Mutfakta neler oluyor?

Sıcaklı kırk dereceği gösterse de nem oranı yetmişlerin altına inmese de, bitkin, yorgun hissetsek de acıkıyor yine acıkıyor bu mide. Peki Yaz mevsiminin son ayı bu sıcak günler için hangi alternatifleri sunuyor ve bizler bu malzemelerle neler yapabiliriz? Mutfakta hızlı bir mevsim turuna var mısınız?

SEBZEYİ DOĞRU PİŞİR YAZI RAHAT GEÇİR

Bu ayın sebzeleri bamya, dolmalık yeşil biber, kabak, patlıcan, semizotu, taze fasulye ve tabi ki sofraların lezzet küpü domates. Her birinin pişerken yaydığı mis koku, yaz kokusu. Bamyanın kuzu etlisi, taze fasulyenin bol sarımsaklısı... Fasulye için iki farklı alternetif pişirme yöntemi kullanabilirsiniz. Buharda haşlayıp zeytinyağı, sarımsak ve limon sosuyla salata olarak değerlendirebilir veya sadece soğanla pişirip (hiç domates eklemeden) servis tabağında üzerine kabuğu soyulmuşküp kesilmiş domates ve ezilmiş sarımsak ekleyebilirsiniz. Bamyayı ise irilerini dilimleyip mısır unu ile harmanlayıp az yağda kızartıp bol baharat ve süzme yoğurtla deneyin.

Yeşil biber mevsiminde güzel. Mevsim dışı yapılan dolmalar kabuğu sertleştiğinden mideyi yorabilir. Mevsiminde yapılan biber dolmaları sağlıklı ve lezzetli. Biber dolması dana kıymalı veya zeytinyağlı zaten harika, bol bol yapıyoruz. Değişiklik yaparak içini aklınıza gelebilecek tüm börek harçlarıyla da doldurabilirsiniz. Bu farklı kombinasyonları denerken içindeki malzemenin pişme derecesine göre biberin ön pişirmesini yapmanız gerekebilir, unutmayın. Patlıcan ve kabak bence bu ayın en önemli iki malzemesi. Mücver, gril, köz, kızartma... Apayrı lezzetler yakalatabilen bu iki malzemeyi sarımsak, kekik, siyah zeytin, makarna, pirinç, peynir ve domates gibi malzemelerle farklı reçetelere rahatlıkla dahil edebilirsiniz. Sonuç her zaman midenizi mutu edecektir.

BALIK MEVSİMİNDE DEĞİLİZ

Henüz avlanma yasağı bitmedi. Üstelik deniz suyu en sıcak döneminde. Dolayısı ile balıklar henüz yağlanmadı ve tatları da doruğa çıkmadı. Bu dönem yiyebileceğimiz en lezzetli balık sardalye. Yağlı bir yapısı olan sardalye için en lezzetli döneme girdik diyebiliriz. Sardalyeyi temizleyip buz gibi suda biraz bekletip süzün, üzerine biraz limon suyu veya sirke gezdirip ateşi göstermeden pişirin. Bu karışımı tuzlayıp buzdolabında yarım saat bekletmek etinin pişmesi için yeterli. Çiğ balık yediğinizi düşünmeyin. Bu balık marineyi zeytinyağı ile kızarmış ekmek üzerinde servis edebilir, salataların üzerine serpebilirsiniz. Sardalye demişken... Fırında domates, limon dilimleri ve kekile buğlaması, kömür ateşinde de biraz limonla nefis olur. Ayrıca bu mevsimbulabilirseniz tekir, yeni başlayan çingene palamudu da lezzetli alternatiflerden.

MEYVELERİN GÜCÜ ADINA

Böğürtlen, frambuaz gibi orman meyvelerinin tadı zirvede. Şeftali ise meyvelerin şahı olarak Ağustos ayının güzeli. Şeftali ile basit ama keyifli tatlılar, sorbe, dondurma, smoothie yapmak ve serinlerken lezzetine doymak için son ay. Üzüm başlıyor! Üzüm malum yapı itibari ile şekeri yoğun bir meyve. O sebeple yıkayıp dondurucuda dondurup, donmuş olarak atıştırmak hem keyifli hem de serinletici. Mürdüm eğriği de mevsim güzellerinden, tart ve keklere yapı itibari ile çok uygun olduğundan bence bu fırsatı değerlendirin. Renginin ve lezzetinin cazibesini kaçırmayın. Karpuz ve kavuna devam! Elbette dilimleyip servis öncesi soğutmayı unutmayın! Her iki meyve de peynirle çok yakışır. Peynirle birlikte servis edilen karpuz veya kavun sıcak bir yaz akşamı için başlı başına bir yemek olabilecek güçtedir. Afiyetle!

YENİ VE LEZZETLİ BİR KAHVE DENEYİMİ

Kahve çekirdeklerini özel hasat zamanlarında en iyi üretici ülkelerden temin eden Kahve Limanı’nda Sri Lanka ve Hindistan gibi çayıyla ünlü ülkelerin yöresel çaylarını Kahve Limanı şubelerinde içebilir, özel üretim sandviçler, kruvasanlar, turta ve pastalarla kendinizi şımartabilirsiniz. Kahve Limanı Eminönü, Yeniköy, İTÜ Ayazağa Kampüs, Trump Tower ve Çengelköy olmak üzere 5 farklı noktada kahve sevenlerle buluşuyor.

Kahve Limanı’nda uygulanan yöntemler bilindik kahve yapma yöntemlerinden farklı. Güney Amerika ve Orta Amerika gibi dünyanın en iyi kahve üreticisi ülkelerinden tedarik edilen yeşil çekirdek kahve, yine özel olarak ithal edilen makinelerde kavruluyor. Tercihe göre ‘chemex’  yöntemine ek olarak dripper, syphon gibi özel demleme teknikleriyle hazırlanarak mükemmel kahve deneyimi vaat ediliyor.http://www.kahvelimani.com.tr/