Modern futbol ama maç boyunca

Ankaragücü maçına değinmek anlamsız olur, çünkü maçtaki gelgitli görüntü aşağıdakilerin tescili niteliğinde. Bir süredir şunu söylüyorum: Beşiktaş klasik 4-2-3-1 düzenindeki takımlara karşı başarılı oluyor, ama bu tip orta sahalar biraz top tutunca dengesi kolayca bozuluyor. Antalya maçında da bunu gördük, Akhisar maçında da. Kartal ofansif etkinliğini artırınca rakip orta sahaların direnç göstermesi zorlaşıyor. Özellikle de 4-1-2-3 dizilişindeki orta ikilide Oğuzhan-Fernandes aşısı tuttuğundan beri daha da belirgin bu.

Antalya maçında dk. 47-69 arasındaki duraklama dönemine dikkat çekmiştim. Bir benzerini de Akhisar maçında dk. 53-69 arasında yaşadık. Beşiktaş bu dilimde hiç gol girişimi üretemezken, kalesinde biri golle sonuçlanan tam 5 gol girişimi gördü. Aybaba’nın üzerine düşünmesi gereken sorun bu. Beşiktaş rakip orta sahanın top yapmasına izin verince, kendiliğinden geriye yaslanan bir takıma dönüşüyor.

Skor avantajı ya da tempo sonrası rölanti elbette bu tür “duraklama” anlarını açıklar. Asıl iş böyle anlarda da takımın oyun anlayışı açısından efektif bir görüntüyü koruması. Beşiktaş bunu başardığı gün “modern futbol”la tümden barışık bir takıma dönüşecek. Orta saha üretkenliği konusunda örnek oluşturacak belki de. Bunu başarırsa ofansif üretkenliği de artacak. Takım bol gol ürettiği için kimse farkında değil, ama Beşiktaş’ın gol girişimi ortalaması hala olması gerekenin altında. Örnekse, Akhisar maçında karşılıklı 12’şer gol girişimi vardı. Şeref Bey için yetersiz bir rakam.

Modern futbolu 90 dk’ya yaymak ve ofansta istikrar yakalamak çok ama çok önemli. Takım belli bir gol girişimi ortalaması tutturursa, skor üretmekte zorlandığı maçlarda bile sonuca gitmeyi başarabilir. Tersi durumda, geçen sezondakine benzer iniş çıkışlar yaşama olasılığı artar. Bu köşeyi düzenli izleyenler belli bir oyun anlayışını ısrarla savunduğumu biliyor. Bu ısrarın bir anlamı var mı, bilemiyorum. Ama varolan düzene ayak uydurmaktan yeğdir. Eleştirilerimin bu oyun anlayışı çerçevesinde olduğu gözden kaçmasın. Önce istikrar, sonrası kendiliğinden gelir.