Muhteşem fiyasko

Yahudi medya patronu Rupert Murdoch’un sahibi olduğu Fox TV’de başlayan Muhteşem Yüzyıl Kösem dizisi, yeni sezon ilk bölümünün yayınlandığı Cuma akşamı reyting sırlamasında, kelimenin tam anlamıyla, yere çakılıp muhteşem bir ‘fiyasko’ yaşadı. Reyting sıralamasına ancak 25. sıradan girebilen dizi, yapımcısına büyük hayal kırıklığı yaşattı. Totalde 25. olan dizinin ratingi ise 2.34 oldu.

Dizinin ele aldığı dönem, aslında Osmanlı’nın küresel güç olarak hala zirvede olduğu zaman dilimine denk geliyor.

Hal böyleyken, dizide, Osmanlı’nın ilimde, mimaride, sosyal hayatta, medeniyet algısında parlayan yüzünü de görmek istiyor insan. Ancak dizi baştan itibaren varsa yoksa harem ve taht kavgalarına odaklanmış durumda. Sanki Osmanlı Sarayı’nda günlük yaşam taht kavgasıyla başlıyor ve bitiyormuş gibi… Dolayısıyla Osmanlı ve Muhteşem Yüzyıl adı yan yana geldiğinde insanların piranalar gibi bir diğerine saldırdığı bir atmosfer geliyor akla.

Kanuni Sultan Süleymandöneminin anlatıldığıilk sezonlarda dizide‘parlayan anlar’ yok değildi. Ancak Sultan Ahmet’in anlatıldığı geçen sezonda oyunculuk, senaryo ve yönetmenlik adına seviyenin iyice düştüğü dizi, yeni sezonda da tekrara ve benzer hatalara düşeceğinin ilk işaretlerini verdi. Bu sezon oyuncu kadrosunu yenileyen dizide Nurgül Yeşilçay, Osmanlı sultanlarından ziyade Hint prenseslerini andırıyor. Öte yandanhiçbir yenilik vaat etmeyen dizide sonu gelmeyen kavgalar kabak tadı verdi bile.

İYİ NİYET YOKSUNU

Bir de seyirci olarak, dizinin iyi niyetinden hiçbir zaman emin olamadım. Bilinçaltımda bir yerlerde bu dizinin diyaloglarında, alt metinlerinde hep bir Osmanlı düşmanlığı sezinlemişimdir. Geçen sezon Safiye Sultan’ı oynayan Hülya Avşar’ın ‘Bu saray bir cehennem; Kan ve gözyaşı sarayıdır’cümlesi ne talihsiz, çiğ bir algı yöntemidir. Üstelik bu çeşit diyaloglar mütemadiyen tekrarlanıyor.

Muhteşem Yüzyıl bugüne kadar onlarca oyuncu öğüttü lakin dizinin hücrelerine sinmiş iyi niyet eksikliğinden dolayı başarı grafiği bir iki sezon sonunda inişe geçti. Hareme kapağı atmış dizide, koskoca Osmanlı tarihine ilişkin ‘iyilik ve medeniyet’ adına hiç mi güzel bir söze, harekete yer olamaz!

Osmanlı’nın tek gerçeği taht kavgasından mı ibaret? Tarihe, seyirciye ve ‘millet’e biraz saygı olmalı.

Burası Osmanlı bakiyesi Türkiye!