Mor Beyin haritası

Bu yazıda sizinle Mor Beyin uygulaması ile ilgili şu ana kadar ortaya çıkmamış bazı verileri paylaşacağım. Ancak en başta bir hakkı teslim etmek gerekiyor: Fetullahçı Terör Örgütü’nün mesajlaşma uygulaması Bylock’un ele geçirilmesi terör örgütüyle mücadelede şüphesiz dönüm noktalarından biri olmuştur. Bylock kendisini gizleyen örgüt mensuplarıyla ilgili devletin elindeki en derli toplu veri havuzudur. 15 Temmuz’dan bir gün sonra yapılan gözaltılarda önemli oranda Bylock’tan faydalanılmıştır. Bylock’un önemi hem Yargıtay’ın hem de Anayasa Mahkemesi’nin aldığı kararlarla da tescil edilmiştir. Bylock MİT tarafından ele geçirilmeseydi herhalde örgüt mensubu olduğunu bilmediğimiz bir çok kişi deşifre olmadan aramızda dolaşmaya devam ederdi.

***

Bu noktada bir hakkı daha teslim etmek gerekiyor. Geçtiğimiz bir yılda Bylock’la ilgili kapsamlı çalışma yapma fırsatı buldum. Birçok belgeyi inceledim, haber kaynaklarıyla görüştüm. Bu çalışmaları da Bylock operasyonunu anlatan Kod Adı Bay Bay isimli kitapta topladım. Araştırmalarım sırasında bilişim uzmanı Semih Zeyveli ile de birçok görüşme gerçekleştirmiştik. Zeyveli bana Bylock operasyonunun önemini anlatırken FETÖ’nün bazı masum kişilere zarar vermek için akıl sır ermeyecek yöntemlere başvurmuş olabileceğini de bazı örneklere işaret ederek söylemişti. O gün elde somut ve ikna edici veriler olmadığı için bunu kitabıma koymamıştım. Üçüncü baskıda kitabımı da güncelleyeceğim.

***

FETÖ’nün bazı masum isimleri Bylock tuzağına çektiği geçtiğimiz ay anlaşılmıştı. Buna göre Mor Beyin uygulamasını indiren 11 bin 480 GSM numarası Bylock’a yönlendirilmiş, bu telefonları kullanan kişiler Bylock indirmiş gibi bir sonuç ortaya çıkmıştı. Şimdi Mor Beyinzedelerin mağduriyetinin giderilmesi için ivedi adımlar atılıyor. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı yaklaşık 1000 kişinin haklarında başka suçlama yoksa tahliyesini talep edeceklerini açıkladı. Bunun ardından bazı Mor Beyinzedelerin tahliye edildiği haberleri ajanslara düştü. Hükümet Mor Beyin mağduru kamu personelinin göreve dönmesi için KHK çıkaracağını açıkladı.

Peki, Mor Beyin indirdiği için Bylock kullanmış gibi görünen herkes masum mu? Şimdi bu konuda akıllardaki soru işaretlerini giderecek bazı veriler paylaşacağım.

* Mor Beyinle irtibatlı GSM numara sayısı 11 bin 480. Mor Beyinden etkilenen kişi sayısı 11 bin 440. Bu az sayıda kişinin birden fazla GSM numarasına sahip olduğunu gösteriyor.

* Bu 11 bin 440 kişiden 729’u Türk vatandaşı değil. Yani yabancı. Mor Beyinden etkilenen Türk vatandaşı sayısı 10 bin 711 olduğu belirtiliyor. Bunlardan yaklaşık 1300 kişi tutuklanmış. 300’ü daha önce salıverilmiş.

* 10 bin 711 kişiden yaklaşık 3 bini kamu çalışanı. Edindiğim verilere göre bunların yaklaşık 2 bini kamudan çıkarılmış. Bu yüzden çıkacak göreve iade KHK’sında yaklaşık 2 bin kişinin göreve iade edilebileceğini bekleyebiliriz. Elbette eğer haklarında FETÖ ile iltisaklı olduklarını gösteren başka deliller yoksa.

* Bu şerhi koyuyorum çünkü Mor Beyin nedeniyle Bylock kullanmış gibi görünen bazı isimler masum değil. Yani Bylock kullanmamışlar ancak geride FETÖ ile irtibatları konusunda başka izler bırakmışlar. Rakam vereyim: 10 bin 711 kişiden 1558’i Bylock kullanmasa da FETÖ ile iltisaklı. Kimi Bank Asya’ya Feto talimatı üzerine para yatırmış, kimi himmet vermiş, kimi başka suçlara bulaşmış. Yine bu kişilerden 390 kişinin birinci derece yakını Bylockçu. 358’inin ailesinde ise FETö’den ihraç var.