Mutfakta neler oluyor?

Sýcaklý kýrk dereceði gösterse de nem oraný yetmiþlerin altýna inmese de, bitkin, yorgun hissetsek de acýkýyor yine acýkýyor bu mide. Peki Yaz mevsiminin son ayý bu sýcak günler için hangi alternatifleri sunuyor ve bizler bu malzemelerle neler yapabiliriz? Mutfakta hýzlý bir mevsim turuna var mýsýnýz?

SEBZEYÝ DOÐRU PÝÞÝR YAZI RAHAT GEÇÝR

Bu ayýn sebzeleri bamya, dolmalýk yeþil biber, kabak, patlýcan, semizotu, taze fasulye ve tabi ki sofralarýn lezzet küpü domates. Her birinin piþerken yaydýðý mis koku, yaz kokusu. Bamyanýn kuzu etlisi, taze fasulyenin bol sarýmsaklýsý... Fasulye için iki farklý alternetif piþirme yöntemi kullanabilirsiniz. Buharda haþlayýp zeytinyaðý, sarýmsak ve limon sosuyla salata olarak deðerlendirebilir veya sadece soðanla piþirip (hiç domates eklemeden) servis tabaðýnda üzerine kabuðu soyulmuþküp kesilmiþ domates ve ezilmiþ sarýmsak ekleyebilirsiniz. Bamyayý ise irilerini dilimleyip mýsýr unu ile harmanlayýp az yaðda kýzartýp bol baharat ve süzme yoðurtla deneyin.

Yeþil biber mevsiminde güzel. Mevsim dýþý yapýlan dolmalar kabuðu sertleþtiðinden mideyi yorabilir. Mevsiminde yapýlan biber dolmalarý saðlýklý ve lezzetli. Biber dolmasý dana kýymalý veya zeytinyaðlý zaten harika, bol bol yapýyoruz. Deðiþiklik yaparak içini aklýnýza gelebilecek tüm börek harçlarýyla da doldurabilirsiniz. Bu farklý kombinasyonlarý denerken içindeki malzemenin piþme derecesine göre biberin ön piþirmesini yapmanýz gerekebilir, unutmayýn. Patlýcan ve kabak bence bu ayýn en önemli iki malzemesi. Mücver, gril, köz, kýzartma... Apayrý lezzetler yakalatabilen bu iki malzemeyi sarýmsak, kekik, siyah zeytin, makarna, pirinç, peynir ve domates gibi malzemelerle farklý reçetelere rahatlýkla dahil edebilirsiniz. Sonuç her zaman midenizi mutu edecektir.

BALIK MEVSÝMÝNDE DEÐÝLÝZ

Henüz avlanma yasaðý bitmedi. Üstelik deniz suyu en sýcak döneminde. Dolayýsý ile balýklar henüz yaðlanmadý ve tatlarý da doruða çýkmadý. Bu dönem yiyebileceðimiz en lezzetli balýk sardalye. Yaðlý bir yapýsý olan sardalye için en lezzetli döneme girdik diyebiliriz. Sardalyeyi temizleyip buz gibi suda biraz bekletip süzün, üzerine biraz limon suyu veya sirke gezdirip ateþi göstermeden piþirin. Bu karýþýmý tuzlayýp buzdolabýnda yarým saat bekletmek etinin piþmesi için yeterli. Çið balýk yediðinizi düþünmeyin. Bu balýk marineyi zeytinyaðý ile kýzarmýþ ekmek üzerinde servis edebilir, salatalarýn üzerine serpebilirsiniz. Sardalye demiþken... Fýrýnda domates, limon dilimleri ve kekile buðlamasý, kömür ateþinde de biraz limonla nefis olur. Ayrýca bu mevsimbulabilirseniz tekir, yeni baþlayan çingene palamudu da lezzetli alternatiflerden.

MEYVELERÝN GÜCÜ ADINA

Böðürtlen, frambuaz gibi orman meyvelerinin tadý zirvede. Þeftali ise meyvelerin þahý olarak Aðustos ayýnýn güzeli. Þeftali ile basit ama keyifli tatlýlar, sorbe, dondurma, smoothie yapmak ve serinlerken lezzetine doymak için son ay. Üzüm baþlýyor! Üzüm malum yapý itibari ile þekeri yoðun bir meyve. O sebeple yýkayýp dondurucuda dondurup, donmuþ olarak atýþtýrmak hem keyifli hem de serinletici. Mürdüm eðriði de mevsim güzellerinden, tart ve keklere yapý itibari ile çok uygun olduðundan bence bu fýrsatý deðerlendirin. Renginin ve lezzetinin cazibesini kaçýrmayýn. Karpuz ve kavuna devam! Elbette dilimleyip servis öncesi soðutmayý unutmayýn! Her iki meyve de peynirle çok yakýþýr. Peynirle birlikte servis edilen karpuz veya kavun sýcak bir yaz akþamý için baþlý baþýna bir yemek olabilecek güçtedir. Afiyetle!

YENÝ VE LEZZETLÝ BÝR KAHVE DENEYÝMÝ

Kahve çekirdeklerini özel hasat zamanlarýnda en iyi üretici ülkelerden temin eden Kahve Limaný’nda Sri Lanka ve Hindistan gibi çayýyla ünlü ülkelerin yöresel çaylarýný Kahve Limaný þubelerinde içebilir, özel üretim sandviçler, kruvasanlar, turta ve pastalarla kendinizi þýmartabilirsiniz. Kahve Limaný Eminönü, Yeniköy, ÝTÜ Ayazaða Kampüs, Trump Tower ve Çengelköy olmak üzere 5 farklý noktada kahve sevenlerle buluþuyor.

Kahve Limaný’nda uygulanan yöntemler bilindik kahve yapma yöntemlerinden farklý. Güney Amerika ve Orta Amerika gibi dünyanýn en iyi kahve üreticisi ülkelerinden tedarik edilen yeþil çekirdek kahve, yine özel olarak ithal edilen makinelerde kavruluyor. Tercihe göre ‘chemex’  yöntemine ek olarak dripper, syphon gibi özel demleme teknikleriyle hazýrlanarak mükemmel kahve deneyimi vaat ediliyor.http://www.kahvelimani.com.tr/