Müsrifliklerimiz

Ey Allah’ın Kulları,
 
Hiçbir ayrım yapmadan insan,hayvan ve bitkileri rızıklandıran Rabbimiz buyuruyor ki
 
Ey îmân edenler! Size verdiğimiz rızıkların temiz olanlarından yiyin! Eğer sâdece Allâh'a kulluk ediyorsanız, O'na şükredin!” (Bakara Suresi 2/172)
 
“Yiyiniz içiniz; fakat israf etmeyiniz! Çünkü Allâh isrâf edenleri sevmez.” (A'râf Suresi 7/31) 
Yetimleri, nikaha erişecekleri çağa kadar deneyin; şayet kendilerinde bir (rüşd) olgunlaşma gördünüz mü, hemen onlara mallarını verin. Büyüyecekler diye israf ile çarçabuk yemeyin. Zengin olan iffetli olmaya çalışsın, yoksul olan da artık maruf (ihtiyaca ve örfe uygun) bir şekilde yesin. Mallarını kendilerine verdiğiniz zaman, onlara karşı şahid bulundurun. Hesap görücü olarak Allah yeter. (Nisa Suresi / 6)
 
Asmalı ve asmasız bahçeleri, hurmaları ve tadları farklı ekinleri, zeytinleri ve narları -birbirine benzer ve benzeşmez- yaratan O'dur. Ürün verdiğinde ürününden yiyin ve hasad günü hakkını verin; israf etmeyin. Çünkü O, israf edenleri sevmez. (En'am Suresi / 141)
Akrabaya hakkını ver, yoksula ve yolda kalmışa da. İsraf ederek saçıp-savurma. (İsra Suresi / 26)
 
Çünkü saçıp-savuranlar, şeytanın kardeşleri olmuşlardır; şeytan ise Rabbine karşı nankördür. (İsra Suresi / 27)
 
Onlar, harcadıkları zaman, ne israf ederler, ne kısarlar; (harcamaları,) ikisi arasında orta bir yoldur. (Furkan Suresi / 67 )
 
Açık olan kitabımızdaki ayetleri okuyup düşündükten sonra bu kitabın yürüyen yaşayan hali Kur’anı natık Cenabi Resül Muhammed Mustafa (SAV)  israfla ilgili hadislerine bakalım
Yiyip için, giyinin ve tasadduk edin. Fakat israf ve kibirden sakının! (Buhari) Canın her istediğini yemek de israf cümlesindendir.(Ebu Davud) İktisat eden zenginleşir, israf eden fakirleşir.(Bezzar) Canının çektiği ve arzu ettiğin her şeyi yemen, şüphesiz israftır!(İbn-i Mâce, Et‘ime, 51) Kıyamette herkes, şu dört suale cevap vermedikçe hesaptan kurtulamaz: 1) Ömrünü nasıl geçirdi? 2) İlmi ile nasıl amel etti? 3) Malını nereden, nasıl kazandı ve nerelere harcetti? 4) Cismini, bedenini nerede yordu, hırpaladı? (Tirmizi) 
 
Şimdi birde bu temel kaynaklardan beslenerek oluşan özlü sözlere bakalım;
 
• İsraf etmede hayır, hayırda israf olmaz. İmam-ı Azam
• Kişinin dostu, iktisadı; düşmanı da israfıdır. Hukemâ
• İsraf sefahetin, sefahet sefaletin kapısıdır. Said-i Nursî
• İsraf, başkasının hakkını kendi namına kullanmaktır. Ahmed Ulukaya
• İnsana nefsinin her istediğini alıp yemesi, israf yönünden kafidir. Hz. Ebubekir (r.a.)
• Küçük harcamalardan sakının. Ufacık bir delik, koskoca gemiyi batırmaya yeter.
• Bir ulus ne kadar derin bir iktisadî bunalım içinde ise, ziynet ve süs eşyası ile o kadar savurgandır. A. Lous
 
Büyük servetler, küçük israflarla erir. 
 
Evet Ey İsraftan kaçınması gereken İnsan kardeşlerim,
 
Temel ilkeleri naklettikten sonra en büyük sorunumuz yaşadığımız zamana bu ilkeleri nasıl uygulayacağımızdır.Doğrusu bu ilkelerin bir çoğunu ülkemizdeki inanan inanmayan herkes bilmektedir.Yaşamımıza tatbik sorununu nasıl aşacağız.
Gündelik yaşamımızda şahsi veya genel olsun ne tür farkında olmadığımız müsrifliklerimiz var.Bu konuda bende gözlemlerimi aktarmak isterim.
-Örneğin bugün Cuma namazına gideceklerin abdest aldıktan sonra kurulanmak için olabildiğince az kağıt peçete kullanalım.Bir ağacı kesercesine ruloyu bitirmeyelim.Belki evimizde olsa daha az kullanacağımız bir malzemeyi kamunundur diye savurganca kullanmayalım.
Yine suyu idareli kullanalım.Zamanı gelecek çocuklarımıza bırakacağımız en büyük nimet bu olacaktır.
Kamu kurumlarında kullandığımız malzemeleri canımızdan can gidiyormuş gibi kullanalım.
Belediyeleri anlamış değilim.Bir kaç senede bir sürekli çevre düzenlemesi altında bir yerleri söküp yeniden daha kötülerini yerleştiriyorlar.Lütfen bu gibi müsrifliklerden ve kayırmalardan kaçınalım.
Akşamları televizyonlarda saçma sapan yarışma programalarını izleyerek zamanımızı israf etmeyelim.Bir saatte olsa kitap okuyalım.Ya da bilgisayarlardan bir konu seçip araştırma yapalım.
Yaşam ve hatta her nefes çok değerlidir.Basit yaşama faaliyetlerimiz için harcadığımız zamanlara bakarsak sanki kararlı ve bilinçli yaşadığımız zaman neredeyse çok azdır.
Dış fırcalarken,giyinirken,işe yetişirken,sohbet ederken,yemek yerken kısaca ne yaparsak yapalım düşünmeyi akletmeyi geliştirelim.
İnsani kamil olmak,insan kalabilmek müsrif davranmamayı emreder.
3 milyon Suriyeli insan ülkemizde misafir.Büyük oranda kalıcı olacak.Siyaset bu insanların bir an evvel tarım,hayvancılık,kamu hizmetlerinde etkin olacağı bir proje gerçekleştirmeli.Aksi halde insanin bizzat kendisi israf edilecektir.
Cuma namazından sonra sağımızda ve solumuzda bulunan saf arkadaşımızla mutlaka merhabalaşalım ve tebessüm edelim.
Ey Müslümanlar teslim olduk demekle israfı hayatınlarında çıkardığını beyan eden güzel insanlar.
En çokta sevgiyi israf etmeyelim.Sevdiğimizi söyleyelim ve hissettirelim.Çünkü ruhun ve kalbin yaşaması buna bağlıdır.
Hadi dağılalım artık yeryüzüne.
Kutlu olsun.