007 James Bond serisinin 25. filmi Skyfall’un Adana’da baþlayan ve Ýstanbul’da devam eden çekimleriyle ilgili haberler hemen her gün gazetelerde yer aldý. Özellikle geçen hafta Kapalýçarþý’da gerçekleþtirilen çekimler çok konuþuldu, tartýþýldý. Konuyla ilgili haber 17 Nisan’da, STAR’ýn birinci sayfasýnda, ‘Sakar Bond Kapalýçarþý’yý birbirine kattý’ baþlýðý okura sunuldu: “James Bond Skyfall’ýn Kapalýçarþý’daki çekimlerinde Bond’u canlandýran Daniel Craig, motosikletli kovalama sahnesi çekilirken ünlü Hürrem yüzüðünün de sergilendiði kuyumcu vitrinine daldý.”
Devam haberi de sayfa ikide: “...Önceki gün Kapalýçarþý’da yapýlan çekimler sýrasýnda büyük bir talihsizlik yaþandý. James Bond’u canlandýran Daniel Craig, senaryo gereði Kapalýçarþý mekanýnda motosikletli kovalama sahnesi çekilirken ünlü Hürrem yüzüðünün de sergilendiði kuyumcu vitrinine daldý. Kaza sonucunda 400 yýllýk Tarihi Çukur Kulesi’nde bulunan ve ayný zamanda bir müze olarak deðerlendirilen dükkanýn alt katýndaki vitrinin camlarý kýrýldý ve Hürrem yüzüðü dahil onlarca deðerli mücevher parçalarý darmadaðýn oldu...”
James Bond filmlerinin hayraný olduðunu belirten Ahmet Can Ýlker’in e mail’i: “Haberinizin baþlýðýndan içeriðine her yerinde filmde ajaný canlandýran Daniel Craig’in motosikleti kullandýðýný söylüyorsunuz oysa Craig muhtemelen henüz Türkiye’ye bile gelmedi. Motosikleti kullanan elbette dublörüydü. Bu gözden kaçmýþ bir detay olamaz. Üzülerek söylüyorum ki baþtan savma yapýlmýþ bir haber.”
Ýlk sivil Cumhurbaþkaný
17 Nisan sayfa 17’deki haber: ‘Özal’sýz geçen 19 yýl. Ýlk sivil Cumhurbaþkaný Özal, anýt mezarýnda anýlacak’ haberin devamý þöyle: “12 Eylül darbesinin ardýndan, ilk seçimlerde engellemelere raðmen iktidara gelen ardýndan ilk sivil cumhurbaþkaný olarak Köþk’e çýkan Özal için bugün tüm Türkiye’de törenler düzenlenecek. Demokrat ve sivil Cumhurbaþkaný” olarak bilinen 8. Cumhurbaþkaný Turgut Özal, ölümünün 19. yýldönümünde anýlacak. 19 yýl önce bugün vefat eden Özal, Topkapý’daki anýtmezardaki tören baþta olmak üzere Türkiye genelinde düzenlenecek panel, konferans ve programlarla anýlacak. 12 Eylül darbesiyle baþa gelen Kenan Evren’den sonra seçildiði Çankaya’da ‘Sivil Cumhurbaþkaný’ olarak anýlan Özal, her zaman sivil yönetimin üstünlüðünü ve demokratik deðerleri savunmasýyla öne çýkmýþtý.”
Poyraz Çýnar diyor ki: “Bana göre haberinizde bilgi eksiði var, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk sivil Cumhurbaþkaný Turgut Özal diyorsunuz oysa bu isim Celal Bayar’dýr.”
Okurumuzun verdiði bilgi doðru ancak söz konusu haberde vurgulanan, Özal’ýn 12 Eylül sonrasý dönemin ilk sivil Cumhurbaþkaný olmasý.
Kararý biz vermesek...
Özellikle yargýya intikal eden olaylarla ilgili haberlerde yanlýþ anlaþýlmanýn ve objektiflikten kaymanýn önüne geçebilmek için seçilen sözcüklere azami önem göstermek gerekiyor.
14 Nisan sayfa 17’de bir haber. Baþlýðý: Cübbeli Hoca’ya 45 yýl, bu kadar ceza çok deðil mi?
Habere devam ediyoruz: “Kamuoyunda ‘Karagümrük Çetesi’ olarak bilinen suç örgütüne yönelik yürütülen soruþturma kapsamýnda ‘Cübbeli Ahmet Hoca’ olarak tanýnan Ahmet Mahmut Ünlü’nün de aralarýnda bulunduðu 6’sý tutuklu 16 kiþi hakkýnda hazýrlanan iddianame, özel yetkili 16. Aðýr Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi. 92 sayfalýk iddianamede, 16 sanýktan ‘Cübbeli Ahmet Hoca’ lakaplý Ahmet Mahmut Ünlü’nün 25 ile 53 yýl arasýnda hapis cezasýna çarptýrýlmasý istendi...”
Adnan Özgür’ün baþlýða eleþtirisi var: “Yargý süreci devam ederken, savcýlýðýn istediði cezaya çok ya da az demek bir gazetenin görevi deðildir sanýyorum. Burada önemli olan adý geçen kiþi de deðil. Ne olursa olsun böyle bir mevzuda yorum yapmanýz büyük bir yanlýþtýr.”