Baðcýlar Belediyesi, ‘Vefatýnýn 10. Yýlýnda Mustafa Akad’ baþlýklý bir panel düzenledi. Panelin moderatörü sinema eleþtirmeni Abdülhamit Güler, konuþmacýlarý ise yönetmen Mesut Uçakan ve bendik. Öte yandan, programýn sürpriz konuðu ise, rahmetli Akad’ýn amcaoðlu Abdülkerim Akad’dý.
Mesut Uçakan, Mustafa Akkad imzalý Çaðrý filminin Türkiye ve Ýslam dünyasý için ne anlama geldiðine, Mustafa Akad’ýn idealleri için her türlü gayreti gösterdiðine, günümüz gençliðinin de böylesi idealist fikirler peþinde olmasý gerektiðine vurgu yaptý. Ben de Akad’ýn Amerika’daki film yapým serüvenine deðinip, yönetmenin çok asil duygularla hareket ettiðini, 1980’lerden itibaren yine büyük hayalleri olduðunu belirttim. Gerçekten de Akad, önce Istanbul’un Fethi olmak üzere, özellikle 11 Eylül’den sonra yükselen Ýslamofobiye karþý Ýslam medeniyetinin önemli kavþak noktalarýndan olmak üzere Selahaddin Eyyubi ve Endülüslü bir alim olan Ebu’l Kasým’ýn hayatýný iþleyen filmler yapmak istiyordu. Bunlar için özellikle iki kez, biri 1993, diðeri 2002’de Türkiye’ye gelen, ilkinde Istanbul’un Fethi projesi için TGRT yetkilileriyle görüþen Akad—ki bu görüþmede bir film platosu kurulmasý da öngörülüyordu—, diðerinde de yine geniþletilmiþ temaslarda bulunmuþ, ancak bu görüþmelerin hiçbirinden olumlu bir netice çýkmamýþtý. Amman’da, 2005’teki menfur bombalý saldýrýda dar-ý bekaya irtihal eden Akad, bu önemli yapýmlarý gerçekleþtiremedi.
Panelde söz alan Abdülkerim bey, Akad’ýn gençliðinden itibaren sinemaya dair idealler taþýdýðýný, bunun için Amerika’ya eðitim yapmaya gitmek istediðinde (yýl 1950’dir), annesinin destek olduðunu beyan etti. Anne tarafýndan Türk olan Mustafa Akad (annesi Maraþlý Þükriye hanýmdýr), çocuklarýna Ýslam’ý bir çeþit anlatabilmek için bu filmleri yaptýðýný ifade eder. Oðullarýndan Malik’le, 2012 Kahire Film Festivali’nde tanýþmýþ, festivalde jüri üyeliði yapan genç adamýn babasý gibi bir asalet taþýdýðýný sezinlemiþtim.
Mustafa Akad, Ýslam dünyasý sinemasýnda çýðýr açýcý ve kurucu bir þahsiyettir; Ýran’daki Fecr Film Festivali’nde her yýl adýna önemli bir ödül olan Altýn Sancak verilmektedir. Büyük ideallerle Amerika’ya sinema okumaya giden, bunu yüksek lisans eðitimi de içinde olmak üzere gerçekleþtiren, sonrasýnda sektörde belgesel ve televizyon yapýmlarýna imza attýktan sonra Ýslama iliþkin hayatýnýn filmlerini çeken Mustafa Akad’ý bir kez daha rahmetle, minnetle anýyoruz ve onun izinde ayný kalibrede yapýmlarý yeni nesil sinemacýlardan bekliyoruz.