Sýnýrlarýmýzýn güneyinde, Suriye konusunda, Türkiye’nin ulusal güvenliðini yakýndan ilgilendiren ve birbiriyle paralel yürüyen iki süreç var.
Birincisi terör örgütü PKK’nýn Münbiç’ten çýkarak Fýrat’ýn doðusuna çekilmesi konusu. Bu süreç Afrin operasyonunda elde edilen baþarýnýn ardýndan ABD’nin müzakere masasýna oturmak zorunda kalmasýyla baþlamýþtý. Uzlaþma iki ülke dýþiþleri bakanlýklarý arasýnda saðlandý, sonuncusu Pazartesi günü yapýlan Erdoðan-Trump görüþmelerinde de teyit edildi.
Çýkarýlan takvimde PKK’nýn Temmuz ayý baþýnda silahlarýný býrakarak Münbiç’i terk etmeye baþlamasý öngörülüyordu. Bu sürecin de 30 gün sürmesi planlanmýþtý. Terör örgütü yayýn organlarý PKK’nýn Münbiç’ten çekildiðini ileri sürse de resmi kaynaklar bunu doðrulamýyor. TSK unsurlarý da henüz Münbiç sýnýrlarý içlerine girmiþ deðil.
Terör örgütünün Münbiç’ten çekilmeye henüz baþlamamýþ olmasýnýn sebebi PKK’nýn boþalttýðý alanlarda güvenliði kimin saðlayacaðý konusunda müzakerelerin sürmesi. ABD “YPG buradan çekildiðinde yerine kimi koyacaðýz, bize isim verin” diyor. Ankara’nýn verdiði isimler üzerinde görüþmeler yapýlýyor. Bu görüþmelerde ABD tarafý da bazý isimler veriyor ancak Ankara geçmiþi þüpheli kiþilerin Münbiç’te görev almasýný istemiyor. Özetle yol haritasýnýn sahada karþýlýk bulmasý biraz zaman alýyor.
Bu sarkmada terör örgütü PKK ile iþbirliði yapmýþ, bu iþbirliðinin devam etmesi gerektiðini savunan CENTCOM içindeki kliðin de payý olduðunu vurgulayalým.
Diðer konu Trump ile Putin’in Pazartesi günü Helsinki’de gerçekleþtirdiði kritik görüþme. Ýki saat süren görüþmede önplana çýkarýlan konu Rusya’nýn ABD’deki seçimlere müdahalesi olsa da liderler satýr aralarýnda önemli mesajlar verdi. Baþ baþa görüþmede Trump’ýn Suriye’den çekilme planýnýn da gündeme geldiði deðerlendiriliyor. Ýki liderin Suriye’nin geleceðine iliþkin anlaþma saðladýðý belirtiliyor.
Bu anlaþmanýn çerçevesi Trump’ýn açýklamalarýnda gizli. Trump’ýn “Ortadoðu’daki agresif tavýrlarýn durulmasý konusunda mutabakata varmak üzereyiz diyebilirim” þeklindeki mesajýnýn altýný çizmek gerekiyor. Bu ABD’nin Ýsrail’in güvenliðini saðlama ve Ýran’ýn etkisini zayýflatma planýnýn bir yansýmasý olarak görünüyor.
Ankara, ABD-Rusya görüþmelerini yakýndan izliyor. Sonuçlarý Türkiye’yi de yakýndan ilgilendirdiðinden Cumhurbaþkaný Erdoðan Trump-Putin görüþmesi öncesi iki liderle de telefonda konuþtu. Putin’e Ýdlib, Trump’a Münbiç hassasiyetleri aktarýldý. Türkiye’nin Þam tehdidi altýndaki Ýdlib’de huzuru koruma, Münbiç’teki terör varlýðýna son verme kararlýlýðý bir kez daha hatýrlatýldý.
Küresel aktörler bölgeyle ilgili hangi anlaþmayý yaparsa yapsýn Türkiye’nin terörle mücadelesi bitmeyecek, Ankara sahadaki etkin askeri varlýðýný teröre karþý kullanmaya devam edecek.
CHP Genel Baþkaný Kýlýçdaroðlu engellemeye çabalasa da partide olaðanüstü kongre konusunda büyük bir hareketlilik yaþanýyor. Muharrem Ýnce taraftarlarý kongre için imza toplamaya baþladý. Ýmzalar yeterli sayýya ulaþýrsa CHP’de kýran kýrana bir yarýþ baþlayacak. Bu süreçte Ýnce ile ilgili ortaya atýlan iddialar rekabetin farklý bir boyuta taþýndýðý yorumlarýna yol açtý. Hatýrlayýn.. Muharrem Ýnce’nin 24 Haziran gecesi nerede olduðuna iliþkin bir çok iddia dile getirildi. Bunlarýn en çarpýcý olaný Ýnce’nin alkollü olduðu gerekçesiyle kameralarýn karþýsýna çýkmadýðýydý. Kýlýçdaroðlu’nun rakibi bu iddiayý sert bir þekilde yalanlasa da tartýþma bitmedi. Bu iddialarýn kaynaðýnýn parti dýþý deðil parti içi olduðu dile getiriliyor. Ýnce’nin yakýn çevresine “CHP’de aleyhimde çalýþan çete bu iddialarý ortaya atýyor” dediði belirtiliyor. Bu kazan daha çok su kaldýrýr.