Mühendislerin derdi ne?

Geçen hafta gýda güvenliði ve gýda mühendisliði üzerine yazdýðým yazý nedeniyle adeta mail bombardýmanýna tutuldum. Ýzmir’den, Türkiye’nin farklý bölgelerinden telefonla arayanlar, mail atanlar dert küpü olmuþ. Kendilerinin sahipsiz kaldýðýný belirten gýda ve su ürünleri mühendisleri, seslerini duyurmaya, dertlerini anlatamaya çalýþýyor, Star Gazetesi’ne de bu konuyu gündeme taþýdýðý için teþekkür ediyorlar.

Elbette ki her üniversiteden mezun olana devletin iþ vermesi gibi bir zorunluluktan söz edilemez. Devlet tek iþveren olarak da görülemez. Ama konuya farklý pencerelerden de bakabiliriz. Bu yetiþmiþ iþ gücünün boþa akmasý da ülkemizin bir kaybýdýr. Türkiye gibi tarým ve gýda sektörünün hýzla büyüdüðü bir ülkede aslýnda böylesine yetiþmiþ bir iþ gücüne çok büyük ihtiyaç var. Bizim gibi hýzla geliþmekte olan ülkelerin ve küresel gýda güvenliðinin yüzyýlýn en büyük sorunu haline geldiði bir süreçte, yetiþmiþ insan kaynaðý ülkemiz adýna büyük bir kazançtýr.

Ülkemizin ve özel sektörün gýda ürünlerinde uluslar arasý pazarlarda rekabet gücü kazanmasý için bundan sonra saðlýklý ürünler yetiþtirmek ve üretmek büyük önem kazanacak. Bugün gýda sektörü söz konusu olduðunda, iç ve dýþ pazarda konuya sadece gýda güvenliði olarak bakmakta yetmez. Bu sektörde Ar-Ge ve inovasyon da çok önemlidir. Ama bütün bunlar için de iyi yetiþmiþ insan kaynaðýna sahip olmanýz gereklidir. Biz geçmiþte bütün bunlar için sürekli insan kaynaðýmýzýn yeterli olmadýðýndan þikayet ederdik. Oysa bugün, bu insan kaynaðýný yeterince deðerlendirememekten þikayet ediyoruz. Aldýðýmýz yol az deðildir, ama alýnacak yol da çoktur.

Devletimiz gibi özel sektörümüz de artýk uluslar arasý alanda büyük bir deneyim ve rekabet gücü kazandý. Dünyanýn dev markalarý ile savaþacak noktaya gelindi. Þimdi bir adým öne geçmenin zamanýdýr. Bunun için de en baþta özel sektöre büyük görevler düþmektedir. Hem gýda güvenliði, hem de sektörde Ar-Ge ve inovasyon için bu insan kaynaðýmýzdan daha fazla istifade etmelidir. Devlette denetim görevini yerine getirebilmek için þartlarýna göre bu insan kaynaðýndan daha fazla yararlanabilmelidir.

Deðerli okurlarýmýn, gýda ve su ürünleri mühendislerinin ortak derdi olan yüzlerce mailden bir kaçýna buradan yer veriyorum. Ýþte mühendislerimizin ortak duygularýný yansýtan yazýlardan sadece bir kaçý ve görüþleri:

***

“Desteðiniz, ülkemizin bugünü ve geleceði için çok önemli bir konu olan ‘güvenilir gýda’ ve ‘toplum saðlýðý’ konularýna verdiðiniz deðerin bir belirtecidir. Problemleri görmek problemleri çözmekten daha önemlidir. Bir problemde, cevabý vermek soruyla sýnýrlýdýr, ama problemi görebilmek bütün konuya hâkimiyet gerektirir. Ýþte bizler gýda mühendisleri olarak, gýda güvensizliði ve saðlýk konusunda problemler görüyoruz.”

***

“Türkiye kýyý uzunluðunun (8333 km) Avrupa Ülkelerinden denize kýyýsý olan 22 tanesinin kýyý uzunluðuna (66000 km) oraný yaklaþýk %13’tür. Türkiye zengin kaynaklarýna ve coðrafik konumuyla daha iyi yerlere gelebilecektir (Avrupa’da 5. Dünya’da ise 32. sýradadýr). Bu konuda öðrenim gören Su Ürünleri Mühendisleri ve Balýkçýlýk Teknolojisi Mühendislerinin ilgili kamu kurumlarýnda istihdam ettirilmesi, ülkemizi sürdürülebilir su ürünleri konusunda daha iyi yerlere taþýyacaðýna þüphe yoktur.”

***

“Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Bakanlýðýmýzýn 28000’den fazla ortaðý bulunan 523 Su Ürünleri Kooperatifine ve Su Ürünleri üretiminin yoðun olduðu bölgelere yönelik TARGEL (Tarýmsal Yayýmý Geliþtirme) Projesi gibi devlet destekli Su Ürünleri Mühendisi ve Balýkçýlýk Teknolojisi Mühendisi istihdamý yaratmasý sektörün geliþimi ve korunmasý için gereklidir.”

***

“Türkiye açýk hava hastanesine dönüþmesin diye gýda mühendisleri çok önemli fonksiyonlar yerine getirebilirler. Gýda mühendisliði mesleði, diðer mühendisliklerde olduðu gibi fizik bilimi üzerine kurulmuþtur. Amacý þeker, konserve, yað, meyve suyu vb. farikalarýn tasarýmý, iþletilmesi, ürün ve üretimin süreçlerinin geliþtirilmesi alanlarýnda araþtýrmalar, geliþtirmeler, izleme ve denetleme çalýþmalarý yapmaktýr. Ülkemiz de herhangi bir bölüm mezununun sahip olmadýðý, gýda güvenliði konusunda riskler hakkýnda bilgi sahibi olan ve o bilgi üzerinde hesap yapabilme yeteneðine sahip olan, özellikle bunun için yetiþtirilen gýda mühendislerinin istihdamý elzemdir.”