Motosikletli Bond!

007 James Bond serisinin 25. filmi Skyfall’un Adana’da başlayan ve İstanbul’da devam eden çekimleriyle ilgili haberler hemen her gün gazetelerde yer aldı. Özellikle geçen hafta Kapalıçarşı’da gerçekleştirilen çekimler çok konuşuldu, tartışıldı. Konuyla ilgili haber 17 Nisan’da, STAR’ın birinci sayfasında, ‘Sakar Bond Kapalıçarşı’yı birbirine kattı’ başlığı okura sunuldu: “James Bond Skyfall’ın Kapalıçarşı’daki çekimlerinde Bond’u canlandıran Daniel Craig, motosikletli kovalama sahnesi çekilirken ünlü Hürrem yüzüğünün de sergilendiği kuyumcu vitrinine daldı.”

Devam haberi de sayfa ikide: “...Önceki gün Kapalıçarşı’da yapılan çekimler sırasında büyük bir talihsizlik yaşandı. James Bond’u canlandıran Daniel Craig, senaryo gereği Kapalıçarşı mekanında motosikletli kovalama sahnesi çekilirken ünlü Hürrem yüzüğünün de sergilendiği kuyumcu vitrinine daldı. Kaza sonucunda 400 yıllık Tarihi Çukur Kulesi’nde bulunan ve aynı zamanda bir müze olarak değerlendirilen dükkanın alt katındaki vitrinin camları kırıldı ve Hürrem yüzüğü dahil onlarca değerli mücevher parçaları darmadağın oldu...”

James Bond filmlerinin hayranı olduğunu belirten Ahmet Can İlker’in e mail’i: “Haberinizin başlığından içeriğine her yerinde filmde ajanı canlandıran Daniel Craig’in motosikleti kullandığını söylüyorsunuz oysa Craig muhtemelen henüz Türkiye’ye bile gelmedi. Motosikleti kullanan elbette dublörüydü. Bu gözden kaçmış bir detay olamaz. Üzülerek söylüyorum ki baştan savma yapılmış bir haber.”

İlk sivil Cumhurbaşkanı

17 Nisan sayfa 17’deki haber: ‘Özal’sız geçen 19 yıl. İlk sivil Cumhurbaşkanı Özal, anıt mezarında anılacak’ haberin devamı şöyle: “12 Eylül darbesinin ardından, ilk seçimlerde engellemelere rağmen iktidara gelen ardından ilk sivil cumhurbaşkanı olarak Köşk’e çıkan Özal için bugün tüm Türkiye’de törenler düzenlenecek. Demokrat ve sivil Cumhurbaşkanı” olarak bilinen 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal, ölümünün 19. yıldönümünde anılacak. 19 yıl önce bugün vefat eden Özal, Topkapı’daki anıtmezardaki tören başta olmak üzere Türkiye genelinde düzenlenecek panel, konferans  ve programlarla anılacak. 12 Eylül darbesiyle başa gelen Kenan Evren’den sonra seçildiği Çankaya’da ‘Sivil Cumhurbaşkanı’ olarak anılan Özal, her zaman sivil yönetimin üstünlüğünü ve demokratik değerleri savunmasıyla öne çıkmıştı.”

Poyraz Çınar diyor ki: “Bana göre haberinizde bilgi eksiği var, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk sivil Cumhurbaşkanı Turgut Özal diyorsunuz oysa bu isim Celal Bayar’dır.”

Okurumuzun verdiği bilgi doğru ancak söz konusu haberde vurgulanan, Özal’ın 12 Eylül sonrası dönemin ilk sivil Cumhurbaşkanı olması.

Kararı biz vermesek...

Özellikle yargıya intikal eden olaylarla ilgili haberlerde yanlış anlaşılmanın ve objektiflikten kaymanın önüne geçebilmek için seçilen sözcüklere azami önem göstermek gerekiyor.

14 Nisan sayfa 17’de bir haber. Başlığı: Cübbeli Hoca’ya 45 yıl, bu kadar ceza çok değil mi?

Habere devam ediyoruz: “Kamuoyunda ‘Karagümrük Çetesi’ olarak bilinen suç örgütüne yönelik yürütülen soruşturma kapsamında ‘Cübbeli Ahmet Hoca’ olarak tanınan Ahmet Mahmut Ünlü’nün de aralarında bulunduğu 6’sı tutuklu 16 kişi hakkında hazırlanan iddianame, özel yetkili 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi. 92 sayfalık iddianamede, 16 sanıktan ‘Cübbeli Ahmet Hoca’ lakaplı Ahmet Mahmut Ünlü’nün 25 ile 53 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması istendi...”

Adnan Özgür’ün başlığa eleştirisi var: “Yargı süreci devam ederken, savcılığın istediği cezaya çok ya da az demek bir gazetenin görevi değildir sanıyorum. Burada önemli olan adı geçen kişi de değil. Ne olursa olsun böyle bir mevzuda yorum yapmanız büyük bir yanlıştır.”