Sinemalarda iki biyografi içerikli film birbirine rakip oldu. Müslüm Baba ile Freddy Mercury’nin hayatýný anlatan Bohemian Rapsody izleyicinin karþýsýnda birbirine alternatif iki seçenek olarak duruyor. Bizim tercihimiz Müslüm...
Bu haftanýn vizyonunda Bohemian Rapsody’i görünce, ilk kez bu kadar iyi bir Türk filmini kendi türündeki yabancý filmle iç rahatlýðýyla karþýlaþtýrabilirim diye düþündüm. Çünkü sinema yazarý olduðumdan beri bu tür karþýlaþtýrmalar yapmak zorunda kaldým. Hep memleket sinemasýný gönlümde ayrý koydum. Onun için de zorlama bir avantaj saðladým Türk sinemasý örneklerine. Veya çok yüklenmedim. Müslüm’ü seyrettiðimde ilk kez en küçük ayrýntýsýna kadar planlanmýþ bir Türk filmiyle karþýlaþtým. Öyle ki Müslüm Gürses’in acýlarla dolu hayatý anlatýlýrken bu büyük acýlarýn yanýnda güvercin kafesinin açýk kalan kapýsýndan sýzan açgözlü kedinin bile filme büyük etkisi vardý. Biraz sulugöz bir adamým, özellikle baba-oðul iliþkileri beyazperdede beni çok etkiler. Ama Müslüm’ü seyrederken yýllar evvel Babam ve Oðlum filminde verdiðim tepkiyi bütün salonla birlikte verdim. Bütün duygudan uzak teknik eleþtiriler ve sinema sanatýnýn gereklerini gözlemlemekten çok daha önemli bir filmi izlerken akýttýðým gözyaþlarý. Sýrf o gözyaþlarýna bile dayanarak bu film olmuþ diyebilirdim.
Bohemian Rapsody’i ise Freddy Mercury’nin hayatýný anlatýyor ki Queen grubunun herþeyi olan bu adam gençliðimin en unutulmaz sesidir. Bohemian Rapsody’i Müslüm filminden çok daha fazla içselleþtirebilirdim. Sonuçta Müslüm ile büyüyen bir sosyal sýnýftan gelmiyorum. Hatta 1990’larda toplumda kendini belli eden rüzgar yüzünden Müslüm Gürses’ten uzak durduðumu bile söyleyebilirim. Müslüm filmi bütün bu duygularý sildi attý. Bunda filmin senaryosunu yazan Hakan Günday’la, Gürhan Özçiftçi’nin büyük etkisi var. Müslüm’ün yönetmeni Can Ulkay çektiði her filmle çizgisini daha da yukarý taþýyor. Ayla, Sarýkamýþ Çocuklarý’ndan iyiydi. Müslüm ise hepsinden daha iyi. Müslüm filminin bir diðer yönetmeni Ketche (Hakan Kýrkavaç) ise romantik filmlerdeki tecrübesini Müslüm’e taþýmýþ. Müslüm Gürses’i canlandýran Timuçin Esen’e gelirsek, kendisini biraz kaybedilmiþ bir deðer olarak algýlarým hep. Gönül Yarasý, Senin Hikayen gibi filmlerde kalitesini kanýtlamýþken, oyunculuk yerine müzik veya dizilerle biraz daðýlmýþ bir isimdir benim için. Ama Müslüm’de bana keþke Hollywood’ta olsaydý da adam gibi bir endüstri içinde dünya yýldýzý olsaydý dedirtti. Filmde kendi seslendirdiði þarkýlarý beðensem de sesinin tonunun Müslüm Baba’dan ince kaldýðýný söylemeliyim. Ama oyunculuðu 10 numara. Ayný baþarýyý Müslüm Gürses’in yeni yetmelik dönemini canlandýran Þahin Kendirci’nin yakalamýþ. Hem fiziði hem de yanýk sesiyle rolüne tam oturmuþ. O kadar baþarýlý ki Muhterem Nur ona Bodrum Türk Filmleri Haftasý’nýn kapanýþ töreninde Müslüm Gürses’e ait sazý hediye etmiþti. Müslüm Gürses’in hayat arkadaþý bu komplimaný yapýyorsa ben ne desem az kaçar artýk onun performansý için. Bohemian Rapsody’e gelirsem filmin yönetmeni Bryan Singer, Hollywood’un aðýr topu. Ama bu gibi yönetmenler Amerikan sinemasýnýn kendi teorisi içinde üretirler. Ne bir adým ileri atarlar ne geri. Yani kalitesi bellidir ve hep o çizgiyi korur. Freddy Mercury’i Rami Malek canlandýrýyor. Hemen söylemeliyim ki bu rol için Malek zayýf kalýyor. Belki filmi çok da baþarýlý bulmamamýn sebebi Rami Malek’in Fredy Mercury’nin karizmasýnýn çok gerisinde kalmasýdýr. Yani ilk kez bir Türk yapýmý filmle yabancý filmi karþýlaþtýrdýðýmda iç huzuruyla Türk filmini önerebilirim. Son söz olarak da Müslüm filmi kesinlikle Türkiye adýna Oscar’a gönderilmeli. Ayla filminden çok daha fazla bunu hak ediyor.
FÝLMÝN KÜNYESÝ
Filmin orijinal adý: Müslüm
Yönetmen: Ketche, Can Ulkay
Senarist: David Gordon Green
Oynayanlar: Timuçin Esen, Zerrin Tekindor, Ayça Bingöl, Taner Ölmez
Yapým: 2018, ABD, 106 Dak.
FÝLMÝN KÜNYESÝ
Filmin orijinal adý: Bohemian Rhapsody
Yönetmen: Bryan Singer
Senarist: Anthony McCarten
Oynayanlar: Rami Malek, Lucy Boynton, Aaron McCusker
Yapým: 2018, Ýngiltere, ABD, 134 Dak.