Modern bir peþmerge ordusu neden olmasýn?

Kürt ve Arap medyasý, peþmergelerin eðitilmesi için Musul’a yollanan Türk ordusuna baðlý birliklerin haberleriyle dolup taþýyor.

Galiba eli kulaðýnda.. Bir peþmerge ordusu kurulacak ve bu orduya Rojeva’nýn peþmerge güçleri de katýlacak. Medyada yer alan haberler ve baþta KDP olmak üzere çeþitli Kürt gruplarýn bu meseleyle ilgili yaptýðý açýklamalar ve siyasi yorumlar,  bugünlerde Kürt kamuoyunun heyecanla  ilgi duyduðu temel bir konu durumunda.

Peþmergelerin yerel ve sadece KDP/YNK’nin bir askeri gücü olmaktan çýkýp, yeni ve modern bir milli  orduya dönüþmesi  fikri, her ne kadar yeni bir fikir olmasa da, Batýlýlarýn ve Kürdistan’a komþu olan devletlerin konuya ihtiyatla yaklaþmalarý, fikrin hayata geçmesini bugüne kadar engelledi.

Ama IÞÝD’in Kürdistan’a saldýrmasýndan ortaya bambaþka bir tablo çýkardý.

Peþmergelerin IÞÝD’e karþý verdiði savaþta, Almanya ve Amerika’dan gelen silah yardýmlarýný peþmergelerin doðrudan kullanabilmesi ve teslim almasý,  hala Baðdat’ýn onayýna baðlý.

IÞÝD’e karþý savaþ sözkonusu olduðunda Irak ordusunun esamesi okunmuyordu. Kerkük’ü Þengal’i peþmergeler korudu, IÞÝD buralardan peþmergelerin ortaya koyduðu kararlýlýk ve cesaret sayesinde uzak tutuldu.

IÞÝD’e karþý mücadelenin karasal gücü peþmergelerden  oluþuyor ve durum bugün dahi farklý deðil.

Eðer bazý tarihçilerin dediði doðruysa, yani birinci dünya savaþý hala devam ediyorsa, bu savaþýn geçen yüzyýlda olduðu gibi, bu yüzyýlda da aslý olarak Kürdistan dediðimiz coðrafyada sürüp gittiðini söyleyebiliriz.

Doðrusu, epey geç kalmýþ olarak, Kürdistan bugün, kendi  ‘Tuhaf Zamanlarýndan’ geçiyor.

Türk ordusunun peþmergeleri eðitmesine karþý çýkan Baðdat yönetimi, Ýran’ýn Lübnan’daki Þii güçler üzerinden örgütlediði ve  ülkenin dört bir yanýnda mobilize olan askeri birlikleri görmezlikten geliyor.

Peþmergelerin askeri statüsü, ve konumu, ne Irak ne de Kürdistan anayasasýna aykýrý deðil.

Peki Ýran’ýn Þii Türkmenlerden meydana getirdiði askeri  birliðin anayasada bir yeri var mý?

Türk ordusunun Kuzey Irak’taki varlýðýndan rahatsýzlýk duyan Baðdat yönetimi, Þii milis/askeri güçlerinden ve Irak’ýn üniter birliðinin bir parçasý olan Kuzey Irak topraklarýnda, fýrsat buldukça Kanton ilan eden PKK’den bir rahatsýzlýk duyuyor mu?

Iraklý olmayan bir örgüt, Irak’ýn bir parçasýný kantonlara bölerken, Baðdat’ýn sesi neden çýkmýyordu acaba?

Baðdat, Ýran, Suriye  ve PYD/PKK arasýndaki iþbirliðinden en ufak bir rahatsýzlýk duymazken, Erbil ve Ankara arasýndaki dostane iliþkilerden rahatsýzlýk duyuyor.

Kürdistan olacaksa-ki fiili olarak var-kendini dýþarýdan ve içerden gelecek saldýrýlara karþý koruma hakkýna sahiptir. Erbil hükümeti, kendini koruma hakkýný, bir türlü toparlanamayan, darmadaðýnýk durumda bulunan, ulusal kimliði ve karakteri bile tartýþmalý durumda olan Irak ordusuna havale edemez.

IÞÝD eðer Erbil’e ve hatta Kerkük’e bile girememiþse bu Irak ordusunun deðil, peþmerge kuvvetlerinin mücadelesi sonucudur.  

IÞÝD Kürdistan’a saldýrdýðýnda, Kürt kamuoyunun en çok üstünde durduðu konu, peþmerge  güçlerinden yeni ve modern bir ordunun kurulmasýna iliþkindi.

Mesele Batý dünyasýnda da, Kürdistan’ý en iyi bilen eski diplomatlar ve siyasetçiler tarafýndan gündeme getirildi ve tartýþýldý.

Kissinger, Amerika’nýn baþýndan beri peþmergelerin bir ordu þeklinde yeniden yapýlandýrýlmasýndan yana olmadýklarýný söyledi. Kissinger peþmergelere silah sevkiyatýnýn Irak merkezi hükümeti üzerinden ve merkezi hükümetin izin verdiði ölçüde ulaþtýrýldýðýnýn altýný çiziyor, Ortadoðu’da bir  Peþmerge Ordusunun kurulmasýnýn doðuracaðý sakýncalarý  hatýrlatýyordu.

IÞÝD’e karþý savaþta Kürtler’in sýrtýný sývazla, sonra ayný Kürtler ordu kurmak istediklerinde sakýncalar, bahaneler uydur ve karþý çýk!

Onlar da PYD’ye gel Esat’ýn ordusuna katýl deyip duruyorlar ve PYD bu davete balýklama atlýyor!

 Sýrtýný Putin’e ve Esat’a dayayan Kürtler’i bilemeyiz. Onlar,Putin Türkiye’ye meydan okurken, muhtemelen, sol’u yeniden keþfedecek ve çok  eski bir komünist geleneði sürdürecekler: Moskova ve Þam’a yaðmur yaðdýðýnda þemsiyelerini açýp Moskova ve Þam önlerine akýn edecekler!

Ama Kürdistan bu Kürtler’den ve onlarý temsil iddiasýnda olan partilerden ibaret deðil.

Kürdistan halký, er veya geç, Rojavalý peþmergelerin de içinde yer alacaðý bir peþmerge ordusunun kurulduðunu görmek istiyor...