Modern köle pazarlarýnda satýlan Afrika çocuklarý ve Türkiye

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan’ýn dört ülkeyi kapsayan Afrika seyahati, yüzyýllar boyunca Batý ülkelerinin doðal zenginliklerini sömürdüðü bu coðrafya için yeni bir sayfanýn açýlmasýný saðladý.

Kara kýta için kölelik çaðýnýn bittiðini sanmayýn sakýn. O yýllarda Afrikalý çocuklarý hayvanat bahçelerine koyan Batý medeniyeti, kölelik defterini þimdi modern çað formatýnda devam ettiriyor.

Cumhurbaþkanýnýn yanýnda çok sayýda iþadamýyla çýktýðý Fildiþi Sahili, Gana, Nijerya ve Gine seyahatinin Gana ayaðýnda okuduðum bir haber kelimenin tam anlamýyla içimi acýttý. Gana’da Ýngilizce yayýnlanan bir gazetenin baþyazýsý, modern kölelikten haber veriyordu.

21 Ganalý erkek çocuðunu Güney Afrika’ya kaçýran bir insan kaçakçýlýðý þebekesi yakalanmýþtý. Güney Afrika’daki antrenman merkezlerinde yetiþtirilecek olan Ganalý gençler, ABD ve Avrupa’ya futbolcu olarak pazarlanacaklardý. Gazete, yetkilileri insan kaçakçýlarýna karþý önlem almalarý konusunda uyarýyordu. Kölelik çaðý format deðiþtirmiþ belli ki. Batýlý Afrika insanýný mal olarak görmekten ve ipliðine kadar sömürmekten vazgeçmemiþ.

Bir sütun haber... Koca bir coðrafyanýn kaderinin resmiydi.

Türkiye, yýllarca sömüren, köleleþtiren Batý ülkelerinin aksine kardeþçe, paylaþýmcý bir el uzattý Afrika ülkelerine bu gezi sýrasýnda. Cumhurbaþkaný Erdoðan, buram buram fakirlik kokan bu coðrafyanýn ayaða kalkmasý için atýlacak adýmlarla yakýndan ilgilendi. Bu coðrafyadaki Müslümanlarýn da umudu oldu. Gana’da yaptýrýlan Millet Camii’ni ziyaret eden Cumhurbaþkaný coþkuyla karþýlandý. Sadece ekonomik, politik yani maddi bir el deðil, manevi bir elin uzanmasýnýn gerekliliði de modern kölelik çaðýnda bir kez daha ortaya çýkýyordu.

Çok sayýda anlaþma imzalandý. Beraberinde getirdiði beþ bakan, Ekonomi Bakaný Mustafa Elitaþ, Milli Savunma Bakaný Ýsmet Yýlmaz, Çevre Bakaný Fatma Güldemet Sarý, Dýþiþleri Bakaný Mevlut Çavuþoðlu ve Enerji Bakaný Berat Albayrak saatlerce çalýþtýlar, muhataplarýyla uzun görüþmeler gerçekleþtirdiler. Türk Hava Yollarý Yönetim Kurulu Baþkaný Ýlker Aycý’nýn gezinin her ayaðýnda en çok çalýþan bürokratlardan olduðunun altýný çizelim. Kýzýlay’ýn genç ve arý gibi çalýþan Genel Müdürü Mehmet Güllüoðlu, insani yardým ve iþbirliði için yoðun bir mesai yürüttü.

Protokol yollarý bile sefaletin izlerini taþýyan bu ülkelerin imarý için Türkiye kollarýný sývadý.

Her durakta planlanan anlaþma sayýsýndan daha fazla uzlaþý belgesi çýktý ortaya.

Bu çabanýn Batý ülkeleri tarafýndan nasýl sindirileceðini kestirmek zor elbette.

Fildiþi Sahili ayaðýnda iki liderin basýn toplantýsýný beklerken, salondaki siyah heyetin arasýndaki tek beyaz adam, son sözü söyleme mücadelesi veren bir sistemin güncellenmiþ fotoðrafýydý.

Fildiþi Sahili cumhurbaþkanýnýn Fransýz danýþmaný olduðunu öðrendiðim beyaz adam, salondaki önemli figürlerden birisi olarak yerini almýþtý.

Kara kýtada ziyaret ettiðimiz dört ülkeden ikisi eski Ýngiliz sömürgesi, diðer ikisi de eski Fransýz sömürgesiydi, burada hatýrlatalým.

Altýn ve hidrokarbon kaynaklarý bulunan ama sahip olmalarýna izin verilmeyen bu ülkelerde fakirlik sadece gözlemlenen deðil, kokusu havada asýlý kalmýþ bir çarpýcý gerçek olarak ortada duruyordu.

Ve kardeþçe atýlmýþ bu adýmýn önemini her köþe baþýnda bir kez daha hissettiriyordu.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, Afrika gezisinden gönülleri kazanarak döndü. Ýmzalanan sayýsýz anlaþmanýn uygulanmasýnýn takipçisi olacaðýný her fýrsatta vurgulamasý da Ankara’nýn Afrika gündeminin hep güncel kalacaðýný iþaret ediyordu.

Afrika kýtasý için açýlan yeni sayfaya iliþkin geliþmeleri yakýndan izlemekte fayda var.