Meyvelerin saðlýðýmýzdaki yeri tartýþýlmaz. Meyvenin en bol olduðu bugünlerde bu fýrsattan yararlanmak gerek. Ancak her besin grubu gibi meyveleri de sýnýrsýz tüketilmemeli, tüketilen porsiyon miktarlarýna dikkat edilmelidir. Unutmayýnýz ki vücudumuzda her þeyin fazlasý yað olarak depolanmaktadýr. Günde 3-4 porsiyon meyve tüketimi günlük vitamin ve mineral ihtiyacýný saðlayacak. Posa tüketimi açýsýndan uygun yenilebilen meyvelerin kabuklarýyla tüketilmesine özen gösterilmeli. Meyveleri isterseniz ayrý ayrý, isterseniz salata yaparak veya tatlý ya da dondurmalarýn yanýna ekleyerek tüketebilirsiniz. Meyve salatalarý farklý meyveleri bir arada yemek açýsýndan tam bir yaþam iksiri. Üzerine hafif tarçýn serperek, biraz Hindistan cevizi ile harika tatlar hazýrlayabilirsiniz.
Bir porsiyon meyve ne kadar?
-Çilek: 8-10 adet
-Böðürtlen: Yarým su bardaðý kadar
-Elma: 1 küçük boy
-Kiraz:10 adet
-Kaysý (kuru/taze):3-4 adet
-Ýncir (kuru/taze):1-2 adet
-Þeftali: 1 orta boy
-Dut: 8-10 adet
-Karpuz veya kavun:Ýnce bir dilim (1/8 dilim)
-Kivi: 1 adet
-Üzüm: 15 iri tane veya 20-25 küçük çekirdeksiz üzüm
-Kýrmýzý erik: 5-6 adet
-Muz: Yarým adet
Doðanýn gençlik iksiri
-Kiraz: Güçlü bir aðrý kesicidir. Nikotinin vücuttan atýlýmýný saðlar.
-Ýncir: Baðýrsaklarý çalýþtýrýr. Tansiyonu düþürmeye yardýmcýdýr
-Kayýsý: Sindirim sistemini güçlendirir. Güzel bir cilt ve saça kavuþmanýn altýn anahtarýdýr. Kemik erimesinin önlenmesinde önemli rolü var.
-Üzüm: Böbreklerin çalýþmasýný saðlar ve nabzý düzenler.Çekirdekleri hücre yenileyici özelliklere sahiptir.
-Þeftali: Kalp rahatsýzlýklarýna ve kansere karþý korur, sindirim sistemini çalýþtýrýr hazmý kolaylaþtýrýr.
-Elma: Kanýn toksinlerden arýnmasýný saðlar. Damarlarý korur.
-Muz: Kramplarýn oluþmasýný önler.
-Kivi: C vitamini deposu olan kivi baðýþýklýk sistemini korumada önemli rol alýr. Antioksidan etkisi sayesinde DNA’yý yýpranmalara karþý korur.