PROBÝYOTÝK terimi, Yunanca ‘hayat için’ anlamýna geliyor. Bilim bu mucizeyi uzun hayat süren Kafkaslar üzerindeki araþtýrmalar sayesinde keþfetti. Kafkaslar’ýn fermente süt ürünlerini çok tüketmesinin, baþta kanser, kalp hastalýklarý ve diyabet gibi kronik hastalýklarýn geliþme ihtimalini azalttýðý ortaya çýktý. Probiyotiklerin en önemli etkisi sindirim sisteminin canlýlýðýný korumak ve barsak hastalýklarýný önlemek. Probiyotikler fermentasyon ürünlerinde bulunduðundan bilinen en yaygýn probiyotikli besinler yoðurt ve kefirdir. Probiyotik mikroorganizmalar sadece ‘fermente süt ürünleri’nde bulunmaz, bazý tahýllarýn fermentasyonu ile elde edilen besinlerde oluþur. Bunlar boza, tarhana ve þalgamdýr. Fermente süt ürünlerinden yoðurt ve kefir ise midede helikobakter pylori, barsak enfeksiyonlarý ile alerjik belirtileri azaltan bir etki gösterir.
Tarhana çorbasý vücudu dinç tutuyor
Probiyotik ürünlerin irritabilite barsak sendromunda tedavi edici etkisi olduðu, kanser riskini azalttýðý, kandaki kolesterol düzeyini düþürdüðü ve kalsiyum mineralinin yararlýlýðýný artýrdýðý týbben kanýtlanmýþ durumda. Bu yüzden her gün en az 1 su bardaðý kefir ve 1 su bardaðý yoðurdu saðlýklý beslenme planýmýza eklemek doðal ilaç gibi etki gösterir.
Son yýllarda probiyotiklerin baðýþýklýk sistemine etkileri üzerinde yapýlan araþtýrmalar ise bu mucizevi besinin vücudun direncini artýrmadaki gücünü de ortaya koydu. Uzmanlar özellikle mevsim geçiþlerinde yoðurt, tarhana, kefir gibi besinlerin yenmesinin vücutta antikor sentezini arttýrarak enfeksiyonlara karþý koruyabileceðini açýklýyor. Bunun dýþýnda probiyotik etkiyi öncü olarak aktive eden prebiyotikler de saðlýk açýsýndan çok etkilidir. Prebiyotikler ince barsak enzimleri tarafýndan parçalanamayan doðal ve yapay þekerlerden oluþur. Kurubaklagiller, soðan çeþitleri ve sarýmsak, saðlýklý prebiyotikten zengindir. Eðer hem prebiyotik hem de probiyotik yerseniz kanserden alerjiye kadar sizi koruyacak organizmalarýn sentezini 10 kat arttýrýrsýnýz.
Metabolizmayý düzenleyen salata yiyin
Semiz otunu yýkayýn ve büyük bir kaseye koyun. 1 ince dilimlenmiþ kuru soðan, 1 küp þeklinde doðranmýþ domates, bol taze nane ve dereotu ve 2 yemek kaþýðý ile harmanlayýn. Ayrý bir küçük kasede yoðurt ile 2 diþ ezilmiþ sarýmsaðý mikserle çýrpýn ve salata kasesinin üzerine sos olarak dökün. Yemeklerinizin yanýnda yiyeceðiniz bu salata ile yaþam iksiri yaparak zinde, dinç ve metabolizmanýzýn sürekli düzenli çalýþmasýna yardýmcý olmuþ olacaksýnýz.