Barýþ Pýnarý Harekatý’yla Tel Abyad ve Resulayn kontrol altýna alýndý. Ardýndan ABD ile bu bölge için, Rusya ile de Fýrat’ýn doðusu ve Münbiç-Tel Rýfat hattý için anlaþma yapýldý.
Bu anlaþmalar kapsamýnda Türk ve Rus birlikleri sýnýrda, 10 kilometre derinlikte devriye görevi icra ediyor. Ýkinci devriye önceki gün Ayn el-Arab’da gerçekleþtirildi. Devriyeler sýrasýnda terör örgütü unsuruna rastlanmadý. Terör örgütünden kalmýþ bazý mevzi ve tüneller tespit edildi. Yani karada bir sorun görünmüyor.
Ancak devriyeler sadece karadan yapýlmýyor. Sahadaki Türk zýrhlýlarýna havada ÝHA’lar eþlik ediyor. Bu ÝHA’larýn çektiði bazý görüntüler var. Bu görüntüler sahadan gelen istihbaratla birleþtirilince muhataplarýn Ankara’ya anlattýðýndan farklý bir tablo ortaya çýkýyor.
Cumhurbaþkaný Erdoðan, önceki gün partisinin TBMM grup toplantýsýnda yaptýðý açýklamayla bu tabloya deðindi. “Bizi ‘Teröristleri buradan çýkardýk’ laflarýyla aldatamazlar. Buralar teröristlerden arýndýrýlmýþ deðil” dedi. Mesajlarýn geneline bakýldýðýnda Erdoðan’ýn bu sözlerle hem ABD’yi hem de Rusya’yý uyardýðý anlaþýlýyor.
Terör örgütünün Barýþ Pýnarý bölgesine tacizleri de bitmiþ deðil. Milli Savunma Bakanlýðý dün yaptýðý açýklamada teröristlerin çoðunluðu havan ve tanksavar roketi olmak üzere son 24 saatte 11 taciz/saldýrý gerçekleþtirdiðini duyurdu. Örgüt Barýþ Pýnarý bölgesinin istikrar kazanmasýný ve Suriyeli mültecilerin topraklarýna dönmesini de engellemeye çalýþýyor. Tel Abyad’da düzenlenen bombalý saldýrýda 13 sivil hayatýný kaybetti. Benzer giriþim Resulayn’da da denendi. Ancak bu tür saldýrýlar Suriyelileri engellemiyor. Operasyondan sonra 30 bin kiþinin Resulayn’a döndüðü belirtiliyor.
O halde þu sorularýn yanýtý önem kazanýyor. Ruslar, 34 bin PKK’lý teröristin anlaþýlan bölgenin dýþýna çýkarýldýðýný açýklamýþtý. Bu bölgelerde kaç terörist kaldý? Bu teröristler nerede bulunuyor? Kýlýk mý deðiþtirdiler? Aðýr silahlarý hala anlaþýlan bölgenin sýnýrlarý içinde mi duruyor?
Bu sorularýn yanýtlarýný aradým. Bulduðum cevaplarý ve verilen mesajlarý þöyle özetleyebilirim:
Teröristlerin bölgeden tam olarak çýkarýlmadýðý anlaþýlýyor. Bu ÝHA görüntüleri ve sahadan gelen bilgilerle teyit edildi. Terörden arýndýrýlacak bölgede bin kadar teröristin kaldýðý öngörülüyor. 34 bin rakamý afaki ve abartýlý bir rakam. Sözkonusu günde 34 bin kiþilik bir hareketlilik gözlemlenmedi. Kalan teröristler kýrsalda deðil kasaba merkezlerinde duruyor. Sivil kýyafetlerle dolaþýyor. Kimi rejim üniformasý giyiyor. Özellikle Ayn el-Arab bölgesinde devriye araçlarýna yönelik taþlý saldýrýyý kýlýk deðiþtirmiþ teröristlerin yaptýðý deðerlendiriliyor.
Peki, anlaþma maddelerine tam uyulmaz, Türkiye’nin güvenlik endiþeleri giderilmezse ne olacak?
Suriye’den çekileceðini açýklayan ABD’nin yeniden karar deðiþtirmesiyle denklem deðiþti. Ortaya yeni bir rekabet alaný çýktý. Sahada Rusya ile ABD arasýnda alan kapma mücadelesi yaþanýyor. Terör örgütü PKK bu mücadelede yeniden ABD’ye yanaþmaya çalýþýyor. Ankara kimin kiminle iþ tuttuðunu biliyor.
Bir kaynaðým “Suriye sahasýndaki aktörlerin rekabetiyle ilgilenmiyoruz. Ne ABD iç siyaseti ne rejim ne de Rusya’nýn yaklaþýmý bizi ilgilendirir. Bizi ilgilendiren kendi güvenliðimiz, buna göre hareket edeceðiz” diyor. “Terörden arýndýracaðýmýz bölgenin kilometre karesini ortaya koyduk, oraya arýndýracaðýz” ifadesini kullanýyor. Türkiye’nin B ve C planlarý olduðunu hatýrlatýyor. Terör örgütünün saldýrýlarý durmaz ve yapýlan anlaþmalara uyulmazsa bu planlar yakýn vadede hayata geçebilir. Bu kimseyi þaþýrtmasýn.