Bu slogan, Londra’daki Finsbury Park Camii yakýnýnda teravih namazýndan çýkanlara yapýlan saldýrý sonrasýnda farklý din ve etnik gruplarýn bir araya gelip yaptýklarý gösteride kullanýldý. Cümle, ýrkçýlýðý, yabancý düþmanlýðýný ve özellikle de Müslüman düþmanlýðýný kýnamaya yönelik tepkiyi ortaya koyuyor.
Müslümanlarýn azýnlýk olarak yaþadýðý yerlerde Müslüman olmayanlarýn yapýlan saldýrýlarý kýnamalarý son derece anlamlý, zira azýnlýðýn haklarýný ancak o azýnlýða dahil olmayanlar garanti altýna alabilir. Ancak Müslümanlarýn çoðunluk olarak yaþadýklarý yerlerde Müslümanlara dokunuluyor ise ne olacak?
Ortadoðu’nun birçok yerinde savaþ ve çatýþmalarýn bitmediði ve konusu ile taraflarý kim olursa olsun her durumda Müslümanlarýn öldüðü düþünülürse, buralardaki insanlara dokunulmasýnýn fazla rahatsýzlýk yaratmadýðý düþünülebilir.
En son örneði Suriye’den vermek mümkün. ABD, Suriye’de bir rejim savaþ uçaðýný vurdu. Vurmadan önce yapýlan açýklamaya göre Suriye rejim güçleri Cedin’i denetim altýna almýþ olan Suriye Demokratik Güçlerine ateþ açmýþ ve çok sayýda kiþiyi yaralamýþtý.
Sattý müdafaa
Rejim, muhalifleri vuruyor; ABD de vuranlarý vuruyor. DEAÞ’la mücadele çerçevesinde ABD’nin Suriye’deki yaklaþýmý zaten oldukça açýk. DEAÞ’lýlarýn bulunduðu bölgeleri tümüyle bombalamayý tercih eden ABD, herkesi öldürdüðü için zaten DEAÞ’lýlarý da öldürmüþ oluyor.
Bu yöntem, Putin’in terörle mücadele yöntemine benziyor. Geçmiþ yýllarda yaþanan opera ve okul baskýnlarýnda Çeçen teröristleri öldürmek için yapýlan baskýnda Rus silahlý güçleri herkesi öldürmeyi hedefleyen operasyonlar yapmýþlar, bu arada teröristleri de öldürmeyi baþarmýþlardý.
Bununla birlikte Trump ABD’sinin ayný yöntemi çok daha geniþ bir arazide uyguladýðýný belirtmek gerekiyor. Amaç DEAÞ’ý bitirmek olduðundan ve DEAÞ da yaygýn bir yapýya sahip olduðundan ABD, pek karaya ayak basma riskine girmeden havadan bu geniþ araziyi temizleme gayreti gösteriyor. Tabi bu arada sadece DEAÞ’lýlar deðil çoluk çocuk çok sayýda sivil ve masum insan da hedefe girmiþ oluyor. Muhtemelen amaç çok ulvi olduðu için sivil ölümleri teferruat olarak görülüyor.
Hattý müdafaa
Amacýn büyüklüðü karþýsýnda Suriye’de her kesimden insanýn ölmesini ayrýntý olarak gören sadece ABD deðil. Rusya’nýn da benzer bir eðilimi söz konusu. Hatýrlanacaðý gibi Rejim güçlerinin sivilleri kimyasal silahlarla öldürdüðü iddialarý karþýsýnda Rusya hararetle Esad’ý savunmuþtu. Ayrýca, Rus güçlerinin de DEAÞ’la mücadele kapsamýnda sivil ölümlerinde payý olmadýðýný söylemek mümkün deðil.
Komþumuza yapýlan bu “dokunmalarýn”, ülkede yaþayan insanlarýn, Müslümanlarýn nasýl daha iyi koþullarda yaþayabilecekleri yolundaki bir kaygýya dayanmadýðý açýk. Suriye meselesi, DEAÞ’la mücadele baþlýðý altýnda giderek ABD ile Rusya’yý karþý karþýya getiren yeni bir “Küba Krizi” gibi. Denetimli bir gerilim yaþanýyor, bu yolla bir yandan Trump’ýn Rusya ile dost olmadýðý ya da olmamasý gerektiði ispatlanýrken öte yandan Fýrat’ýn Doðusu, Fýrat’ýn Batýsý gibi hatlarla taraflarýn konumlanmalarý teyit edilmiþ oluyor.
DEAÞ’ýn Londra’da eylemler yapmasý, Müslüman karþýtý gruplarý harekete geçirip karþý eylem yapma yolunu açýyor; bu gidiþin ne tür dramatik sonuçlarý olacaðýný bilenler, “Müslüman komþuma dokunma” diyor. Benzer durum Suriye’de uzun süredir yaþanýyor. Ancak anlaþýlan o ki Ortadoðu kimseye komþu olarak görülmüyor.