o zamanlar Kýbrýs’ta sahne alýr, tüm Televole kameralarý da orada olurdu.
O dönem saðda solda “Kýbrýslýlar bizim paramýzla vur patlasýn çal oynasýn yaþýyorlar” diyenler çýkmýþtý.
Bilinmeyen, orada eðlenenlerin Türkiye’den kumar oynamaya gidenler olduðuydu...
***
Ben seyretmemiþtim Sina Koloðlu yazmýþ dün... Tuncay Özkan Halk Tv’de katýldýðý bir programda zamanýnda Televole’nin yayýndan kaldýrýlmasý için MÝT Müsteþarý Þenkal Atasagun’un kendisini aradýðýný söylemiþ.
Atasagun, Batman’da yaþanan intiharlarýn sorumlusu olarak gördüðü Televole’nin yayýndan kaldýrýlmasýný istemiþ. Parantez açayýp bilgiler de vereyim...
Tuncay Özkan bir dönem Aydýn Doðan’ýn manevi oðlu gibiydi Doðan Grubu’nda sonra 2002 yýlýnda Show Tv’ye geçti, aralarý da oldukça bozuldu.
Yani Atasagun’un telefonu açtýðý dönem Televole’nin uçtuðu, reyting rekorlarý kýrdýðý dönem deðil.
Kaldý ki Televole’yi yapan da haber merkezi deðil iç yapýmlar ve spor ekibiydi. Her neyse aksi düþülse bile MÝT’in üzerine vazife plan iþlerden biridir bu. Bu yazdýðým da çok ciddiyim.
Bilmem hatýrlar mýsýnýz, ekonomi sýkýntýya girdiði dönemlerde insanlar Televole’de marka gücü artan Laila’nýn önünde protesto eylemi yapýyorlardý.
***
Batman intiharlarýný sadece Televole baðlamak haksýzlýk, bu konuda yapýlmýþ bir sürü akademik çalýþma var.
Ancak televizyon yayýncýlýðý ve ulusal güvenliðin arasýndaki iliþkiyi anlamak açýsýndan iyi bir örnek bu.
Türkiye’de televizyonculuðun çok etkili olduðu dönmemler ve onun taçlanmýþ markasýdýr Televole.
O dönemde de tartýþmýþtýk ama reklam ve reyting var diye yoluna devam etmiþti.
Reklam deyince, Fatma Girik’in Kanal D’de yayýnlanan programýnýn bitmesini saðlayan reklamverenlerin programa karþý ortak tavrýydý.
O zaman televizyonda olanlara þaþýrabilen bir toplumduk.
Þimdi o dönemler geçti, televizyon bizi istediði kadar deðiþtirdiði için þaþýrmamayý öðrendik...
Kötü mü oldu derseniz, iyi olmadýðý ortada zaten...