Muharrem Ýnce Truva atý mý?

Ne Muharrem Ýnce’nin Kemal Kýlýçdaroðlu’na meydan okuyup karþýsýna rakip olarak çýkmasý yeni, ne de Kýlýçdaroðlu’nun Ýnce’yi ezip bezdirerek yarýþ dýþýna itme uðraþý yeni.

O yüzden kimse þaþýrmadý Ýnce’nin CHP’den ayrýlarak yeni parti kuracak olmasýna. Olup bitenlere ve Ýnce’ye yapýlan kasýtlý-istikrarlý hatalara bakýnca geç kaldý bile denebilir.

Ýlk kez 2014’te genel baþkanlýða aday olduðunda rakibinin oyunun yarýsýndan fazlasýnýn oyunu alarak Kýlýçdaroðlu cephesinin alarm vermesine neden olmuþtu Ýnce. Sonraki süreçte de enerjisini parti içi dirençle uðraþýrken harcadý en fazla.

2015’te olaðanüstü kurultay için topladýðý 500 imza çöp oldu. Kýlýçdaroðlu’nun seçim ve yönetim baþarýsýzlýðý üstüne yaptýðý yalýn kýlýç açýklamalarla þimþekleri hep üstüne çekti.

Nitekim 2018 seçimlerinde çok istediði Abdullah Gül projesi solduðu için mecburiyetten CHP’nin Cumhurbaþkaný adayý olarak gösterdi Kýlýçdaroðlu Ýnce’yi. Onda da kamuoyuna takdimden miting programlarýna, afiþ konseptinden seçim gecesi rezaletine kadar kendi adayýyla mücadele etti durdu.

Ýnce ise CHP için tarihi bir baþarý elde etti aslýnda. Oylarýn yüzde 30’unu aldý, kitleyi heyecanlandýrdý ama genel merkezin seçim deðerlendirme toplantýlarýna davet edilmeyerek, sýradanlaþtýrýlýp akreditasyon uygulanarak pasifize edildi.

Nitekim olaðanüstü kurultay için Ýnce lehine imza veren 450 delegenin üstü çizildi; Ýnce ile hareket eden 15 milletvekilinden 13’ü listeye bir daha sokulmadý; Ýnce’yi destekleyen belediye baþkanlarý, baþkan adalarý ve meclis üyeleri için yolun sonu erken gösterildi.

Bunun bir biçme hareketi olduðunu bildiði için kendisini de kollayarak yapýlanlarý hep ince bir sitemle aktardý kamuoyuna Muharrem Ýnce.

Yine de kumpastan kurutulamadý. CHP medyasýndan Rahmi Turan’ýn ortaya attýðý “Beþtepe’ye giden CHP’li” iddiasýyla itibarsýzlaþtýrýlmak istendi.

Son kurultayda salonunun en arka sýrasýna ve tuvaletlere yakýn yere oturtmasý da bardaðý taþýrmýþ görünüyor.

Muharrem Ýnce için CHP’ye dönüþün zor olduðu bir sürecin baþýndayýz. Yeni ve anlaþýlan o ki yerli ve milli bir cumhuriyetçi parti kurma hazýrlýðýnda olduðunun bilgisini sýzdýrýyor dýþarýya.

Süreci nasýl yöneteceði, kimlerle yola çýkacaðý henüz bilinmiyor ama heyecanlý ve sivri dilli bir siyasetçi olmasýna raðmen fevri davranmadýðý, temkinli olduðu görülüyor. Eh hem geçmiþi bilen “tecrübeli” bir CHP’li Muharrem Ýnce, hem de rakibinin ayak oyunlarýyla daha önce epeyce yoruldu ve budandý.

Öte yandan 2014 kurultayýnda genel baþkanlýðý 740 oyla kazanan Kýlýçdaroðlu’nun ensesindeki 415 oyluk nefes Muharrem Ýnce. CHP tarihinde CHP’den fazla oy alan tek siyasetçi. 2023 için de iddiasýný sürdürüyor. Kýlýçdaroðlu ve siyasi hesaplarý için biçilmesi gereken diþli bir rakip o yüzden.

Nitekim karþý ittifaký oluþturan görünür görünmez partilerin ve sýrtýný oraya yaslayan diðer bileþenlerin huzuru kaçmýþ görünüyor. “Ýnce parti kuruyor” iddiasý ortaya atýlýr atýlmaz Kaftancýoðlu ekibi, sadýk CHP medyasý ve firari FETÖ’cüler ayný aðýzdan “sarayýn Truva atý”, “saray talimat verdi, Ýnce CHP’yi bölecek” demeye baþladý.

Muharrem Ýnce’nin avantajý, Kýlýçdaroðlu CHP’sinin CHP’nin ilkelerinden, kuruluþ ideolojisinden, Atatürk’ün vasiyetinden uzaklaþmýþ olmasý. Deðiþim derken içinin boþalmasý bundan. Boþalan yerleri dolduran þeyin CHP’ye ait olmadýðý da açýk.

Haliyle ülkesine baðlý ama mevcut iktidara da mesafeli CHP tabaný, parti üst yönetiminin iktidar uðruna girdiði örtülü iliþkilerden dolayý hayli huzursuz. Muharrem Ýnce’nin kýsmen karanlýkta kalan bu iliþkiler aðýný açýk etmesi ve güçlü-güvenilir bir kadro ve programla çýkmasý mümkün.

Bir diðer avantajý halk tipi siyasetçi olmasý. Kýlýçdaroðlu donukluðuna ve Ýmamoðlu yapaylýðýna karþýn sýcak ve yapmacýksýz biri Ýnce. 2018’de CHP kitlesinin özlem duyduðu performansý sergileyebilmiþti.

Dezavantajý ise sloganýn ve argümanýn ötesinde ona vizyon ve program sunabilecek saðlam bir ekibi varmýþ gibi görünmemesi. Fazla “hafif” durmasý. Hem stratejik hem kreatif iþler üretecek bir “ajans”tan mahrum olmasý. “Kýlýçdaroðlu ve dostlarý”nýn uluslararasý baðlantýlarýna raðmen kendisinin kimsesiz, sahipsiz ve arkasýz olmasý.

Neler olacak göreceðiz.

Bu saatten sonra Devlet Bahçeli’nin dediði gibi “CHP’de sular durulmaz, nitekim kaynayan tencere kapak tutmaz” artýk.