Cumhurbaþkaný Erdoðan Musul’un DEAÞ’tan temzilenmesi operasyonuyla ilgili önceki gün biraz daha net konuþtu; “Operasyonda da olacaðýz, masada da” dedi. Türkiye neden operasyonun dýþýnda tutulmaya çalýþýlýyor?
Ýran-ABD ortak yapýmý olan PKK-PYD ve Þii koridoru politikasýna çomak sokacaðý için.
Fýrat Kalkaný operasyonu ile PKK koridoru projesine fili olarak dur dedi Türkiye. Ýbadi’nin her gün rahatsýzlýk belirttiði Türkiye’nin Baþika’daki varlýðýyla da aslýnda Þii koridoruna fiili olarak engel teþkil ediyor.
Þii yayýlmacýlýðýnýn Ýran’ýn dýþ politika enstrümaný olduðu ve Ýran-ABD ittifakýnýn aslýnda nükleer silahlar konusundan çok Sünni bloðunu geriletmek üzere þekillendiði hatýrlanýrsa Türkiye’nin Musul konusundaki ýsrarýnýn ne kadar hayati olduðu da idrak edilebilir.
***
Erdoðan’ýn Musul konusundaki yaklaþýmýný “Oyunun dýþýna itilmiþ bir çocuk gibi üste çýkmaya çalýþýyor” þeklinde niteleyen Kemal Kýlýçdaroðlu ve saz arkadaþlarýný bu tartýþmada hiç muhatap almamak en iyisi. Zira meselenin ciddiyetinden ve Erdoðan’la deðil Türkiye ile ilgili olduðunu anlamaktan hayli uzaktalar. Bu zevatýn gazetesinin attýðý “Suriye’den sonra þimdi de Musul bataklýðýna saplandýk”, “Baþýmýz bir türlü beladan kurtulmuyor” manþetlerinden anlaþýlan o ki 15 Temmuz’da millet, vatan müdafaasý verirken Baðdat caddesinde tank alkýþlayanlara ya da Alaçatý’da “tatilimizi yarýda kesmek zorunda kalmasak bari” diye hayýflananlara siyaset yapýyorlar.
Uzun süredir ABD’nin Türkiye’ye biçtiði rolün mümessilliðini yapan CHP dýþýnda Musul konusunda kafasý karýþýk pek kimse yok neyse ki. Hatalar, piþmanlýklar olsa da Türkiye bugün artýk ‘hard power’ýný kullanabilecek kararlýlýkta. Neyi, nasýl ve ne kadar yapabileceðini hesap ediyor ve týpký Fýrat Kalkaný operasyonunda olduðu gibi haklý olduðu konuda diretebileceðini ve sonuç alabileceðini muhataplarýna gösteriyor.
***
Vekalet savaþlarýnýn tüm taraflarý, Suriye halkýnýn güvenli geleceði dýþýnda her hesabý yapmýþken, Bahçeli’nin ifadesiyle Teksas’taki bile kalkýp Irak’ta, Suriye’de söz söyleme hakký buluyorken Türkiye’nin, 1300 kilometrelik sýnýrýyla komþu olduðu bu iki ülkedeki sorunlara taraf olmamasý düþünülebilir mi?
Kaldý ki tüm bu sýnýrlar, uzun bir süredir Türkiye için güvensizlik kaynaðýna dönüþmüþ durumda.
Rusya Suriye’deki üslerinin sayýsýný artýrarak varlýðýný daha da saðlamlaþtýrdý. Daha önce Suriye’de hiç olmayan ABD artýk Suriye’de var. “Irak ve Suriye’nin tek parça kalamayacaðý” öngörüsü, ABD’nin güneyimizle ilgili politikasýnýn postülasý hükmünde.
Bu sadece Irak ve Suriye’nin bütünlüðünü deðil Türkiye’nin egemenliðini de tehdit eden bir yaklaþým. ABD ve Ýran’ýn on yýllardýr sahneledikleri “Büyük þeytan-baþ düþman” oyununda PKK ve Þii koridoru konusunda hem fikir olma noktasýna nasýl geldiklerini anlamak için deðiþtirdikleri taþlara bakmak yeterli. Bush’tan sonra Obama, Ahmedinejad’tan sonra Ruhani... Ýki oyuncu deðiþikliði ile bölge üzerinde oynanan oyun da deðiþtirildi ve film hýzlý akmaya baþladý.
Þu anda kartlarýn yeniden karýldýðý ve Türkiye’nin 15 Temmuz öncesi yapýlan planlarý bir bir bozduðu bir vasattayýz. Nasýl ki Fýrat Kalkaný Operasyonu’nda Türkiye kendi ajandasýna göre hareket etmeyi baþarmýþtýr, Musul’daki nüfuz planlarýna kalkan olacaðýný da muhataplarýna gösterecektir.
***
Musul’u DEAÞ’tan temizlemenin DEAÞ’ý ortadan kaldýrmayacaðýný ve Musul’u güvene, Irak’ý istikrara kavuþturmayacaðýný herkes biliyor.
Ýbadi Musul’da týpký Esed’ýn Halep’te yapmaya çalýþtýðý gibi Sünni nüfusu öldürerek dengelemek istemektedir. DEAÞ egemenliðinde yaþayan Musul halký hem cezalandýrýlacak hem de yürek söken vahþi Þii milisler eliyle mezhebi kýyýma uðratýlacaktýr. Musul’un parçalanmasýný tek çözüm haline getirecek bir plan bu. Galiba istenen de bu.