Bugün Anneler Günü. Anne demek etrafýndaki iyiliði, üreten nice kadýný birleþtirip daha güçlü nesiller yetiþtirmeye ön ayak olmak demek. Anne olmak çoðaldýkça lezzeti artan sofralarý isteyenle paylaþmak demek. Tüm paylaþan, üreten ve sevgisiyle desteðiyle gelecek nesillere gerçek “analýk” yapanlarýn günü kutlu olsun.
Doðurmak vesile, asýl olan anne gibi anne olmak. O da ne demek derseniz… “Anne yüreði” diye bir yürek var ki o da her kadýnda olmayabilir ve doðurmakla ayný þey hiç deðildir. Anaç yürekler topraða tohum atar, yetiþtirir, piþirir ve paylaþýr. Elindeki bir lokmayý, gücü paylaþýr ve en önemlisi de sevgisini paylaþýr. Etrafýmda bunu yapan kadýnlar var, bir çok dostum çocuðu olsun olmasýn benim için gerçek anne.
Gamze Cizreli de onlardan biri. Güçlü bir kadýn, baþarýlý bir iþ kadýný. Lezzetleri hiç de parlak olmayan, ortalama bir mutfakla Big Chef’s diye bir markayý bugünlere getirdi. Peki bu nasýl oldu? Öncelikle ortaya çýkardýðý marka için mekanlarýný hep doðru lokasyonlarda seçti. Doðru adýmlar attý ve iþinin hep baþýndaydý. En kötü dönemlerde bile baþýný kuma gömmedi. Asýl savaþý Ýstanbul’da verse de köklerinin olduðu yeri de unutmadý, yatýrým yaptý. Risk aldý, savaþýn büyüðünü verdi, yýlmadý. Daha da büyüyerek, gerçek bir anaç ruhla üretmek için devam etti. Özellikle gençlerin keyifle oturup yemek yiyebilecekleri konseptlerde hazýrladý mekanlarýný. Ýþinin baþýnda hep kendisi vardý. Mutfaðýný teslim ettiði þefler onun için vasat lezzetler ortaya çýkarsa da sunum ve serviste Ýstanbul’da insanlara hep ilkleri yaþattý. Bugün 52 þubesinde, iki bin üç yüz çalýþanýna iþ imkaný veriyor. Var olduðu günden bu yana markayý daha da güçlendirdi ve þimdi bu gücü yine kadýnlar için kullanýyor. Restoranlarýnda baþlattýðý yeni projesiyle kadýný unutmadýðýný bizlere göstererek þu an Türkiye’nin çeþitli bölgelerinde kendi savaþýný veren kadýn üreticilere destek oluyor.
TOPRAÐIN KADINLARINDAN SOFRALARA!
Projenin ismi Topraðýn Kadýnlarýndan Sofraya ve bu proje için tam 14 kadýn üretici ile iþbirliðine baþlandý. Hedef, yýl sonuna kadar 50 kadýn üretici. Bu kadýnlarýn kimi þehir hayatýndan sýkýlýp köye yerleþmiþ, kimi köyde doðmuþ ve çalýþmaktan bir gün olsun yýlmadan sadece üretmiþ, beslemiþ, yetiþtirmiþ, büyütmüþ anaç yürekler. Cizreli “Bilen bilir, toprakla uðraþmak zordur, doðanýn kendine özgü kurallarý vardýr. Biz þuna inanýyoruz; topraðýn dilini en iyi kadýnlarýmýz bilir. Bu yüzden Anadolu’yu gezerek topraðýn dilinden anlayan kadýnlarýmýzý bulduk ve onlarýn gerçek hikayelerini dinledik” diyor.
Projeye dahil olan kiraz biberinin üreticisi Rabia Yýlmaz, 10 yaþýndan beri çiftçilik yapýyor ve bugün 68 yaþýnda. Tarhanayý Bigalý kýz kardeþler Sezin Çetin ve Suzan Mantar, kuþkonmazý Aslý Aksoy, rokayý, maydanozu, semizotu gibi tüm yeþillikleri Aliye Akbulut, mýsýrý fasulyesini Düzce’de çiftçilik yapan Filiz Aynacý, siyez bulgurunu Kastamonu’da bu iþ için büyük emek veren Ýksirli Çiftlik, enginarý Eda Çelebi, keçi beyaz peynirini Gülsüm ve Hasibe Akýn, köy ekmeðini Ezel Temiz, domatesi Rabia Yýlmaz, fýstýðý Gülter Açýkgöz, portakallý hava reçelini Nilüfer Kart ve Ýklime Yaþar, eriþteyi Medine Alkoç, Antakya kýrma yeþil zeytinini Hülya Altýnöz üretiyor. Ürettiði kuþkonmazlar ile projede yer alan üreticilerden biri de Ýþletme Bölümü mezunu Aslý Aksoy. Topraðýn Kadýnlarýndan Sofralara projesi için kadýn üreticilerden gelen ürünlerle özel bir menü hazýrlanmýþ. Proje, çalýþma hayatýnda kadýnlarýn yerini ve istihdamýný artýrarak toplumda farkýndalýk yaratmak üzere tasarlanmýþ. Cizreli, bu kadýnlarýn arkasýnda durduðunu da ilan ederken, Anadolu’daki kadýnlarýn bereketli topraðýndan, baðýndan, bahçesinden gelen, özenle yetiþtirdikleri ürünlerin lezzetini Ýstanbul’a taþýyor. Umarým, proje Big Chef’s’in mutfaðýna lezzet katar ve kadýn üreticilere güç vererek, daha fazla kadýnýn tarýmda söz sahibi olmasýna vesile olur.
ANNENÝZ ÝÇÝN PÝÞÝRÝN
200 gr kestane mantarýný tavada zeytinyaðý ile kavurup, ýlýndýktan sonra içine reyhan, dereotu, maydanoz karýþtýrýn. 15 adet enginarý ikiye kesip az suda biraz tuz ile birlikte haþlayýn.
Ýki su bardaðý Osmancýk pirinci 4-5 kez yýkayýp süzün. Ýki diþ sarýmsaðý ezip bir çay bardaðý kadar zeytinyaðýnda hafif ateþte ýsýtýn. Pirinci ekleyin ve 5-6 dk. orta-yüksek ateþte kavurun. Bir tutam zerdeçal, tuz ve biraz karabiber ekleyip karýþtýrýn. Ýçine enginarýn haþlama suyundan bir bardak koyup karýþtýrarak risotto yapar gibi suyunu çektirin. Enginarýn suyundan bir bardak daha ekleyip enginarlarý ve 100 gram kadar körpe bezelyeyi ilave edin. Kýsýk ateþte karýþtýrarak suyunu çektirip ocaktan alýn. Pilavý demlenmeye býrakýn. Taze reyhan, taze soðan, maydanoz ve dereotunu incecik kýyýn ve pilavýn üzerine ekleyerek servis edin.
Ebru Baybara Demir’den özel Ramazan menüsü…
Çok severim, saygý duyarým ve onu tanýdýðým için onur duyarým: Sevgili Ebru Baybara! 2018’i ‘Kadýn Yýlý’ ilan eden Big Chefs’in bu yýl Coca Cola iþ birliðiyle hazýrlanan Ramazan menüsüyle, dünyanýn en önemli mutfak kültürü yarýþmasý Basque Culinary World Prize’da (Bask Dünya Aþçýlýk Ödülleri) 10 finalist arasýnda yer alan ilk Türk olan Ebru Baybara Demir hazýrladý. Menüde Ebru Baybara’nýn, doðup büyüdüðü topraklar olan Mardin ve yöresinden uyarladýðý lezzetler yer alýyor. Ýftariyeliklerle açýlan Ramazan sofrasýnda önce Kýymalý Yoðurt Çorbasý sunuluyor. Ardýndan ana yemek olarak Bademli Kuzu But Dolmasý veya Yeni Baharlý Tavuk Fýrýn ikram ediliyor. Bu lezzetlere, Ýsotlu Kuru Domates Salatasý eþlik ediyor. Lezzet þöleni, yine Mardin’den Sütlü Pekmez Peltesi ile tamamlanýyor. Big Chefs, özel bir þefin elinden çýkan özel bir menüyle bu Ramazan da yine en leziz ve keyifli sofralarýn adresi oluyor.