Mor perde açýlýyor!

8 Mart Kadýnlar Günü vesilesiyle bir dizi etkinlik yapýlýyor... Herkesin böyle ‘kutlama’ heveslisi olmasý hoþ bir þey tabii ama samimiyetlerinden kuþku duymaktan da kendimi alamýyorum. Ciddi kadýn örgütleri dýþýnda gerçekleþtirilenlerin birçoðu tüketime yönelik ya da beylik söylemler içeren iþler. Madem o kadar duyarlýydýlar kadýn örgütlerinin etkinliklerine destek olsalardý, kadýnlarla doðrudan dayanýþma gösterselerdi... Cicili bicili, müzikli resimli etkinliklere ne diye itibar edelim haklarýmýzý savunduðumuz bir günde?

8 Mart, anlamýný kavramýþ herkese kutlu olsun! Eylemlerin ardýndan hedefiniz sinema salonlarý ve kültür merkezleri olsun! 11. Uluslararasý Gezici Filmmor Kadýn

Filmleri Festivali 15 Mart’ta Ýstanbul’da baþlayýp 14 Nisan’da Bitlis’te sona erecek. Arada yolu Ýzmir ve Sinop’tan geçecek. Bu dört kentteki programlarýný www.filmmor.org adresinden takip edebilirsiniz.

Kadýnlarýn sinemasýný kýsa - uzun, belgesel - kurmaca diye format ayrýmýna gitmeden, hiçbirini ikinci plana itmeden izleyicilere aktarýr Filmmor. Tematik yapýsý sayesinde belirli konulara yoðunlaþarak hem entelektüel hem sanatsal açýdan önemli bir iþlev yerine getirir. 11. Festival’de Bedenimiz Bizimdir, Cins-iyet-ler ve Kendine Ait Bir Cüzdan bölümlerine özellikle dikkatinizi çekerim. Farklý bakýþ açýlarýný ýskalamadan bilgi ve fikir sahibi olabilmenin yolunun geçtiði çarpýcý ve esprili filmlere rastlayacaksýnýz. 

***

Filmmor, iyi program yaparak kadýn filmleri festivallerine karþý önyargýlý yaklaþýmlarý da kýrdý. Her yýl daha fazla erkek izleyicinin -özellikle gençlerin- festivale katýldýðýný gözlemliyoruz. Onlar da her sinemasever gibi ilginç filmler izlemeye geliyor. Düþünün ki bu yýl festival iki önemli sinemacýnýn toplu gösterisini yapýyor: Yeþim Ustaoðlu ve Döris Dörrie. Kaçýrýlacak fýrsat mý? Türkiye ve Almanya’nýn uluslararasý alanda baþarýlý olmuþ, festivallere seçilmiþ ve daðýtým aðýna girmiþ filmlere imza atan bu iki ismini yakýndan tanýmak her sinemasever için deðer taþýr.

Oyuncu olarak üne kavuþmuþ iki kadýnýn yönettiði filmler de Filmmor programýnda hemen dikkat çekiyor. Arap sinemasýnýn starý, özellikle Filistin filmlerinin vazgeçilmezi Hiam Abbas’ýn yönettiði “Miras” ve Ýsveç sinemasýnýn uluslararasý yýldýzý Pernilla August’un yönettiði “Ötesi” 2012’nin sözü edilen filmlerindendi. Maiwenn’in “Polis”i de bir kez daha Filmmor kapsamýnda gösterilecek.

Kadýn filmleri festivallerinde çoðunlukla militan filmler gösterildiðine dair önyargýlar vardýr. Sanki o kadar kadýn yönetmen sadece kadýn haklarýna odaklanýyor da hiç baþka konuda film çekmiyor! Aþktan, mizahtan, güncel siyasetten, tarihten, yoksulluktan, savaþlardan, aile meselelerinden, adalet kavramýndan söz eden ve erkek kahramanlara sahip olan film yapmadýklarýný sanacak kadar cahil olunabilir mi bu çaðda? Kadýn yönetmenler de bütün sinemacýlar gibi bir dil oluþturma, bir estetik yaratma kaygýlarýný duyar. Ama kadýnlarýn sinemasýna karþý önyargýlar hala her yerde fazlasýyla mevcut. Film endüstrileri de uluslararasý öneme sahip film festivalleri de kadýnlarýn önüne yazýlý olmayan engeller diker. Onlarýn projelerine yeterli destek verilmez, onlarýn filmleri altýn ödüllü yarýþma seçkilerine daha seyrek alýnýr... Women Make Movies yýllardýr bu ayrýmcýlýða karþý kadýnlarýn sinemasýnýn dünya daðýtýmýný yapan bir kurum. Filmmor kapsamýnda da onlarýn bir seçkisi gösterilecek.

Öte yandan kadýnlarýn yaþadýðý sorunlarý ve uðradýðý ayrýmcýlýðý hakkýný vererek dile getirebilen erkek sinemacý parmakla sayýlacak kadar az olduðu için elbette bunlarý da kadýnlar ele alacak. Örneðin Filmmor kapsamýnda gösterilecek olan “Can Yelekleri Koltuklarýn Altýnda” adlý Ýspanyol yapýmý kýsa film uçaklarda kabin görevlilerine uygulanan ayrýmcýlýða deðiniyor. Türkiye’den Hande Çayýr’ýn “Yok Anasýnýn Soyadý” adlý filmi de kadýnlarýn baba soyadý, koca soyadý derken hukuken karmaþýklaþan kimlikleri üzerine hemen her kesimin fikrini soran bir belgesel.

Bu özenli ve zengin programla mor perde yine umuda, dayanýþmaya, eþitliðe, özgürlüðe açýlýyor.