Mutfaðýn dergahý konya

Medeniyetlerin þehri Konya’da beþ yýldýr düzenlenen Ateþbaz-ý Veli Mutfak Kültürü Günleri her sene biraz daha geliþerek yola devam ediyor. Yemek kültürü bakýmýndan  bu etkinlikler benzer kültürel etkinliklere cesaret vermesi bakýmýndan büyük önem taþýyor.

Þemseddin Yusuf nam-ý diðer Mevlana’nýn aþçýsý Ateþbaz-ý Veli. Hakkýnda ismi kadar çok þey bilinmiyor belki ama Anadolu Halk Mutfaðý Derneði Genel Baþkaný Adnan Þahin’in beþ yýl önce Ateþbaz-ý Veli adýna baþlattýðý bu etkinlik, Konya Valiliði, Konya Büyükþehir Belediyesi, Meram Belediyesi ve Selçuk Üniversitesinin katkýlarýyla giderek daha da büyüyor. Bu vesile ile Ateþbaz-ý Veli’nin adýný artýk bilmeyen pek kalmadý. Mevlananýn aþçýsý aslýnda kimdir, neler yapmýþtýr çok da bilinmiyor. Google sorduðunuzda karþýnýza bir þeyler çýkýyor ama bunlarýn tümü kulaktan dolma rivayetler. Hakkýnda bu güne gelmiþ yazýlý güvenilir bir kaynak yok. Kesin olarak bilinen en önemli þey onun Mevlana ve Mevleviler arasýnda önemli bir yerinin olduðu ve misyonunun aþçýlýktan çok aþçýlýk mesleðinin terbiyesinin eðitimini vermesi. Zaten Ateþbaz makamý aslen terbiye ve eðitim makamý.

Hazýrlýklarý aylardýr sürüyor. Belediyenin heyecanýný Ýstanbul’dan hissediyordum, jüri üyeliði için teklif geldiðinde onur duydum ve çok istediðim halde bu yýl gidemedim. Konya enteresan bir þehir. Havasý, suyu farklý. Yoðun geçen bir dört gün, samimi bir mutfak muhabbeti, tarihin unutulan sayfalarýndan incelikle çýkarýlan Selçuklu yemekleri ve benim için en önemlisi Konya’nýn etli ekmeði. Tümü için orada olmak, o havayý solumak isterdim.

ARAÞTIRMALAR ÇOÐALACAK

Selçuk Üniversitesi Rektörü Mustafa Þahin, Ateþbaz-ý Veli’nin, Anadolu topraklarýnýn önemli bir deðeri olduðunu söylüyor, o dönem dergaha girenler ilk olarak mutfak terbiyesinden geçerler ve Ateþbaz-ý Veli’nin onayýyla dergaha kabul edilirlermiþ. Anlayacaðýnýz mutfakta sadece yemek deðil, asýl terbiye öðretilirmiþ. Selçuk Üniversitesi’nin Ateþbaz-ý Veli’nin daha iyi tanýtýlmasýna vesile olabilmek için çalýþmalarýna aðýrlýk vereceklerinin haberini aldým.

Anadolu Halk Mutfaðý Derneði Genel Baþkaný Adnan Þahin, bu etkinliðin Anadolu’daki deðerli mutfak üstatlarýna bir vefa borcu olduðunu vurgulayarak, ülkemizin mutfak deðerlerinin doðru zeminlerde tartýþýldýðý, ticarî kaygýlardan uzak bir organizasyon olmasýnýn altýný çiziyor. Ben bu tip etkinliklerin baþka benzerlerine de örnek olmasýný da deðerli buluyorum. Darýsý diðer kentlerimizin baþýna.

“Dergaha girenler ilk olarak mutfak terbiyesinden geçerler ve Ateþbaz-ý Veli’nin onayýyla dergaha kabul edilirlermiþ.”

Oteller yarýþmasý

Selçuklu Dönemi Mutfak Sanatlarý Yarýþmasýnda, Konya Dedeman, Hich, Ramada ve Rixos otelleri þeflerinin yaptýklarý yemekler yarýþtý.

Bu yýl beþincisi yapýlan ve Konya Valiliði, Konya Büyükþehir Belediyesi, Meram Belediyesi, Selçuk Üniversitesi ile Anadolu Halk Mutfaðý Derneði’nin katýlýmcýlýðýnda düzenlenen; Türkiye topraklarýnýn bereketli mutfak kültürünü temsil eden isimlerin hatýrlanmasýný saðlayan ‘Ateþbâz-ý Velî Mutfak Kültürü Günleri’ kapsamýnda Selçuklu Dönemi Mutfak Sanatlarý Yarýþmasý gerçekleþtirildi. Ateþbaz-ý Veli Türbe Meydaný’nda yapýlan yarýþmanýn sunumunu ayný zamanda jüri üyesi de olan Selçuklu Yemek Kitabý yazarý Ömür Akkor gerçekleþtirdi. Yarýþmada Konya’daki otellerin þefleri takýmlarýyla beraber en iyi sunum, en iyi þerbet, en iyi tatlý, en iyi çorba, en sýcak baþlangýç, en iyi ana yemek kategorilerinde yarýþtý. Her bir þef ve ekibinin yarýþma esnasýnda yaptýklarý yemeklerin tadýmý yapýlýrken yarýþma sonunda jüri, yemeklerin hepsinin çok leziz olmasýndan dolayý karar vermekte zorlandýklarýný vurguladý.

Jüri üyeleri ve birinciler

Anadolu Halk Mutfaðý Derneði Genel Baþkaný Adnan Þahin, Gazeteci Nur Çintay, Ýþletmeci Cüneyt Asan, Yemek Yazarý Anissa Helou ve Þef Ömür Akkor’dan oluþan jürinin  deðerlendirmesi sonrasýnda Rixos Otel birinci olurken, ikinciliði Dedeman Otel ve Ramada Otel paylaþtý. Üçüncülük ise Hich Otel’in oldu.

Wasa’dan Glutensiz Gevrek Ekmek

Geçtiðimiz günlerde Çölyak hastalarýnýn ekmeðe alternatif bulmak konusunda zorlandýðýndan bahsetmiþtim. Tam da bu yazýmýn üzerine Wasa’nýn yeni ürünüyle karþýlaþtým. Ýþlenmemiþ tam tahýldan, doðal yöntemlerle üretilen ve içeriðinde hiçbir koruyucu katký maddesi ya da renklendirici içermeyen ürünleri ile besleyici öðün alternatifleri sunuyor Wasa. Glutensiz besin kategorisine gevrek ekmeði ile girmiþti. Þimdiyse çölyak hastalarýnýn yaný sýra glutensiz beslenmeyi tercih edenler ile gluten ve laktoza karþý duyarlýlýðý olanlar için ideal bir ürün geliþtirmiþler.