Bu dünyada yaptýðýmýz her þeyden sorumlu olduðumuz gibi satýn aldýðýmýz ürünlerden de sorumluyuz. Mutfak alýþveriþinde ise bir yandan kendi saðlýðýmýzý koruyabilecek tercihler yapýyor, öte yandan üretim þekillerine yön veriyoruz. Dünya kaynaklarýnýn müthiþ bir hýzla tüketildiði ve baþka dünya aramaya kalktýðýmýz þu zamanlarda, tercihlerimiz daha da önemli. Tek baþýmýza küresel iklim deðiþikliði ile baþ edemeyiz ama kendi mutfaðýmýzýn kurallarýný koyarsak gýda üretiminde önemli bir rol üstlenir, ailemizin de saðlýðýný koruruz.
Bundan sekiz yýl önce mutfaðýma girmeyen ürünler listesi yapmýþtým. Geçen gün o notlarý buldum, oldukça istikrarlýyým! Zaten mutfak dediðin öyle gel-geç, anlýk duygularla yönetilmez, yönetilmemeli. Geçen yýllarda listeye bir kaç küçük revizyon yaptým.
Ýþim gereði her yeni gýdayý deniyorum, evet. Ama mutfaðým ayrý. Alýþveriþte kendini kaybetmemek benim kendime verdiðim bir söz. Öyle janjanlý paketlerin, aðýz sulandýran reklamlarýn ve anlatýmlarýn rüzgarýna kapýlmamak, kontrolü elden býrakmamak en baþta kendim olmak üzere, yemeðimi yiyen herkese olan sorumluluðum. Onlar bilmese de, soframa misafir olan herkese verdiðim bir söz. Sizi rafine þeker ve saðlýksýz malzemelerle asla zehirlemeyeceðim!
Margarin: Niçin zeytinyaðý veya tereyaðý gibi gerçek yaðlar dururken, onlarýn kokusuyla aromalandýrýlmýþ olanlarý kullanayým?
Açýk satýlan fermante ürünler: Salça, turþu, peynir, zeytin gibi ürünler. Domates salçasý likopen açýsýndan son derece zengin bir ürün. Tüm bu gýdalar, elde edilirken bakteri üretir. Bakteri olmazsa fermante olmaz. Ýþin içine zararlý bakterilerin girip girmediðini gözle göremezsiniz. Üretim koþullarýný iyi bilmelisiniz.
Türk tipi sosis: Dünyada sosis, Türkiye’den farklý iþleniyor. Özellikle Ýspanya, Ýtalya ve Almanya gibi ülkelerde sosis yapýmý bizim itinayla hazýrladýðýmýz sucuklar gibi. Bizdekiler niþasta oraný yüksek bol katký maddesi içeren þarküteri ürünü.
Hazýr meyve sularý ve tozlarý: Evde taze meyve suyu hazýrlamak çok mu zamanýnýzý alýyor? O zaman içmeyin. Zaten meyveyi sýkýp suyunu içerek, lifli kýsmýný çöpe atmýþ oluyorsunuz. Hazýr meyve sularýný kullanacaksanýz, ambalajlarýnýn güvenirliliðine, içinde boya, rafine þeker, tatlandýrýcý ve katký maddesi olup olmadýðýna dikkat edin.
Þekerlemeler: Þekerlemelerin birer zehir olduðunu kabul edip misafirlerimize farklý ikramlar sunmalýyýz.
Hazýr börekler: Her börek ayný deðil, bunu yazarken aklýmda en meþhuru var “Sarýyer böreði”. Ýyi yapaný elbette var ama çok çok çok yaðlý ve bir böreðin alamayacaðý kapasitede soðanlý oluyor bu börekler.
Zamansýz kesilmiþ her türlü hayvan eti: Ýhtiyacýmýz olmayan hatta dinen yasak olan hayvanlarý bile avlama potansiyelimiz var. Þimdi diyeceksiniz ki bu etler neden senin sofrana gelsin? Efendim bu etler (özellikle yaban domuzu) dolaylý olarak paketlenip satýlýyor. Bu sebeple et söz konusu olduðunda bilerek, güvendiðiniz marka ve kasaplardan alýþveriþ yapýn. Zamansýz avlanan balýklar, tüm balýklarýn soyunu tehlikeye atýyor.
Mevsim dýþý sebze-meyveler: Zamansýz yetiþtirilmeye çalýþýlan sebze ve meyvelerle topraða ihanet ediyoruz. Ben kendi adýma bu tüketim þeklinde yer almayý red ediyorum.
Sigara: Ne ilgisi var? Þöyle ki, sigara, tat alma duyusunun en büyük düþmanlarýndan biri.
Tek baþýmýza küresel iklim deðiþikliðiyle baþ edemeyiz ama kendi mutfaðýmýzýn kurallarýný koyarsak gýda üretiminde önemli bir rol üstlenir, ailemizin de saðlýðýný koruruz.
Enerji içecekleri: Ýçinde ne olduðu sýr, tuhaf renkli içecekler. Market raflarýnda rengarenk ve çok eðlenceli, cazip görünüyorlar. Ne olduðunu bilmediðim hiç bir þeyi mideme göndermem.
2 Aralýk’ta dünya gastronomisinin parlayan yýldýzlarý Ýstanbul’da!
Mutfaðýn dünyaca ünlü yýldýz þefleri; The Best Chef ödülüne layýk görülen ve Dünyanýn En Ýyi 50 Restoraný listesinin üçüncüsü Joan Roca, Dünyanýn En Ýyi 50 Restoraný listesine adýný altýn harflerle yazdýran Mauro Colagreco, ‘Asya’nýn En Ýyi 50 Restoraný’ listesinden Hiroyasu Kawate, Ýspanya’da ‘Krallarýn pastacýsý’ olarak anýlan Paco Torreblanca, Latin Amerika’nýn en iyi iki þefi seçilen Mitsuharu Tsumura ve Virgilio Martinez, Dünya Barista Þampiyonasý’nda birincilik alan James Chen, Michelin Yýldýzý’yla baþarýlarýný taçlandýran Kiko Moya, Luigi Taglienti, David Thompson, dünyanýn en iyi pasta þeflerinden Gianluca Fusto, Andrea Dopico, baþarýlý çikolata þefi Stelios Parliaros, dünya gastronomisinin önemli þefleri Carlos Garcia, Diego Guerrero, Basque Culinary Center’ýn Genel Müdürü Jose Mari Aizega ve 2016 yýlýnda Latin Amerika’nýn En Ýyi Kadýn Þefi seçilen Kamilla Seidler baþta olmak üzere birçok ünlü þef 2 Aralýk’ta Uluslararasý Gastromasa Gastronomi Konferansý’nda, ‘Ürün’ü konuþmak üzere bir araya geliyor.