Mönümüz geçen seneden

Bugün geçen yıla kısa bir göz atmak, yıl sonu özeti çıkartmak istiyorum derken bir de üzerine bu yazılardan güzel bir mönü çıkardım yeni yıl sofrası için! Bana ayrılan bu köşede her sene yılbaşına bir hafta kala pek güzel önerilerde bulunmuşum. Hepsine star gazetesinin internet sayfasından ulaşabilirsiniz. Yenileri için internet sayfama da göz atabilirsiniz. Gelelim yıl sonu özetime...

OCAK

Prof. Dr. Yaşar Kemal Erdem’le Ezine peynirinin sertifika yolculuğunu konuştuk. Bu röportaj bence tüm peynirlerimize sertifika almaları için aydınlatıcı bilgiler vermişti.Ve yine aynı ay, bu sene belki de en severek yaptığım tarifi yani kızartma kurabiyeyi yapmıştım. Yumurta ve toz şekerini çırpıp üzerine yavaşça yoğurt ve zeytinyağı eklemiş, karbonat ve un ile karıştırıp yumuşacık bir hamur elde etmiştim. Tabii yoğun taze vanilya özünün rahiyasından da bonkörce faydalanmıştım. Bu hamur yağda nar gibi kızartılıyordu hatırlarsanız, bir gram da yağ çekmemişti. Üzerine pudra şekeri ve tarçın serptiniz mi alın size nefis bir yılbaşı tatlısı!

ŞUBAT

Kefiri uzmanından öğrendik şubat ayında. Cem Karagözlü ile röportaj yapmıştık. Yeni bir yıla girerken bence beslenme düzeninizi gözden geçirmeyi planlıyorsanız kefirin yararlarını hatırlamak da fayda var. Şöyle demişti Karagözoğlu: “Kefirin günde yarım litre düzenli kullanımında mide ve pankreas gibi bazı organların salgılarını artırdığı, sinirsel rahatsızlıklara, iştahsızlığa ve uykusuzluğa karşı iyi geldiği tespit edildi. Yüksek tansiyon, bronşit ve safra rahatsızlıklarını iyileştirdiği görüşü ise halk arasında yaygınlaşmıştır. Kafkasya’da yaşayan kişilerin uzun ömürlü olmalarının kefir tüketimine bağlı olduğu görüşleri birçok araştırıcı tarafından savunulmaktadır.”

MART

Zeytini dosyaladık! Öyle soframızdan eksik olmayan iki, üç çeşidiyle sınırlı olmadığını, Anadolu topraklarında bu gün yetişen tam 36 çeşidinin dimdik ayakta durduğunu öğrendik. Biberle birbirinden güzel tarifler de vardı. Bunlardan biri ise Avustralya’nın özel biber sosuydu: Demirhindi taneleri ayrı, kırmızı acı ve kurutulmuş Şili bahçe biberi ayrı ayrı az suda kaynatılıp süzülür. Şili biberi küçük doğranır, demirhindinin suyu alınır. Acı kırmızı taze biber, kahverengi şeker, sarımsak, soğan zeytinyağında karamelize edilir ve diğer biberle, demirhindi suyuyla birlikte biraz daha pişirilip püre haline getirilir. Yemeklerin yanında kullanılmak üzere kavanozlara koyulur.

NİSAN

Eskalop yaptık! İşte size yılbaşı sofrası için nefis bir alternatif! Eskalop için incecik tavuk göğüs eti, dana antrikot veya bonfileyi parmesan peyniriyle kaplayıp kızartın. Etin piştiği tavada sebzelerle veya sadece domatesle ya da krema ile bir sos hazırlayın ve etleri tekrar içine atın! Bu sos için mantar, kereviz, pırasa oldukça uygun ama limon kabuklarıyla taze kişniş veya maydanozla kremalı bir sos da hazırlamak mümkün. Çeşitlendirmek elinizde!

MAYIS

İlkbahar aylarının en güzel sebzeleri kuşkonmaz ve enginarla en güzel tarifleri yaptık. Kendi icadım olan ve nefis kokan, taze soğanlı kağıtta kuşkonmaz için mevsimi şimdi başlayan kuşkonmazı yılbaşı yemeğiniz için hemen alın! Fırın kağıdının ortasına taze soğanla birlikte kuşkonmazları yerleştirin. Biberiye ve bir kaç dal maydanoz ekleyip üzerine zeytinyağı gezdirin. Karabiber çekip, tuz serpin ve iyice kapatıp, 180 derecede 10 dakika pişirin. Üzerine fırından çıkınca biraz limon kabuğu rendesi tavsiye ederim. İşte bu kadar basit ve çok leziz!

HAZİRAN

Yolum Roma’dan geçti Haziran ayında. Sizler için müthiş keşifler yaptım. Birkaç lezzetli tarif almadan dönmemiştim...

TEMMUZ

Büyük lezzetlerin küçük sırları vardır dedim. Lezzetli yemek yapmak için çok önemli tüyolar verdim. Bu ayki tarif favorim ise pancarla hazırladığım mor çorbamdı!

AĞUSTOS

Girit’e doğru uzanıp oradan harika tarifler getirmiştim. En sevdiğim ise kesinlikle dakos olmuştu. Dakos yılbaşı sofranız için iyi bir aperatif olabilir bence. Tam buğday unundan yapılan peksimetle hazırlanan bol domatesli, zeytinyağlı ve peynirli bir atıştırmalık.

EYLÜL

Kış aylarının kıtlığına hazırlandık önce. Etsiz çiğköfte mi olur dedik! Ve en güzel çiğköfte tarifini verdik...

EKİM

Dünyanın en kolay lezzetlerini yaptım sizlere. Ete eşlik edecek en güzel garnitürleri hazırladım bu ay. Bence yılbaşı için bu yazıdaki önerilere tekrar göz atın: Kimyonlu patates, yoğurtlu kereviz, fasulye püresi, tel kadayıflı fırında patates sadece bir kaçı...

KASIM

İşte nefis bir somon yorumu! Ünlü Norveçli şeften aldığım tarif bence hindiyle yolları ayırıp, yılbaşı sofrası için farklı tarif arayanlara ideal bir lezzet. Tarif çok uzun, yerim de yetmeyeceğinden tekrar yenilemeyeceğim. Tarife star gazete.com’dan ulaşabilirsiniz.

ARALIK

Safran kokusunu Alaçatı rüzgarı savurdu yüzüme, kuru incirle nefis öneriler verdim. Geçen hafta ise yemeklerin enstrümanı baharattır dedim! Ve geldik yılın sonuna! Yaşamın en önemli enstrümanı olduğunu düşündüğüm lezzetli yemeklerle sağlık, keyifli bir yıl dilerim size.

Yılbaşı mönüsü

Aperatif

Dakos

Ana yemek

Hardal soslu dana escalop

Tatlı

Kızartma kurabiye