Müsrifliklerimiz

Ey Allah’ýn Kullarý,
 
Hiçbir ayrým yapmadan insan,hayvan ve bitkileri rýzýklandýran Rabbimiz buyuruyor ki
 
Ey îmân edenler! Size verdiðimiz rýzýklarýn temiz olanlarýndan yiyin! Eðer sâdece Allâh'a kulluk ediyorsanýz, O'na þükredin!” (Bakara Suresi 2/172)
 
“Yiyiniz içiniz; fakat israf etmeyiniz! Çünkü Allâh isrâf edenleri sevmez.” (A'râf Suresi 7/31) 
Yetimleri, nikaha eriþecekleri çaða kadar deneyin; þayet kendilerinde bir (rüþd) olgunlaþma gördünüz mü, hemen onlara mallarýný verin. Büyüyecekler diye israf ile çarçabuk yemeyin. Zengin olan iffetli olmaya çalýþsýn, yoksul olan da artýk maruf (ihtiyaca ve örfe uygun) bir þekilde yesin. Mallarýný kendilerine verdiðiniz zaman, onlara karþý þahid bulundurun. Hesap görücü olarak Allah yeter. (Nisa Suresi / 6)
 
Asmalý ve asmasýz bahçeleri, hurmalarý ve tadlarý farklý ekinleri, zeytinleri ve narlarý -birbirine benzer ve benzeþmez- yaratan O'dur. Ürün verdiðinde ürününden yiyin ve hasad günü hakkýný verin; israf etmeyin. Çünkü O, israf edenleri sevmez. (En'am Suresi / 141)
Akrabaya hakkýný ver, yoksula ve yolda kalmýþa da. Ýsraf ederek saçýp-savurma. (Ýsra Suresi / 26)
 
Çünkü saçýp-savuranlar, þeytanýn kardeþleri olmuþlardýr; þeytan ise Rabbine karþý nankördür. (Ýsra Suresi / 27)
 
Onlar, harcadýklarý zaman, ne israf ederler, ne kýsarlar; (harcamalarý,) ikisi arasýnda orta bir yoldur. (Furkan Suresi / 67 )
 
Açýk olan kitabýmýzdaki ayetleri okuyup düþündükten sonra bu kitabýn yürüyen yaþayan hali Kur’aný natýk Cenabi Resül Muhammed Mustafa (SAV)  israfla ilgili hadislerine bakalým
Yiyip için, giyinin ve tasadduk edin. Fakat israf ve kibirden sakýnýn! (Buhari) Canýn her istediðini yemek de israf cümlesindendir.(Ebu Davud) Ýktisat eden zenginleþir, israf eden fakirleþir.(Bezzar) Canýnýn çektiði ve arzu ettiðin her þeyi yemen, þüphesiz israftýr!(Ýbn-i Mâce, Et‘ime, 51) Kýyamette herkes, þu dört suale cevap vermedikçe hesaptan kurtulamaz: 1) Ömrünü nasýl geçirdi? 2) Ýlmi ile nasýl amel etti? 3) Malýný nereden, nasýl kazandý ve nerelere harcetti? 4) Cismini, bedenini nerede yordu, hýrpaladý? (Tirmizi) 
 
Þimdi birde bu temel kaynaklardan beslenerek oluþan özlü sözlere bakalým;
 
• Ýsraf etmede hayýr, hayýrda israf olmaz. Ýmam-ý Azam
• Kiþinin dostu, iktisadý; düþmaný da israfýdýr. Hukemâ
• Ýsraf sefahetin, sefahet sefaletin kapýsýdýr. Said-i Nursî
• Ýsraf, baþkasýnýn hakkýný kendi namýna kullanmaktýr. Ahmed Ulukaya
• Ýnsana nefsinin her istediðini alýp yemesi, israf yönünden kafidir. Hz. Ebubekir (r.a.)
• Küçük harcamalardan sakýnýn. Ufacýk bir delik, koskoca gemiyi batýrmaya yeter.
• Bir ulus ne kadar derin bir iktisadî bunalým içinde ise, ziynet ve süs eþyasý ile o kadar savurgandýr. A. Lous
 
Büyük servetler, küçük israflarla erir. 
 
Evet Ey Ýsraftan kaçýnmasý gereken Ýnsan kardeþlerim,
 
Temel ilkeleri naklettikten sonra en büyük sorunumuz yaþadýðýmýz zamana bu ilkeleri nasýl uygulayacaðýmýzdýr.Doðrusu bu ilkelerin bir çoðunu ülkemizdeki inanan inanmayan herkes bilmektedir.Yaþamýmýza tatbik sorununu nasýl aþacaðýz.
Gündelik yaþamýmýzda þahsi veya genel olsun ne tür farkýnda olmadýðýmýz müsrifliklerimiz var.Bu konuda bende gözlemlerimi aktarmak isterim.
-Örneðin bugün Cuma namazýna gideceklerin abdest aldýktan sonra kurulanmak için olabildiðince az kaðýt peçete kullanalým.Bir aðacý kesercesine ruloyu bitirmeyelim.Belki evimizde olsa daha az kullanacaðýmýz bir malzemeyi kamunundur diye savurganca kullanmayalým.
Yine suyu idareli kullanalým.Zamaný gelecek çocuklarýmýza býrakacaðýmýz en büyük nimet bu olacaktýr.
Kamu kurumlarýnda kullandýðýmýz malzemeleri canýmýzdan can gidiyormuþ gibi kullanalým.
Belediyeleri anlamýþ deðilim.Bir kaç senede bir sürekli çevre düzenlemesi altýnda bir yerleri söküp yeniden daha kötülerini yerleþtiriyorlar.Lütfen bu gibi müsrifliklerden ve kayýrmalardan kaçýnalým.
Akþamlarý televizyonlarda saçma sapan yarýþma programalarýný izleyerek zamanýmýzý israf etmeyelim.Bir saatte olsa kitap okuyalým.Ya da bilgisayarlardan bir konu seçip araþtýrma yapalým.
Yaþam ve hatta her nefes çok deðerlidir.Basit yaþama faaliyetlerimiz için harcadýðýmýz zamanlara bakarsak sanki kararlý ve bilinçli yaþadýðýmýz zaman neredeyse çok azdýr.
Dýþ fýrcalarken,giyinirken,iþe yetiþirken,sohbet ederken,yemek yerken kýsaca ne yaparsak yapalým düþünmeyi akletmeyi geliþtirelim.
Ýnsani kamil olmak,insan kalabilmek müsrif davranmamayý emreder.
3 milyon Suriyeli insan ülkemizde misafir.Büyük oranda kalýcý olacak.Siyaset bu insanlarýn bir an evvel tarým,hayvancýlýk,kamu hizmetlerinde etkin olacaðý bir proje gerçekleþtirmeli.Aksi halde insanin bizzat kendisi israf edilecektir.
Cuma namazýndan sonra saðýmýzda ve solumuzda bulunan saf arkadaþýmýzla mutlaka merhabalaþalým ve tebessüm edelim.
Ey Müslümanlar teslim olduk demekle israfý hayatýnlarýnda çýkardýðýný beyan eden güzel insanlar.
En çokta sevgiyi israf etmeyelim.Sevdiðimizi söyleyelim ve hissettirelim.Çünkü ruhun ve kalbin yaþamasý buna baðlýdýr.
Hadi daðýlalým artýk yeryüzüne.
Kutlu olsun.