Bakýyorum, Milli Ýstihbarat Teþkilatý (MÝT) için, Soðuk Savaþ yýllarýndan kalan refleksleri sergilemeye devam ediyoruz. 2.Dünya Savaþý sonrasýnýn iki kutuplu dünyasýnda istihbarat örgütlerinin yapýlanma ve hedefleri farklýydý.
“Nükleer dehþet dengesi”nin gölgesi altýnda yaþýyorduk. Nükleer baþlýklý balistik füzelerin karþýlýklý ateþlenmesi, her þeyin sonu olacaktý. 1962 Küba Krizi baþta, hiçbir krizde taraflar o düðmelere basmaya cesaret edemediler, ellerindeki yok etme kapasitesini caydýrýcýlýkhedefli deðerlendirmeyi tercih ettiler.
KGB, Doðu Bloku istihbaratlarýnýn, CIA, Batý’nýn patronuydu... Ýki kutup arasýnda duvar vardý, duvarýn arkasýnda herkes ortak þemsiye altýnda çalýþýyordu. Soðuk Savaþ’a istihbaratçýlarýn savaþý demek doðru olur, onlarýn perde arkasýndaki mücadelesi, askerlerin devreye girmesini engelledi.
KIBRIS: Örtülü savaþ...
Türkiye açýsýndan 1958-1974 arasýnda Kýbrýs’ta yaþanýlan deneyim, bu sürecin dýþýndadýr. Türk Mukavemet Teþkilatý, 1 Aðustos 1958’de, Kýbrýs’ý Yunanistan’a baðlamak için yola çýkmýþ EOKA Teþkilatý’na karþý kurulmuþ bir örtülü savaþ yapýlanmasýdýr. Hem Kýbrýs Türk’ünün savunmasýný yaptý, hem de Türkiye’nin Ada içindeki eli-kolu iþlevini sürdürdü. Asker 1974’te Kýbrýs’a çýktýðýnda kendisini bekleyen silahlý bir güç vardý.
SURÝYE: Farklý örtülü savaþ...
Bölgemizde yaþanýlan geliþmeler, Türkiye’nin Kýbrýs deneyimini farklý bir düzeye taþýmasýný zorunlu kýlýyor. Kýbrýs yabancý bir coðrafya deðildi ve temas edilen grup, zaten Türk’tü... Oysa, Irak-Suriye-Lübnan hattýnda yaþanýlan çatýþmalar, Türkiye’yi, ulusal güvenliðini korumak amacýyla farklý bir örtülü savaþý gerçekleþtirmeye çekiyor.
Özellikle Suriye’de süren iç savaþýn, Suriyeliler’in kontrolünden çýkmasý, küresel ve bölgesel bütün güçlerin yer aldýðý bir mücadeleye dönüþmesi kayda deðer. Baas rejiminin daðýlmýþ ordusunu Ýranlý subaylar toparlýyor, kent savaþlarýnda Rus askeri danýþmanlar devreye giriyor, hatta Lübnan’daki Hizbullah örgütü cephede yer alýyor. Suudi Arabistan tarafýndan Irak’ýn Sünni bölgesinde yapýlandýrýlmýþ , “el-Kaidebaðlantýlý” olarak tanýmlanan örgütler ve çok geniþ bir coðrafyadan gelen “lejyonersavaþçýlar” iþin diðer yanýnda duruyor. Suriye-Ürdün sýnýrýndaki kamplarda muhalefet savaþçýlarýný Amerikalý danýþmanlar eðitiyor, Fransýz ve Ýngiliz uzmanlar Lübnan-Kuzey Suriye hattýnda görev yapýyor, Ýsrail, konuya, istihbarat örgütü aracýlýðýyla hakim olmaya çalýþýyor.
Ýþin ilginç yaný, bugün, Suriye’de yer alan küresel ve bölgesel tüm istihbarat birimleri (MÝT hariç) yabancý coðrafyada örtülü savaþ sürdürme yeteneði ve deneyimine sahip: ABD, Rus, Ýran, Ýsrail, Suudi, Ýngiliz, Fransýz, Alman...
Ýlk deneyimin getirdiði sonuç...
Herkesin bildiðini þimdi saklayacak halimiz yok, Türkiye de bu örtülü savaþýn içinde, zaten, olmak zorunda. Herkesin kendince yer aldýðý bir savaþta, o ülkeyle 900 km. sýnýrý olan bir devletin müdahil olmamasý düþünülecek bi’þey deðil. Aslýnda, bu durumu sorgulayan çok sayýda aklý evvel var ama, bu, ayrý bir bahis konusu. Sýnýrýnýzýn öte yakasýna hakim olamadýðýnýzda savaþý Gaziantep’te bulacaðýnýzý arkadaþlara nasýl anlatacaksýnýz. Geçelim.
Türk devleti, son 3 yýl içinde bugüne kadar hiç yaþamadýðý bir örtülü savaþ deneyimini yaþadý ve bunun sonucunda, MÝT-Genelkurmay-Dýþiþleri üçgeninde mükemmel bir uyum saðlandý.
Günümüzün, “her koyunun kendi bacaðýndan asýldýðý” çok yönlü dünyasýnda bu deneyim önemlidir. MÝT, Soðuk Savaþ yýllarýnda yüzünü içeriye çevirmiþ, ülke topraklarýnda “komünist avlayan” bir örgütken, bugün, “dýþ operasyonlarýnmerkezi” konumuna gelen bir kuruma dönüþüyor.
...Ve benim meslektaþým, 1983’te yani Soðuk Savaþ yýllarýnda, üstelik de, o günün konjonktüründe yapýlmýþ bir darbenin kurmaylarý tarafýndan yazýlmýþ MÝT Kanunu niye deðiþiyor diye ortalýðý yangýn yerine çeviriyor...
Merak etmeyin yahu, mesele siz deðilsiniz, býrakýn, sýnýr ötesindeki baþkalarý korksun...
ÖNEMLÝ NOT: MÝT Kanunu’nda yer alan basýna kýsýtlama getiren bölümün dikkatle gözden geçirilmesi gerekiyor, bu kadar kýsýtlamayý yayýncý özgürlüðü kaldýrmaz...Aman dikkat!..
PARLAMENTO DARBESÝ: Hep askerler yapacak deðil ya, bu kez de parlamentonun yaptýðý bir darbeyle karþýlaþtýk. Ukrayna parlamentosu toplandý, devlet baþkanýný azletti, eski rejimin bütün isimlerini yok etti. Suriye’de diktatörü, Mýsýr’da darbeciyi açýkça destekleyen Vladimir Putin’e çok ciddi iþaret...