Türkiye gastronomi konusunda parlak bir dönemden geçiyor. Festivaller, kültürel etkinlikler yapýlýrken bir de iþin eðitim tarafýnda iþler gerçekten iyi gidiyor. Yemeðe gönül verdiyseniz sakýn beklemeyin, hemen okuluna gidin.
Ýyi yemek yapmayý hedef belirleyenler için üniversitelerin gastronomi bölümleri ve Milli Eðitim Bakanlýðý onaylý özel yemek okullarý, gerçek anlamda bir nimet. Gün geçtikte bu alandaki olanaklar hýzla artýyor. Zaman içinde toplantýlar ve organize ettiðim yemek yarýþmalarý sayesinde bu okullardaki öðretim görevlilerinin bir kýsmýný tanýma þansýna sahip oldum. Gerçekten iþlerinde iyiler. Öðrenciler bu okullarda yemek kültürü, malzemeler ve teknikler konusunda belli bir olgunluða eriþiyor. Elbette her branþta olduðu gibi yemek eðitiminin sonunda da ne olacaðýnýz tamamen sizinle ilgili. Yemek yapmaksa konumuz, iþin içine yaratýcýlýk, ahlak ve el becerisi de giriyor. Bu sektörde kiþisel beceriler ve vasýflar baþarý için en kritik deðerler.
Peki bu okullarda nasýl eðitim veriliyor, öðrenciler ne kadar mutlu? Geçen hafta, Doors Akademi’nin misafiri oldum. Giydim önlüðü, tuttum sýnýfýn yolunu...
BEN DE DERSE KATILDIM
Eðitmen þef Fehmi Samancý’nýn baþarýlarla dolu bir aþçýlýk kariyeri var. Benim denk geldiðim dersi o veriyordu. Bir saatliðine girecektim derse. Bir de baktým ki üç saat olmuþ! E normal çünkü denk geldiðim ders farklý bir piþirme tekniði olan ‘sous vide’. Bu teknik özel aparatlar ve kaplar istiyor. Bugüne kadar sadece duymuþum. Ýlk deneyim pek keyifli oluyor. Teknikten kýsaca bahsetmek istiyorum. Malzemeleri düþük ýsýda ve vakumlu poþetlerde piþirerek lezzet olarak en yüksek verimi yakalayabilen bir teknik. 55-85 derece arasýnda özel bir haznede ýsýtýlan su yine özel aparatla ayný ýsýda kalýyor. Poþetlenip vakumlanmýþ et, sebze içine koyulup piþiriliyor. O gün vasat lezzette bir morina balýðý, muhteþem lezzette bir bonfile yaptýk. Brioche hamuru karýp mikro dalga fýrýnda piþirmek þef dahil herkesin ilk tecrübesiydi. Hamur eðilip büküldükçe gülüþmelerimizi, eti tadýnca lezzetinden gözlerimizin yuvasýndan çýkacak kadar açýlmasýný bire bir yaþadýk. Çocuklarla sohbet ise her þeye deðerdi. Ýlk önce kaçamak bakýþlarla beni süzüp ser verip sýr vermediler. Baktýlar ki elimde çýrpýcý harýl harýl çalýþýyorum yardým etmeler, gülüþmeler ve tabii ne hikayeler ne hikayeler... Çok keyifli bir tecrübeydi. Neler olup bittiðini gözlemlemek için bundan sonra her an baþka bir gastronomi okulunun sýnýfýnda soluðu alabilirim.
Bu yýl üçüncü yaþýný kutlayan Doors Akademi, profesyonel eðitim programýyla 200’ün üzerinde öðrenci yetiþtirmiþ. Öðrencilerinin yüzde 80’i ya iþ bulmuþ ya da kendi iþini kurmuþ. Þu ana kadar, yýlda 2 bin 500 amatörü de mutlu etmiþler... Ýyi ki doðdun Doors Akademi, daha nice verimli senelere!
4 GÜNLÜK KURS DA VAR 180 GÜNLÜK KURS DA
Doors Akademi’de eðitim ‘dual’ veriliyor. Yani yüzde 40’ý pratik/teorik yüzde 60’ý iþyeri uygulamasýndan oluþan bir eðitim. Öðrenciye maliyeti aldýðý eðitime göre deðiþiyor. Dört günden 24 haftaya kadar süren eðitimlerin ücreti bin 250 ile 15 bin lira arasýnda.
HAFTANIN EN BEÐENDÝÐÝM SOSYAL MEDYA PAYLAÞIMI
Özge Oktay’dan çikolatalý narlý tart