Modern çağın gladyatörleri

Bu hafta vizyona giren Son Şans-Southpaw çağımızın gladyatörleri boksörlerin dramatik hayatına bir bakış atıyor. Jake Gyllenhaal’i kırık burnu, morarmış gözleriyle tanıyamayacaksınız.

Boks filmleri, normal izleyici kadar sinema yazarları gibi seçkinci çevrelerin aynı zevki alabildikleri nadir türlerdendir. Her ne kadar şiddet içerse de hem festivallerde hem popüler ödüllerde başarıya ulaşır bu filmler. Robert De Niro’nun 1980 yapımı Raging Bull’ı, Sylvester Stallone’u süper yıldız yapan Rocky’i kim seyretmemiş olabilir ki! Biraz daha yaşı bize yakın olanlar içinde 1978 yapımı gencecik John Voight ile o zamanın çocuk yıldızı Ricky Schroder’ın oynadığı boksör bir babayla oğlunun göz yaşartıcı hikayesini anlatan Şampiyon-The Champ filminde gözyaşı akıtmamış olan var mıdır? O baba-oğulun hikayesini seyrederken sinema salonunda utancımdan yüzümü ellerimle kapatarak hıçkıra hıçkıra ağladığımı hiç unutamam. Bir daha da öyle bir duygu seline hiç kapılmadım açıkçası sinema salonlarında. Bu hafta vizyona giren Son Şans-Southpaw, The Champ’tekine benzer bir duygu dünyasına götürdü beni. Filmin başrolünde oynayan Jake Gyllenhaal zaten özel bir oyuncu ama böyle bir rolde bu kadar başarılı olabileceğini düşünemezdim. Adam yılların boksörü gibi yumruk sallıyor. Ne ringteki hareketlerinde, ne spor salonundaki ezilmiş halinde en küçük bir defo görebilirsiniz.

EN BÜYÜK SİLAHI ÖFKESİ

İlk önce filmin hikayesini kısaca anlatayım, Billy Hope, hafif ağır sıklette altın kemer sahibi yenilgisiz bir boksördür. Güçlü yumruklarının yanında en büyük silahı öfkesidir. Yumruk yedikçe, acı çektikçe öfkelenen ve yenileceği maçları bile lehine çevirebilen bir taktiği vardır. Ama bu yediği yumrukların da sayısını artırır. Yetimhanede yetişen Billy’nin o günlerden beri sevdiği eşi Maureen bu gidişe artık bir dur demenin zamanının geldiğini düşünür. Billy’nin menajeri ise para kazanma peşinde olan bir adamdır, hayatını boksörlerin kanını sömürerek geçirir. Menajerin yeni maçlar için yaptığı baskıya rağmen Maureen kocasını etkilemeyi başarır. Tam her şey iyi olacak derken, bir basın toplantısı sırasında Billy’ye rakip olmak isteyen Meksikalı bir boksörün tahrikine kapılır ve salonda kavga etmeye başlarlar. Patlayan silah sesi ise her şeye acı bir nokta koyar. Kaza kurşunu Maureen’i bulur ve Billy’nin karısı ölür. Mali durumu iyi değildir, iflas etmemek için ringe döner. Ama artık salonda karısı yanında yoktur. Büyük bir yenilgiye uğrar. Her şey çökmektedir. Sonunda intihar etmeye kalkar. Fakat küçük kızı Leila sayesinde hayatta kalır. Bu yaşananlar, kızının elinden alınması ve evinin satılmasına sebep olur. Billy ya kendini toplayacaktır ya da elindeki son değerli şey olan kızıyla beraber her şeyi kaybedecektir. Binbir zorlukla kurtulduğu vahşi sokaklara geri döner...

KLİŞELER İYİ KULLANILMIŞ

Bütün boks filmlerindeki klişelerin bu filmde çok iyi kullanıldığını söyleyelim ama özellikle yönetmen Antoine Fuqua’nın, bir boksörün bütün o şaşaa içinde aslında nasıl zavallı ve vahşiliğin kurbanı olduğunu gösterdiği sahneler muhteşemdi. Filmin açılış sahnesinde Gyllenhaal’ın ringe çıkmadan önceki hazırlanışı, o odadaki diğer insanların umursamazlığı, koskoca sektörün bir adamın geniş omuzlarına bütün ağırlığıyla nasıl çöktüğünü anlatan sahneler filmin en önemli anları. Tabii yönetmenin makyaja ve bilgisayar teknolojisine fazla dayanmadan Jake Gyllenhaal’a geçirttiği değişim de önemli. Gyllenhall, altı ayda bir boksörün ne olduğunu, neler yaşadığını öğrendiğini söylüyor. Bu filmden önce boksla hiç ilgilenmeyen oyuncu artık bir boks fanatiği olmuş. Kesinlikle kaçırılmayacak bir film Son Şans.

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin orijinal adı: Southpaw Yönetmen:

Antoine Fuqua Senarist: Kurt Sutter

Oyuncular: Jake Gyllenhaal, Forest Whitaker, Naomie Harris, Curtis Jackson

Yapım: 2015, ABD, 124 dak.

VİZYONDAKİLER

Aç Kalpler

Jude ve Mina, New York’ta tesadüf eseri tanışıp evlenirler. Bebeklerinin dünyaya gelmesiyle çiftin ebeveynlik konusunda birbirlerinden çok farklı düşündükleri ortaya çıkar. Mina ağır bir diyet yapmaktadır. Üstelik bu diyeti bebeğine de uygulamaya çalışmaktadır. Jude, duruma müdahale etmeye çalışır ancak bu bir ölüm kalım savaşına dönüşecektir.

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin orijinal adı: Hungry Hearts Yönetmen: Saverio

Costanzo Senarist: Marco Franzoso Oyuncular: Alba Rohrwacher, Adam Driver, Roberta Maxwell, Inside Llewyn Davis Yapım: 2015, İtalya, 109 dak.

Fantastik Dörtlü

Marvel’ın en uzun soluklu süper kahraman takımı olan Fantastik Dörtlü, yaşam tarzı aykırı dört gencin, alternatif ve aynı zamanda tehlikeli bir boyuta ışınlanmasıyla, olağanüstü bir fiziksel değişime uğramalarını konu alıyor. Yeni edindikleri yeteneklerini kullanarak bir takım olarak hareket etmeyi öğrenmeli ve dünyayı tehdit eden eski dostlarına birlikte karşı gelmelidirler.

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin orijinal adı: Fant4stic Yönetmen: Josh Trank

Senarist: Simon Kinberg Oyuncular: Miles Teller, Kate Mara, Michael B. Jordan, Toby Kebbell

Yapım: 2015, ABD, 100 dak

Kaptan Cingöz Macera Peşinde

Zeki bir çocuk olan Albert, muziplikleri ve sakarlıklarıyla kasaba halkını canından bezdirmiştir. Bir gün kazara kasabanın en büyük gururu ve simgesi olan ünlü balon kaptanı Leopoldus’un heykelini kırar. Kasaba halkının bu duruma çok üzüldüğünü gören Kaptan Cingöz hatasını tamir etmek ister...

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin orijinal adı: Albert Yönetmen: Karsten Kiilerich

Senarist: Karsten Kiilerich Oyuncular: Vibeke Ankjaer Axvaerd, Alfred Bjerre Larsen, Oscar Dietz, Morten Eisner

Yapım: 2015, Danimarka, 81 dak.

Vahşet Geçidi

Gerçek olaylardan ilham alınarak çekilen filmde Oscar ve Geordie; Amelia, Toby ve Maya’yı kasabalarındaki hayalet motorcu efsanesinin peşine düşmeye ikna ederler. Efsaneye göre, Limon Ağacı Geçidi’nde geceleri bir hayalet belirmektedir. Gençlerin geçitte şahit oldukları olaylar, bu yolculuğu bir kabusa dönüştürür. Kasabada mahsur kalacaklar ve dehşet verici olaylara şahit olacaklardır.

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin orijinal adı: Lemon Tree Passage Yönetmen: David Campbell Senarist: Erica Brien Oyuncular: Jessica Tovey, Nicholas Gunn, Tim Phillips, Pippa Black

Yapım: 2015, Avustralya, 84 dak.

Eski Sevgiliyi Unutmanın 10 Yolu

Senaryosu, bilimsel aşk araştırmalarına dayanılarak yazılan yılın en komik filmi. Alper ve Zehra evlenmek üzeredir. Alper evlenecek olduğunun ciddiyetine düğün salonunda varır. Düğün salonundan kaçar ve olaylar gelişir...

FİLMİN KÜNYESİ

Yönetmen: Biray Dalkıran Senarist: Biray Dalkıran

Oyuncular: Atılgan Gümüş, Orçun Kaptan, Serhat Özcan, Tuğçe Sarıkaya

Yapım: 2015, Türkiye