MÜSÝAD'ýn ABD ÇIKARMASI - 1

Boston'a ayak bastýk, üniversite þehrine. Harvard MIT gibi dünyanýn en iyi okullarýnýn bulunduðu þehire ...

Þehire ilk adýmýmdan itibaren kurulu düzeni ile  bana bir üniversite þehri olduðunu yoðun olarak hissettirdi.

Evet ABD'ye MÜSÝAD'ýn genel baþkaný Nail Olpak, MÜSÝAD'ýn deðerli üyeleri ve iþadamý heyeti ile geldik. Çünkü MÜSÝAD yurtdýþýndaki aðýný gün geçtikçe geniþletiyor. 2 sene önce 38 olan MÜSÝAD yurtdýþý þubelerinin ve temsilcilÝklerinin sayýsý 72 ülkeye çýkmýþ. 170 ayrý noktada þube ve temsilcilikler aracýlýðIýyla tüm dünyaya yayýlmaya baþlanmýþ durumda.

Ve bizler MÜSÝAD ve MÜSÝAD USA organizasyonunda, New York þubesini açmak için New York'a geldik. Kuruluþ açýlýþ kapsamýnda gýda ve restoran zirvesi de düzenleyerek sektör temsilcilerini buluþturacak. Aslýnda bu bir haftada adeta Amerika'da bir MÜSÝAD zirvesi gerçekleþtiriliyor. MÜSÝAD genel baþkaný Nail Olpak'ýn da beraberinde olduðu iþadamlarýnýn katýlýmýyla Harvard Club'ta MÜSÝAD'ýn New York þubesi açýlýþ tanýtýmý çerçevesinde Türk Yatýrým Sempozyumu gerçekleþtirilicek.

Tabi önce Harvard üniversitesinde fakülte kulübünde Nail Olpak'ýn katýlýmýyla Boston Türk Baþkonsolosluðu, New England ticari Ataþeliði ofisi, Uluslararasý Ekonomi Birliði (IEA) ve MÜSÝAD ABD Baþkaný Mustafa Tuncer ve ekibi tarafýndan organize edilen sempozyumda Türk iþ dünyasý ve yatýrýmlar görüþüldü.

Türkiye'den 30'a yakýn iþadamýnýn ve ABD'deki MÜSÝAD temsilcilerin, iþadamlarýnýn katýldýðý sempozyumda Harvard üniversitesi profösörü Paul Vietor, INGBANK yönetim kurulu baþkaný John T. McCarthy gibi önemli isimlerin konuþmacý ve katýlýmcý olduðu Boston'daki organizyonda, MÜSÝAD baþkaný Nail Olpak açýlýþ konuþmasýný gerçekleþtirdi.Olpak, Türkiye ekonomisinden,merkez bankasýna, dünyada ki genel ekonomik durumdan Rusya'ya, Türkiye'nin enerji habý olma konusunda gösterdiði çalýþmalardan ihracata kadar pek çok konuya deðindi.

Katýlýmcýlarýn, iþadamlarýnýn yabancý yatýrýmcýlarýn sorularýný yanýtlayan Olpak, dünya ekonomisinde güç merkezlerinin ABD ve Avrupa'dan alternatif güç merkezlerine kaydýðýný ve Türkiye gibi geliþmekte olan ülkelerin de eksen kaymasýnda etkisinin olduðunu söyledi. 2008 finansal krizi sonrasýnda Avrupa'nýn neredeyse büyümediðinden  bahseden Olpak Avrupa ülkelerinde iþsizliðin yüksek seviyedeki konumunu koruduðunu ve deflasyon riskinin devam ettiðini belirtti.

Sempozyumda yaptýðý açýlýþ konuþmasýnda mevcut küresel sistemin ,bütün paradigmalarý ile yeniden sorgulanmaya baþladýðýný söyleyen Olpak, soðuk savaþ sonrasý ABD'nin siyasi ekonomik ve kültürel açýdan tek kutuplu baskýn rolünün 2008 finansal kriz sonrasý "alternatif  merkezi" arayýþlarý ekseninin daha ciddi bir þekilde tartýþýldýðýný belirtti.ABD'nin ve Çin'in ekonomik sistemin en baskýn iki aktörü haline gelmesinin "iki kutuplu küresel sistem " söylentilerini artýrdýðýný söyleyen Olpak, ABD'nin agresif bir þekilde TTIP ve TTP gibi ortaklýklar oluþturma gayretinin Türkiye gibi ülkeler açýsýndan bu tip endiþeleri çoðalttýðýný vurguladý.

Açýlýþ konuþmasý sonrasýnda, ekonomi yönetiminin deðiþip deðiþmeyeceði konusunda ki bir soru üzerine Olpak, bunun kararýnýn siyasi otoriteye ait olduðunu ifade etti.TL'nin deðer kaybý üzerine gelen bir soruya cevaben ise Olpak, 94 ve 2001 krizlerini kýyasla þu anki deðer kaybýnýn iç dinamiklerden kaynaklanmadýðýný ve iþadamlarýnýn daha basiretli davrandýðýný vurguladý.

Konferans bitiminde Prof. Dr. Paul Vietor , INGBANK CEO'su ile yaptýðým özel röportajlardan edindiðim izlenim, yabancý yatýrýmcýnýn ilgisinin devam ettiði ve Türkiye'yi gözde bir ülke olduklarýný gördükleri... Özellikle Türkiye'nin bölgenin enerji koridoru olma konusunda gösterdiði çabayý ve çalýþmalara çok dikkatli takip ettiklerini söyleyen yabancý katýlýmcýlar FED'in son açýklamalarý sonrasý bu yýl beklenen faiz artýrýmýnýn geliþmekte olan ülkeler açýsýndan önemli olacaðýný ve ülkelerin saðlam durmasý gerekliliðinden bahsettiler.

ABD Türkiye arasýnda ki ticari iliþkilerinin artýrýlmasý, lobicilik faaliyetleri, ikili iliþkilerin artýrýlmasý açýsýndan oldukça muhim bulduðum bu buluþmalarýn artmasýný ümit ediyorum.Evet ABD Ticaret yapmak için zor bir ülke .Ancak artýk günümüz dünyasýnda küreselleþen ekonomi de kur savaþlarýnýn þiddetini artýrarak sürdürdüðü adeta bir kabuk deðiþtirmeye çalýþan ekonomi ve finans sistematiðinde MÜSÝAD ve MÜSÝAD USA 'nýn New york þubesinin açýlýþý önemini artýrýyor.

Kendimizi dünyaya anlatmalý, tanýtmalý ve lobiler oluþturmamýzýn gerekliliðini bir kez daha tanýk olduðum bu ABD ziyaretinde, bir vatandaþ olarak  MÜSÝAD'a, genel baþkan Nail Olpak'a, yurtdýþý teþkilatlanma baþkaný Alper Esen'e MÜSÝAD USA baþkaný Mustafa Tuncer'e ve tüm ekibine, ayrýca Boston'daki organizyonda büyük emeði olan TC Boston baþkonsolosu Ömür Budak ve Boston ticaret ateþesi Ali Alperen Kaçar'a teþekkürler. Bizlerin kendimizi daha iyi anlatmaya ve tanýtmaya ve ticaret hacmimizi geliþtirmemiz adýna, bu organizyonlarýn daha yoðun yapýlmasý temennisiyle....