Müstakbel gençlik bakanýna açýk mektup

“Türkiye’nin genç nüfusu çok önemli bir potansiyel” cümlesini yüzlerce kez duymuþsunuzdur. Defalarca tekrarlanmýþ bir hata da içerir bu cümle kendi içinde. “Önemli bir potansiyel” cümlesinin bir kelimesi eksik.

Önemli bir potansiyel …… ?

Potansiyel güç mü?

Potansiyel tehlike mi?

Potansiyel risk mi?

Potansiyel zenginlik mi?

Günlük pastörize siyasetin içinde kaybolan bir kamuoyu için bunun çok da bir önemi yoktu. Gençlik denildi ve geçildi yýllarca.

Ta ki…

Ta ki 7 Haziran’a kadar.

7 Haziran ve 1 Kasým seçimlerinde ilk defa oy kullanan genç sayýsý 2.5 milyonu geçti.

Partiler ilk defa gençliðin gücünü gördüler. Ama öyle uzaktan deðil, bizzat siyasi partilerin üzerlerinde denedi gençler güçlerini.

1 Kasým’a daha hazýrlýklý girildi. Örneðin Adalet ve Kalkýnma Partisi 7 Haziran’daki beyannamesinde gençlere yönelik olan üç maddeyi zenginleþtirdi. Ortaya þöyle bir tablo çýktý;

-       Seçilme yaþýnýn 18'e indirilmesi,

-       Kendi iþini kuran gençlere 50 bin TL destek,

-       100 bin TL faizsiz kredi,

-       3 yýl boyunca gelir vergisi muafiyeti,

-       Ýlk iþine baþlayan gençlerin 1 yýl boyunca maaþlarýnýn ödenmesi,

-       Pasaport harçlarýnýn kaldýrýlmasý

-       Ücretsiz internet

PEKÝ YA ÞÝMDÝ NE OLACAK?

Þimdi bu vaatleri gerçekleþtirme zamaný. 2002’de AK Parti’nin önünde ucu bucaðý görünmeyen bir okyanus varken bugün önlerinde 4 yýllýk bir yol, 4 yýllýk net bir süre var.

Bu 4 yýl bütün eksik kalan iþlerin tamamlanmasý için, ülkedeki devletin ve milletin bütünlüðünü tehdit eden tüm unsurlarýn temizlenmesi için ve ayný zamanda da kendi içini temizlemesi için milletin Adalet ve Kalkýnma Partisi’ne verdiði bir süre.

4 YIL SONRASI?

Þimdi sýký durun. Son iki seçimdeilk kez oy kullanan 2.5 milyon genç vardý ya hani? 4 yýllýk süre sonunda 2019 genel seçimlerine gelindiðinde tam4.5 milyon ilk defa oy kullanan genç gerçeði ile tanýþacak Türkiye. Yani son üç seçimi topladýðýnýzda 7 milyon oy yapýyor. Yani gençleri toplayacak bir parti kursanýz barajý geçiyorsunuz.

Yani bugün beðenmediðiniz, “ne biçim müzikler dinliyorsun?”, “O pantolon olmuþ mu hiç?”,”Senden adam olmaz” dediðiniz 15, 16, 17 yaþýnda ne kadar genç varsa hepsi ülkesinin kaderi için sandýk baþýnda olacak.

Ýþin ciddiyetini fark ettiniz deðil mi? Bugün 15 yaþýndaki bir genç, 2019’da oy kullanacak.

BU NE DEMEK?

Bu, artýk Türkiye ciddi ve sürdürülebilir bir gençlik politikasý olmadan bir adým daha atamaz demek. Gençlik politikasý eðitimden sosyal hayata, saðlýktan kredi ve yurtlara her alanda gençlere kontrollü bir özgürlük alaný oluþturacak, onlara doðruyu nazikçe gösterecek ve hatta ona KANKALIK yapacak  bir politika olmak zorunda. Aksi ters teper, tepti, tepiyor ve tepecek.

GENÇLÝK BAKANLIÐI

Oldum olasý merak ettim, ne zaman bir Gençlik ve Spor Bakaný ile karþýlaþtýysam da sordum.

Gençlik ve Spor gibi birbirine yakýn olmakla beraber çok farklý disiplinler içeren iki yapýyý tek bir çatýda yönetmeye çalýþmak yanlýþ deðil mi?” diye.

Düþünün, gençlerin yurt ve burs sorunlarýyla ilgilenen bakanýyla sporda þike ve teþvik konularýyla ilgilenen bakaný ayný kiþi.

Ya da karayollarýndan sorumlu olan bakaný ile teknoloji, internet hýzý ve 4,5G gibi konularýyla ilgili olan bakaný ayný kiþi.

Bir tuhaflýk vardý bu iþte.

Bu tuhaflýðýn giderilmesi için düðmeye basýlmýþ olduðunu öðrendik dün.

Eðer söylentiler doðru ise Gençlik Bakanlýðý kuruluyor.

Geç bile kalýndý diyeceðim, kýzacaksýnýz ama olsun; diyorum. Geç bile kalýndý.

Hadi hemen kuralým da iþe baþlayalým.

GENÇLÝK BAKANLIÐI NEDEN ÖNEMLÝ ve NE YAPMALI?

Sayýn Müstakbel Gençlik Bakaný; umarým bu satýrlarý okuyorsunuzdur.

Ýþiniz çok, göreviniz önemli.

Her kesimden, her düþünceden, her mezhepten genci kucaklayacak kadar geniþ bir yürek gerek önce.

Müsteþarlarla bakanlýk odalarýnda deðil gençlerle okul kantinlerinde, yurtlarýnda toplanacak bir gençlik bakaný gerek bu ülkeye.

Oy kaygýsýyla deðil, gelecek kaygýsýyla eðitimden sosyal haklara, iþ bulmaktan evlenmeye kadar gençlerin bütün sorunlarýyla ilgilenilmeli, acilen.

Bir de bir tavsiye;

Ben Gençlik Bakaný olsam, her hafta bir þehirde o þehrin en büyük spor salonunu o þehrin her görüþten gençleriyle doldururdum. Ortadaki platforma elimde mikrofonla çýkar, kravatý ceketi çýkarýr atar, kollarý kývýrýr baþlardým gençlerle konuþmaya. Onlarý motive eder, ümitlerini yeþertir, sonra sorularýný cevaplar, sonra da bir selfie ile (Aslýnda çok meraklýsý deðilim selfie’nin ama artýk adet oldu) günü noktalardým.

Gençler artýk ciddiye alýnmak, muhatap kabul edilmek, önemsenmek ve kendileriyle ilgili kararlarda tasarruf sahibi olmak istiyor.

Hadi sayýn bakan gençler seni bekliyor, kravatý ceketi at, kollarý kývýr iþe koyulalým hep beraber.

POTANSÝYELÝMÝZÝN SONUNA “GÜÇ” GELSÝN, “TEHLÝKE” DEÐÝL. SONRA DA O POTANSÝYELÝ REELE DÖNÜÞTÜRELÝM.