Musiki bahçesinin bülbülü

Ömür bahçesinin gülleri soluyor, ama geçmiş zamandan bu zamana kalan musiki gülleri ve bülbülleri ilk günkü tazelikleriyle yaşıyorlar. Acıklı bir hikâyedir Faruk Nafiz Çamlıbel’in sevgili eşi Azize hanımın meme kanserinden vefatı. Bütün vücudu sarmış olan amansız hastalık, Çamlıbel’in sevgili eşini alır götürür ve ardından hocamız Alaeddin Yavaşca’nın o ölümsüz bestesi kalır:

Artık bu solan bahçede bülbüllere yer yok
Bir yer ki sevenler, sevilenlerden eser yok
Bezminde kadeh kırdığımız sevgililer yok
Bir yer ki sevenler, sevilenlerden eser yok

Rivayet olunur ki Faruk Nafiz bu şiiri Yassıada’da tutukluyken yazmıştır. Ancak beste Çamlıbel’in eşinin vefatı üzerine yapılmıştır.

Geçen Pazar, her ay Pera Müzesi’nde gerçekleştirdiğimiz konserde bu güzel eseri hocamız Alaeddin Yavaşca’dan dinledik. Ne mutlu ki musiki bahçemizin nadide bülbüllerinden hocamız, hala aynı aşk ve şevkle şakıdıkça şakıyor. Çiğden Yarkın’la icra ettiğimiz konserde yaşadığımız o anlar bizi çok mutlu etti. Bir kez daha anladık ki bu bahçede güller solmaz ve bülbüller sonsuza dek şarkılarını söylemeye devam eder. Allah hocamıza ve bu ruhla şakıyan musikimizin bülbüllerine sağlık ve ömür versin.

Bayram o bayram olsun

Dünyada insanı en çok yaralayan duygu hangisidir diye sorarsanız “yalnızlık” derim. Güçlü hissettiren en önemli duygu hangisidir diye sorarsanız “dostluk ve paylaşım” derim. Sevginin ve dostluğun paylaşıldığı en anlamlı günlerse bayramlardır. Yalnızların teselli bulduğu, sevginin, muhabbetin ve güzelliklerin paylaşıldığı günlerdir bayramlar. Bunu Alvarlı Efe hazretleri ne güzel söylemiş:

Can bula cananını
Bayram o bayram olur
Kul bula sultanını
Bayram o bayram olur

Hüzn-ü keder def ola
Dilde hicap ref ola
Cümle günah af ola
Bayram o bayram olur

Hakk’a yakınlaşmanın, Hak yoluna adanmanın sembolü “kurban bayramı”, sevdiklerimizle daha çok yakınlaştığımız ve Hak için daha çok azmettiğimiz bir hayatın müjdeleyicisi olsun. Herkes için bayram o bayram olsun.