MİT TIR’ları hadisesinde gözden kaçmasın

DEAŞ konusunda hafta içinde Paris’te önemli bir zirve toplandı. Zirveye Fransa Dışişleri bakanı Laurent Fabius evsahipliği yaptı. Irak Başbakanı Haydar el Abadi de toplantıya eş başkanlık yaptı. ABD Dışişleri bakanı John Kerry telekonferansla katılırken, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Anthony Blinken ülkesini temsil etti.

24 ülke temsilcisinin katıldığı toplantıda, Türkiye’nin DEAŞ ile mücadeleye verdiği destekten dolayı teşekkür aldığı bizzat Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu tarafından STAR’a verilen mülakatta dile getirildi.

Dahası MİT TIR’ları ile DEAŞ’a silah yardımı yapıldığı iddiaları da Fabius’a basın toplantısında sorulurken, tartışmaları bitiren yanıt Fransız bakandan geldi.

Fransa Dışişleri Bakanı, yanında bulunan Blinken’den de onay alarak, bu iddialara prim vermediğini kayıtlara geçirdi.

Türkiye’yi “teröre destek veren ülke” suçlamasıyla Lahey’de yargılatmak isteyenler, bu iddialara en azından resmi düzeyde uluslararası bir destek bulamıyor.

Kapalı kapılar ardında fiskos ededursunlar. İddiaları DEAŞ’ın tartışıldığı çok taraflı toplantıda itibar görmedi.  

Suriyeli Kürtler Kobani’ye dönmek istemiyor

DEAŞ’ın saldırdığı ve aylar süren çatışmalara sahne olan Kobani’de sular durulmak bilmiyor. Bölgeden gelen haberlere göre Türkiye’ye göç eden 200 bin’den fazla Kobanili’nin büyük bir kısmı geri dönme yanlısı değil. Zira, Kandil’den gelen PKK’lıların kenti kontrol altına aldıkları ve “zorunlu askerlik” adı altında kentte bulunanları “askere aldığı” belirtiliyor.

DEAŞ, Eylül ayında PYD denetimindeki Kobani’yi ele geçirmek üzere harekete geçmişti. Bu saldırılar sırasında 200 bin kişi evini terk ederek Türkiye’ye sığındı. 134 gün süren savaşın ardından kent DEAŞ’tan temizlendi. Bu süreçte, Türkiye üzerinden kente transfer edilen Iraklı Kürt peşmergeler de Suriyeli Kürtler safında savaştılar.

Bu süre zarfında Kobanililer, Suruç’ta bulunan çadırkentlerde barındılar.

Geri dönüşler başladığında ise farklı bir tablo ortaya çıktı. Buna göre Kobani’ye gelen yardımlar, PKK’nın kontrolünde dağıtılmaya başlandı. Savaşın bitmesinin ardından 1600 yardım aracı Kobani’ye gönderilmişti.

Şimdi geri dönmeyi bekleyen Kobanilileri bu yeni tablo da endişelendiriyor. Kobani, bu kez de bu yeni güç savaşıyla gündemden düşmeyecek gibi görünüyor.