Mutfaðýmýzdaki iki ecnebi

Biri greçka, diðeri kinoa. Her ikisi de sanki herkes onlarý iyi tanýyormuþ gibi hararetle pazarlanýyor. Peki bu iki yabancý, Anadolu buðdayýna rakip mi? Onlarla ne tür lezzetler hazýrlanabilir? Mutfaða girdim, denedim. Tarifleri de bu yazýda.

Greçka... Hiç duydunuz mu? Duymadýysanýz, yakýndýr. Kendisi öyle hýzla pazarlanýyor ki çok yakýnda herkes onu en azýndan merakýndan deneyecek. Beðenirse ne ala... Bir kiloluk paketinin fiyatý 6-14 lira arasýnda deðiþiyor. Paketlerde isminin yanýna da ‘karabuðday’ diye bir açýlým yapýlýyor. 80 yýldýr Anadolu onu yiyor da kentliler yeni tanýþýyor gibi bir algý sunuluyor. Halbuki iþin gerçeði böyle deðil, o bir Rus güzeli. Gerçi Japon menþeilisi de mevcut. Japon greçkalar diðerine göre biraz daha iri. Üstelik buðdaygillerle ilgisi yok. Yani ona karabuðday demek hakikaten abesle iþtigal! Kendisi bir bitki tohumu, ‘karabuðday’ lafý nereden çýkmýþ, anlamak zor.

BUÐDAYIN YANINDA SINIFTA KALIR

“Buðdayýmý hiçbir þeyle deðiþmem” diyen ama glutenden dolayý buðday tüketemeyenlere bir alternatif greçka. Gluten içermiyor, üstelik lif oraný yüksek, protein ve besin deðeri açýsýndan çok zengin. Vücudun üretmediði tam sekiz aminoasit içeriðine sahip. Diðer taraftan yað, karbonhidrat yok denecek miktarda. Lezzet görecelidir ama bana soracak olursanýz buðdayýn yanýnda sýnýfta kalýr! Dominant bir tadý olmadýðý için denemeler yaparken içine sert aromalar barýndýran malzemeler eklemenizi öneririm. Salata, çorba ve yemeklerde kullanabileceðiniz greçkanýn bugün paylaþtýðým tarifini bakalým beðenecek misiniz?

GÜNEY AMERÝKA’DA YETÝÞTÝRÝLÝYOR

Gelelim kinoa’ya... Geçenlerde komþum elinde bir paket kinoa ile çýkageldi. “Hadi Aydan sen bundan bir þeyler yaparsýn” diyerek mutfaðýn yolunu tuttu. Önce hafif kavurduk, ardýndan haþladýk. Suyunu süzüp kereviz sapý, nar taneleri, taze nane gibi en az 10 farklý ürünle harmanlayýp bir de üzerine bolca nar ekþisi ekleyip sofraya koyduk. Bu ilk tecrübemdi ve lezzetli olmuþtu. Marketin el yakan fiyatlarý nedeniyle sýk sýk deneme yapmak çok mümkün deðil. Yarým kiloluk  paketin fiyatý 17-23 lira   arasýnda. Kinoa, tahýl deðil susam ailesinden bir bitki tohumu. En azýndan paketi ve uslubuyla ‘Ben ecnebiyim’ diyor. Besin deðeri açýsýndan yanýna yaklaþabilene aþk olsun, gerçekten mucize bir tohum. Güney Amerika’da And Daðlarý’nýn eteklerinde yetiþen kinoa ülkemize hýzlý bir giriþ yaptý. Yine gluten alerjisi olanlar için greçka gibi o da bir alternatif.

Ýnkalarýn binlerce yýl önce tarýmýný yaptýðý kinoanýn 7 bin yýl öncesine dayanan geçmiþi var. Bazýlarý ‘kuþ yemi’ benzetmesi yapsa da bence kinoa baðýmlýlýk yaratacak kadar lezzetli bir tohum. Her türlü sebze, meyve ve et ürünüyle uyumlu. Onunla nefis salata ve pilavlar hazýrlayacaðýnýzdan eminim. Bugün paylaþtýðým ve öðle yemeði için spontane yapýp afiyetle yediðim bu salata ise bence sizlere ilham verecek.

Kan portakallý ve rezeneli greçka salatasý

Greçkayý tuzlu ve bol suda haþlayýn, süzün. Rezene kökünü yýkayýp incecik dilimleyin. Kan portakalýnýn kabuðunu soyup küçük dilimler halinde kesin. Çamfýstýðýný yanmaz tabanlý bir tavada hafifçe kavurun. Ayný tavaya yarým çay bardaðý kadar zeytinyaðý koyup ýsýtýn ve adaçayý yapraklarýný bu yaðda kýzartýn. Tüm malzemeyi limonla karýþtýrýp üzerine adaçayý yapraklarý serpip servis yapýn.

Mevsim güzeli hamsiyle kinoa salatasý

300 gram hamsiyi yýkayýp süzün. Kaðýt havluyla nemini alýp yaðlý kaðýt serili fýrýn tepsisine sýralayýn. Üzerine karabiber, kuru nane ve tuz serpip fýrýnýn ýzgara bölümünde 200 derecede 8 dakika kýzartýn ve soðumasý için kenara alýn. Yarým paket kinoayý biraz tuz atýlmýþ bol suda haþlayýn. Tohumlar þiþip yumuþadýðýnda 8-10 dakika sonra suyunu süzün. Kapari tohumu, avokado dilimleri, yarý kurutulmuþ domates, bol taze nane, limon suyu ve zeytinyaðýyla harmanlayýn. Servis tabaðýna alýp üzerine naneli hamsileri serpiþtirin.