Mr. Flake! ‘Türkiye NATO'ya sým-sýký baðlý' da; USA ve NATO da Türkiye'ye baðlý mý?

B. Amerika'nýn yeni Türkiye B.Elçisi Jeff Flake, 'itimadnâme'sini /güven mektubunu' Baþkan Erdoðan'a sundu.

*

(Genç nesillere bilgi açýsýndan belirtelim ki), 'sefir /elçi'ler, kendilerini gönderen devletlerin en üst yetkilisini temsil eder ve her 'sefir', gönderildiði ülkenin (Kral, Baþkan, vs.) en üst yetkilisine, 'itimadnâme'sini sunar. Bu, 'Size itimad ediyorum, Can güvenliðim devletinize emanettir' demektir kýsaca...

Elçiler, bu merasimden sonra, vazifelerine resmen baþlar ve uluslararasý hukuk kurallarý çerçevesinde, geldikleri ülkede, 'kaanun ve kurallara uygun casuslar' durumunda, kendi ülkeleri için, temsil ötesinde diplomatik kurallar içinde bilgi de toplarlar. Amma, o kurallarýn dýþýna çýkarlarsa, ev sahibi ülke tarafýndan, 'Persona non grata!/ Ýstenmeyen adam!' ilân edilir ve verilen mühlet bitiminde çýkmazlarsa, artýk güvenlikleri de sona erer.

(Bu arada ekleyelim ki, Osmanlý'nýn en güçlü ve Avrupa'nýn da mezheb savaþlarý içinde kavrulduðu 500 sene öncelerde, 'Kaanûnî Süleyman' döneminde; 'Bir Müslüman, Dâr-ul'Harb'de (yani, kâfirlerin hâkim olduðu diyarlarda) daimî olarak bulunamaz.' gerekçesiyle, 'daimî ikamet elçilikleri' açýlmasýna fetvâ verilmediðinden; maalesef, Osmanlý'nýn sadece 'geçici vazife'li elçileri olup, onlar da mesajlarý götürür- getirirler ve Avrupa'nýn haberleri ancak, Ýstanbul'daki yabancý diplomat, tüccâr ve seyyahlardan alýnýrdý, 1720'lerden önce.)

*

**

Mr. Flake, Amerikan Kongresi'nde Cumhuriyetçi Parti'de, 18 sene boyunca temsilci ve senatör olarak bulunmuþ birisi.

Amerikan Elçiliði'nin sitesinde evvelki gün, bir 'hoþ bulduk' yazýsý yayýnlayan Mr. Flake, 'Arizona'da geçen çocukluk yýllarýný' ve 'niþanlýsý Cherly'nin o yýllarda birçok ülkeye yaptýðý geziyi Türkiye'yle tamamladýðýný ve büyüleyici Ýstanbul Boðazý'nýn yer aldýðý bir resmin kenarýna, 'En Sevdiðim Yer: Ýstanbul!' yazdýðýný' hatýrlatarak, '(...) dünyada pek çok güzel, egzotik kentleri ziyaret ettik. Hâlâ, her gittiðimiz yerde, Cheryl'den þu yorumu duyarým: 'Güzel, ama bir Türkiye deðil!' diyor.

*

Nasýl?

'Dilrubâ' /gönül çalýcý' bir övgü deðil mi?

Ýþinin inceliklerini biliyor.

*

Merhûm Erbakan'ý hatýrladým.

Hoca, '1991- Körfez Savaþý' öncesinde, Irak'a bir Amerikan saldýrýsýný önlemek ümidiyle, Müslüman dünyasýndan bir heyetle Amerika'ya gitmiþ ve Amerikan Dýþbakanlýðý'nýn bir 'sorumlusu'yla görüþmüþtü.

Hoca, 'Bizimle görüþen kiþi, -benim Sinop doðumlu olduðumu da öðrenmiþler ya-, görüþme odasýnýn duvarýnda kocaman bir Sinop fotoðrafý ile bir gönül baðý kurmak istemiþler.' demiþti.

Evet, muhatabýn gönlünü kazanmak için ince 'numara'lar.

*

'B. Amerikan Baþkaný Biden'ýn Büyükelçisi olmaktan büyük bir gurur duyuyorum.' diyen Flake de, þimdi, 'Hoþ bulduk ve bizleri sýcak bir þekilde karþýladýðýnýz için teþekkürler." cümleleriyle biten yazýsýnda, '(...)Türkiye zengin kültürü, derin tarihi ve muazzam potansiyeli olan bir ülke. (...) Cheryl ve ben, dünyanýn en harika ve nefes kesici þehirlerinden biri olan Ýstanbul'u yeniden görüp tanýmak için sabýrsýzlanýyoruz. (...) Bir politikacý olarak (...) Senato Dýþ Ýliþkiler Komitesi'nde yaptýðým konuþmada da, 'Türkiye, NATO'ya sýký-sýkýya baðlý, vazgeçilmez bir müttefiktir.' demiþtim.' diyor.

*

Bu, 'Türkiye'nin NATO'ya sým-sýký baðlýlýðý' sözüne dikkat.

Bu, üstten bakan, tekebbürlü bir konuþmadýr.

Çünkü, kendi ülkesinin ve beyni durumunda olduðu NATO'nun, Türkiye'yle olan ittifak andlaþmasýna ne kadar sâdýkane baðlý olduðu üzerinde söz söylemiyor da; sadece 'Tükiye'nin NATO'ya sým-sýký baðlýlýðý'ndan söz ediyor. Onun bu yaklaþýmý, 'NOT' edilmelidir.

*

Mr. Flake, 'Türkiye'nin NATO'ya sým-sýký baðlý olduðu'nu deðil de; meselâ, 'Amerika'nýn, Türkiye'yle olan ikili anlaþmalar ve NATO andlaþmasýnýn gerekleri konusunda, taahhüdlerine sým-sýký baðlý' olup olmadýðý.

Meselâ, F-35 uçaklarý konusunda Türkiye'den 1,5 milyar dolarý da peþin alýp, hem o uçaklarý vermeyip, hem de o parayý iade etmeyiþi.

Meselâ, Türkiye'nin hava savunmasý için kesinlikle ihtiyaç duyduðu Patriotfüzelerini vermeyen Amerika'nýn; Türkiye, Rusya'dan S-400 füzelerini alýnca, 'NATO bilançosunda olmayan silâhlarý alamazsýn.' diye karþý çýkýþý.

Meselâ, Libya'da, Filistin'de, Suriye'de, Irak'ta, Afganistan, Ýran vs. konularda Amerika'nýn Türkiye'yi kendi siyaseti için açýk tehlike görmesi ve PKK /YPG'ye verdiði desteði... Ve FETÖ'yü korumasý...

Meselâ, ikisi de NATO üyesi olan Türkiye ve Yunanistan arasýnda, Ege Adalarý'nda ve Meriç'in öte yakasýnda, Amerika'nýn, 7 özel üss kurmasý üzerinde konuþmalýydý, Mr. Flake.

Yoksa, gerçeði söyleyemeyeceði için mi teðet geçmiþtir bu konulardan?

*

NOT: Amerika ve Rusya arasýnda 'Ukrayna Buhraný' konusunda, dünya, býçak sýrtýndayken, Tayyib Bey, ýsrarla, Ukrayna ve Rusya liderleri arasýnda bir görüþme saðlamaya çalýþýyor, arabulucu olmaya hazýr olduðunu vurguluyordu. Putin'e, 'Bu konuyu görüþelim' diyordu.

Dün, Putin'in, Erdoðan tarafýndan yapýlan dâvete icâbetle, 'Türkiye'ye geleceði' açýklandý.

Baþkan Tayyib Erdoðan'ýn devamlý vurguladýðý 'diklenmeden dik duruþ' ilkesi, iþte bu.

Baþta KK bey, bütün muhalefet ve kalemþörlerinin de, devamlý, 'dünya lideri' diye akýllarýnca alay etmeye kalkýþtýklarý Tayyib Bey, evet, bütün dünyayý derinden ilgilendiren bir tehlikeli konuda, etkinlik açýsýndan sayýlý dünya liderlerinden birisi olduðunu göstermiþtir.

Ýnþaallah, dünya için rahatlatýcý bir teþebbüs olur, hayýrlar getirir.

*