Mutfaðýn en çýlgýn þefi

Ýçten tavýrlarý ve samimi konuþmalarýyla yemeklerinden önce hafýzanýz onun renkli kiþiliðini not ediyor. Karþýnýzda kendini mesleðinde müthiþ yetiþtirmiþ bir þef var. Hazýrladýðý tabaklar kimi zaman sýra dýþý ve bir ilk olabiliyor.

Onu ilk kez bir masanýn üzerine yemek servis ederken fark etmiþtim. Yanlýþ okumadýnýz evet masanýn üzerine; tabaksýz. Masaya tabak muamelesi yapmýþtý. Bu ayki konuðumuz çýlgýn sunumlarýyla ün salan, katýlmýþ olduðu yerli ve yabancý yemek yarýþmalarýnda 55’in üzerinde madalya, kupa ve ödül kazanan Þef Rafet Ýnce. 2008  ÝKA Dünya Aþçýlar olimpiyatýnda Türkiye’ye ilk defa 3 olimpiyat madalyasý kazandýran tek Türk þef. Ödüllerini saymaya kalksak benim yerim yetmez. Konya, Ereðli doðumlu Ýnce, bu mesleðe Tekirdað Anadolu Turizm Meslek Lisesi”nde baþlamýþ. Devlet tarafýndan aldýðý bursla, Lizbon”da”Le Cordon Blue College of CulinaryArts”da dört sene Güzel Sanatlar Fakültesi Gastronomi bölümü okuyup üzerine iki yýlda Ýtalya Toscano Þarap ve F&B okuyup  staj yapýp Türkiye’ye dönmüþ. 2003 yýlýndan itibarenbeþ yýldýzlý oteller de Executive þef yapmakta. Þuan Rotana hotel grup bünyesinde bulunan Burgu Arjaan by Rotana Tango Arjaan by Rotana otelin Executive þefi. Rafet neyer ne içer ilk kez Star okuyucularý ile paylaþýyor.

En sevdiðin yemek?

Belki büyüdüðüm yöre ve damak tadý sebebiyle baharatlarla tatlandýrýlmýþ kuzu eti derim. Bu anlamda kuzu tandýrýn yeri bende ayrý.

Yemeklerini evde kendin mi yaparsýn?

Eðer yorgun deðilsem evde yemek yapmak benim için terapi gibi. Bir de evimde misafir aðýrlayacaksam iþte benim için þeflik orda baþlýyor misafir bile þok olur. Açýk konuþmak gerekirse, þeflerin yemek saati olmuyor. Evde misafir varsa hanýmla beraber mutfaða gireriz ve hemen azarý iþitirim “Burasý otel mutfaðý deðil arkaný toparlayacak eleman yok” der. Evde en çok yaptýðým iþ kýzýmla mangal yapmak.

Kendi yemeðinin dýþýnda yemek yemeyi seviyor musun?

Bol domatesli bandýrmalýk melemen sabahlarý vazgeçilmezim. O yoksa ezine peynir, yeþil biber domatesli sandviç, bir de spagettti. Spagettiye resmen aþýðým!

Dayanamayýp yediðin yemek ne?

Vazgeçilmezlerim kelle paça, iki hafta da bir de kokoreç. Hafta da bir 15 adet midye dolma. Gündüzleri çalýþtýðým yerde Raw mutfaðý yapýyorum, böylelikle beslenmemi dengeliyorum. Bir de Antep’ten Cumba Künefe, Coþkun ustam ara sýra paketleyip kargo gönderiyor, onun künefesine hayýr diyemem!

Asla yemem dediðin þey?

Gastronominin içinde olup “Þunu yemem” diyemem. Doðanýn tadýný çýkarmak lazým. Üstelik bir þefin yemek seçme þansý bence yok.

Mutfaða profesyonel olarak girince yemek alýþkanlýklarýnda veya yemeðe bakýþýnda deðiþen þeyler oldu mu?

Her þeyin baþý araþtýrmaktan geçiyor. Mutfakta vakit harcadýðým kadar teknoloji ve kitaplarla da çok fazla zaman geçiriyor ve sürekli yeni bir þeyler deniyorum. Yeni çýkan mevsimsel ürünleri hafýzamda canlandýrýyorum ve fotoðrafýný çekip tabaklara yansýtýyorum. “Tabak çýplak bir kadýn gibidir. Nasýl görmek istiyorsan öyle giydir’’ sözümden yola çýkarak kendimi tabaklara adýyorum, birlikte çalýþtýðým kiþilerden de bunu beklerim. Yemek yapmak kadar yemesini de çok seviyorum ve sadece iþte deðil nerde olursa olsun yediðim her yemeðin mükemmel olmasýný isterim.

Her gün mutlaka yediðin onsuz olmaz dediðin bir yiyecek var mý?

Ekmek, tuz, soðan.

Yemek yaparken en çok kullandýðýn malzemeler neler, neden?

Yýldýz anason ve çubuk tarçýn kullanmayý çok severim. Mutfaðý saran kokunun vermiþ olduðu ayrý bir haz ve tabiat kokusunu hisseder gibi yaþýyorum aný.

Yemek yemeyi bir cümlede anlatsan ne derdin?

Ruhsuz bir yemek, aþksýz bir evlilik gibidir!