AK Parti, MHP ve BBP'nin oluþturduðu "Cumhur ittifaký" muhalefet üzerinde ciddi bir baský oluþturmuþ durumda. Adýna "ilkeler platformu" dedikleri ve tek ilkenin Erdoðan karþýtlýðý olduðu bir formül buldular. Çok belli ki "ilkeler ittifaký" denilen þey, HDP ile açýktan bir ittifakýn kamuoyunca meþru görülmeyeceðinden kaynaklý bir hile. "Demokratik blok" diye bir isim de dolaþýyor ortalýkta...
Tabela var ama daha yüklenici firmalar ad yazdýramýyor!
Seçime daha epey zaman var, sistem deðiþikliði tüm partileri hazýrlýk yapmaya mecbur kýlýyor. Yeni sistemin icaplarýna adapte olmak ve yüzde 50+1'i yakalamanýn yollarýný aramak gerekiyor.
"Cumhur Ýttifaký" kanadýnda çalýþmalar hem erken baþladý, hem de ittifakla ilgili süreç aleni þekilde ve soruya mahal býrakmayacak netlikte cereyan etti. Ýttifak imkanýnýn yasal çerçeveye kavuþturulacak olmasý ise gözlerin muhalefet kanadýna çevrilmesine yol açtý.
16 Nisan referandumu sýrasýnda en çok konuþulan konuydu zaten yeni sistemin partileri seçim öncesinde ittifak arayýþýna sevk edeceði ve bunun tabaný birbirine yakýn ve ideolojik farklýlýklarýn keskin olmadýðý partiler arasýnda mümkün olacaðý...
Nitekim AK Parti ve MHP arasýndaki ittifak, 16 Nisan referandumunda görünür olmuþ, iki parti evet cephesinde birleþmiþti.
Aslýnda bugün artýk seçim pusulasýnda ne þekilde ve hangi adla yer alacaðýna kadar tüm detaylarý netleþmiþ olan ittifakýn, halkýn 15 Temmuz darbe giriþimine karþý gösterdiði dirençle þekillendiðini söylemek de mümkün. Çünkü söz konusu ittifakýn temelini FETÖ ve PKK'ya karþý tavizsiz mücadele oluþturuyor.
***
CHP'nin seçime hangi adayla, ittifakla mý yoksa tek baþýna mý gireceði ise henüz belli deðil. Çünkü CHP açýsýndan süreç ciddi zorluklar barýndýrýyor.
Nedir bu zorluklar?
Bir kere CHP'nin kendi baþýna oyunu yüzde 50'lere ulaþtýrmasý imkan dýþý. Bu ne Kýlýçdaroðlu ile ne de yeni sistemle ilgili bir durum. Kemal beyin CHP'ye genel baþkan yapýldýðý günlerde eþinin söylediði bir cümle anlatýyor durumu: "Türkiye'de sol, taþ çatlasa yüzde 35 oy alýr."
Bu zorluk ittifak arayýþlarýyla aþýlamaz mý? Burada da CHP'nin iþini, partiler arasýndaki keskin ideolojik farklýlýklar ve tabanlarýn bu ittifaka muhtemel tepkisi zorlaþtýrýyor.
Yani 16 Nisan referandumundaki hayýrlarý bir blok olarak 2019 Cumhurbaþkanlýðý seçimine taþýmanýn mümkün olmadýðý ortada. Çünkü referandum ve Cumhurbaþkanlýðý seçimlerinin dinamikleri birbirinden çok farklý. Referandumda hayýr diyen herkesin Erdoðan'ýn karþýsýna çýkan herhangi bir adaya da oy vereceðini düþünmek en hafif tabirle siyaset bilmezlik.
Lakin referandumunun ertesinde Kýlýçdaroðlu kendini buna inandýrýp hayýr diyen parti ve oluþumlarý tek tek ziyaret ederek 2019 için erkenden hazýrlýða baþlamýþtý. Yüzde 49,5'in kendi oyu olduðunu zannedip o gazla Ankara'dan Ýstanbul'a kadar da yürüdü, malum.
***
Ýstanbul'u emanet ettikleri Canan Kaftancýoðlu gibi isimlerin HDP'yi aratmayan çýkýþlarýndan anlaþýlacaðý üzere 2019 için bir CHP-HDP iþ birliði arayýþý söz konusu. Ancak HDP ile ittifaký kamuoyu nezdinde meþrulaþtýrmak imkansýz olduðundan bunu gizli kapaklý yürütüyorlar.
CHP'nin bir baþka handikabý kurultaylar sürecinde ayyuka çýkan parti içi muhalefet.
Partinin bir bütün olarak kalmasýna Kemal Kýlýçdaroðlu'nun "Kapýnýn önüne koyarým" tehditleri ne kadar çare olur bilinmez ama hali hazýrda örtülü yahut açýk, muhalefet kanadýnda Erdoðan karþýtlýðýndan daha saðlam bir ittifak gerekçesi bulunabilmiþ deðil.
Lakin bu gerekçe de þimdiye kadar girdiðimiz tüm seçimlerde Erdoðan'a kazandýrdý, muhalefete kaybettirdi.
Hülasa doluya koyuyor almýyor, boþa koyuyor dolmuyor, CHP ne yapsa olmuyor.