Sorunun cevabýný ABD’de yaþayan iþadamý Murat Güzel veriyor; ‘’Müslümansýz Amerika, hayalden ibaret’’ diyerek. Murat Bey, 1989’dan bu yana Amerika’da, eðitim için gittiði ülkede þu anda iþadamý ve siyasetçi olarak seçkin ve etkin bir konumda. Malatyalý, evli ve iki kýzý var. Konuþmalarýndaki özgüveni yüksek ton, zaman zaman etkileyici bir tür meydan okumaya dönüþtüðü için Murat Güzel’i dinlemek, her seferinde heyecan ve muhakkak hayal gücü demek.
Biliyorsunuz Trump yönetimi ile birlikte, yabancý düþmanlýðý ve islamfobia körüklenir hale gelmiþti. Göçmenlerin kurduðu bir ülke olduðu halde, Trump ile birlikte kurucu ilklerine sýrt çeviren bir siyaset hakim oldu Amerika’ya. Trump siyasetiyle, ABD’deki tüm göçmenler ve özellikle müslümanlar, kendilerini diken üzerinde hissetmeye baþlamýþtý. Trump, Müslümanlarý, ABD’nin ana unsuru olmamakla tenkit ediyor ve parmaðýný sallayarak buraya sonradan geldiklerini söylüyor.
Murat Güzel’in, Gerçek Hayat’taki mülakatýnda önemli ayrýntýlar var. Güzel diyor ki; ‘’Müslümanlarýn olmadýðý bir Amerika hiç bir zaman olmadýðý gibi, Müslümanlarýn Amerika’daki tarihi, Trump ailesinin Amerika’daki tarihinden çok daha eskilere gitmektedir’’... Nitekim Trump ailesi kýtaya 1885’te gelmiþler. Ama 1527’de Narvanez tarafýndan kýtaya getirilen ve burada bir Müslüman olarak büyüyen Mustafa Zemuri, Trump ailesinden 350 yýl evvel Amerikalý’dýr.
Murat Güzel, daha da eski kayýtlardan bahsediyor; Dr. Robert Crane’in yaptýðý tarihi araþtýrmalara atýf yapýyor. Dr.Crane, Baþkan Nixon’ýn danýþmanlarýndan önemli bir isim ve onun ABD yerlileri üzerinde yaptýðý araþtýrmalara göre, özellikle bazý kabilelerin günlük yaþam ve ritüelleri, onlarýn Ýslam’la olan irtibatlarýný ortaya koyacak güçtedir. Dr.Crane’in bu konuda yazdýðý önemli kitaplarý ve araþtýrma makaleleri var. Savlarýndan birisi þu; 1310 yýlýnda Mali Hükümdarý Ebu bekr tarafýndan Atlantik ötesine keþif maksatlý gönderilen gemiler vardý ve bu süreçte kýtaya ulaþan Müslüman kaþifler, yerli halk Cherokee’lerle irtibata geçmiþ ve onlara Ýslam’ý teblið etmiþlerdir diyor.
Pýnar Yayýnlarýndan çýkan ‘’Afrikalý Beþ Müslüman Köle’nin Hatýralarý’’ adlý kitabý da bu arada okuma önerisi olarak sizlere sunmak isterim. Portekizli köle tüccarlarý tarafýndan 1400’lerin sonunda Afrika’dan kopartýlarak Amerika’ya taþýnan, Süleyman Oðlu Eyyub, Selim Aða, Nikolas Said, Ömer ibni Said, Timbuktý’lý Ebubekir Þerif’in ibretli hayatlarý... Bunlar, okuma yazma bildikleri için günlük ve hatýra yazabildikleri için kayýtlara geçenler... Bir de buna hiç fýrsat bulamamýþ yüzbinlercesi var... Ve maalesef onlar, Trump siyaseti için kökleri ne kadar eskiye dayalý olursa olsun, sessiz çoðunluk ve maalesef hiçlikten ibaret, koca bir hiç...
Murat Güzel’in varlýðýný bu yüzden önemsiyorum. Çünkü o, sessizliði bozanlardan. Hedef sahibi olmanýn önemini vurguluyor. Özgüveni kadar uyum ve tahammül kabiliyeti de yüksek, ýrka dayalý tüm ayrýmcýlýklarý tuzla buz edecek bir sevecenlik hakim kalbine ve eylemlerine...
ABD’de halen yaþayan 350 bin civarýnda Türk göçmen olduðu söyleniyor. Fakat, yaptýrým gücü yüksek bir diaspora kurduðumuz söylenemez. Sosyal alanlarda daha etkin, milli kimliðini farkýnda ve evrensel deðerlerle de uyumlu bir ‘’Türkiye’li’’ imajý, bilgisizlikten kaynaklanan yabancý düþmanlýðýný aþmamýzda çok daha fazla imkan saðlayacaktýr.