Mücevherlere el koyan insanlık...

Danimarka kişi başına düşen milli gelir rakamlarında hep ilk 5 arasındadır.

İstatistiği geçelim bir kalem, sokakta güler yüzlü insanların yaşadığı bir ülkedir.

Sosyal politikaları son derece gelişmiştir, işsizlik maaşını hesaplarken insanların sinemaya gitme ihtiyaçlarını bile dikkate alırlar.

Engelliler için yapılan düzenlemeden tutun da, eğitime vesağlığa kadar bir sürü alanda Avrupa standartlarının üzerinde bir yaşam sunarlar vatandaşlarına.

Sert oldukları tek konu vergi politikalarıdır, vergi kaçırmaya kalkanın canına ot tıkarlar...

Eğer üç aşağı beş yukarı kafanızda bir fikir oluştuysa geçelim işin skandal boyutuna...

Danimarka Parlamentosu önümüzdeki günlerde bir yasa tasarısı görüşecek. Eğer bu tasarı kabul edilirse ülkeye gelen Suriyeli göçmenlerin mücevherlerine ve paralarına  el konulacak.

Gerekçe mülteciler için katlanan maliyetin giderek artması. Washington Post’a konuşan bir milletvekili “saat ve manevi değeri olan eşyaları almayacağız ama” demiş. Bırakın yapmayı, insan söylemeye utanır...

***

Lübnan’daki gazetelere “Danimarka’ya gelmeyin” diye ilan vermişti Danimarka.

Şimdi bu yasa tasarısı yeni bir adım oldu. Peki o zaman Kopenhag’da heykeli bulunan Küçük Deniz Kızı ve onu yazan Andersen masalları ne oldu? Hani okuyan herkesin gözlerinin dolduğu Kibritçi Kız hikayesi ve merhamet duygusu sadece kitaplarda mı saklı kalacak?

Aylan’ın Bodrum sahiline vuran cansız bedeni, Kibritçi Kız hikayesinden çok daha gerçek ve çok daha acı değil mi? Ülkeye gelen mültecilerin mücevher ve paralarına el koymayı düşünenlere sormak isterdim bunları... Ben sormasam da tarih bu yasayı mutlaka soracaktır insanlık adına...

***

Büyük ülke olmak sadece coğrafi büyüklükle açıklanamaz.

Anlı şanlı bir tarihe sahip olmak da büyük ülke olmaya yetmiyor çoğu zaman.

Danimarka bize gösterdi ki ekonomik güçle de büyük bir ülke olunmuyor. 1970’li yıllardan beri dünyada Baltık tipi sosyal demokrasiden söz edilir.

Belli ki o dönemler de çoktan gerilerde kalmış. Bugün milyonlarca göçmen için milyarlarca dolar harcamış bir Türkiye var. 

Mültecilerin mücevher ve paralarına el koymayı düşünebilen ülkelere oranla kişi başına düşen milli geliri daha az, işsizlik oranları daha yüksek bir Türkiye’nin  insanlık çıtası bir sürü ülkeden daha yüksekte...

***

Suriyeli göçmenlerin sosyal doku uyuşmazlıklarına dair yüzlerce haber yapıldı medyada.

Doğrudur zaman zaman sıkıntılar yaşanıyor.Ama tüm bunlar ölümden kaçan insanlara sırtını dönmeye gerekçe olamaz.

Danimarka’daki bu yasa önerisini Türk medyası çok fazla yazıp çizmedi. Oysa insanlık tarihinin en kara satırlarına tanıklık etmek ve bunu duyurmak gerekirdi....