Mutlu Evlilik Atölyesi’nin ilki Amerika’da gerçekleþti

Amerika’dayým. “Muslim Mental Health Conference” baþlýklý Müslüman ruh saðlýðý profesyonellerinin bir araya geldiði ve Müslüman toplumun ruh saðlýðý hakkýnda konuþtuklarý toplantýya katýldým. Sonra çocukluk çaðý döneminde yaþanan travmatik yaþantýlara baðlý geliþen psikiyatrik/psikolojik bozukluklarýnýn taný ve tedavisi hakkýnda 5 saat süren bir atölye yaptým. Ayrýca 35 evli çiftin katýldýðý 7 saat süren “mutlu evlilik atölyesi” yaptýk. 

 

Ýslam ve ruh saðlýðý alanýnda çalýþan üç grup

Dünyada Ýslam ve ruh saðlýðý alanýnda çalýþan gruplarý ve kiþileri tanýmaya çalýþýyorum. Anladýðým kadarýyla üç grup var. Birinci grup Michigan Üniversitesi etrafýnda odaklanmýþ grup daha çok pratik aðýrlýklý çalýþýyor. Müslüman topluluktaki ruh saðlýðý alanýnda çalýþanlarý bir araya getirip etkileþimde bulunuyorlar. Teorik katkýdan çok ruh saðlýðý sorunlarýna ve hizmetlerine yoðunlaþýyorlar. Ayrýca insan gücünü arttýrmaya çalýþan bir dayanýþma grubu fonksiyonlarý var. Ýkinci grup ise Malik Badri etrafýnda toparlanmýþ “Ýslam ve psikoloji” baþlýðý altýnda daha teorik çalýþanlardan oluþuyor. Bu grup Batý psikolojisini eleþtiriye tutarak, eleþtirisel bir bilgi alaný oluþturmuþ durumdalar. Kýsmen de inþa yapýyorlar. Bu grubun Amerika, Avrupa ve Malezya ayaklarý var. Üçüncü grup ise Amerika’da Khalil Center etrafýnda toplanan kiþilerden oluþuyor. Bu gruptaki merkez kiþi Hooman Keshewarzi. Bu grubun farký eleþtiriden daha fazla inþaya yönelmiþ olmalarý. Bir yandan Müslüman topluluða Amerika’da sekiz ayrý merkezde hizmet verirken öbür taraftan Ýslami geleneðe dayalý bir psikoterapi yöntemi geliþtirip bunu da uygulamaya çalýþmalarý. 

 

Evliliðin maneviyatý ve bilimi: Sevgi ve þefkati büyütmek

Mutlu evlilik atölyesini Khalil Center grubu ile birlikte yapýyorum. Benim geliþtirdiðim atölye içeriðine Müslüman topluluða direkt hitap edecek þekilde Ýslami gelenekten gelen içerik eklediler. Hedef kitlesi Müslüman topluluk olduðu için bu haliyle Müslüman topluluðun dili ve kültürüne çok daha uygun oldu.

Türkiye’de “Mutlu Evlik Atölyesi” olarak adlandýrdýðýmýz atölye burada “The Science & Spirituality of Marriage: Nurturing Love & Compassion” adýný aldý. Türkçeye þöyle çevirebiliriz: “Evliliðin maneviyatý ve bilimi: Sevgi ve þefkati büyütmek.”

Aslýnda bu program Amerikan Müslümanlarýnýn evlilikleri geliþtirmek ile ilgili ilk atölye çalýþmasý oldu. Daha öncekiler Türkiye’de olduðu gibi konferans formatýnda oluyormuþ. Halbuki kiliseler bu türden eðitimi on yýllardýr yapýyormuþ. Böylece Müslüman bir topluluðun bir ihtiyacý karþýlanmýþ olacak. Bunun baþlatýcýsý ve parçasý olduðum için kendimi mutlu hissediyorum.

Evlilikler Amerikan toplumun genelinde sorun olduðu gibi Müslüman toplulukta da sorun. Amerika genelinde 40 yýllýk sürmesi beklenen bir evliliðin boþanma ile sonuçlanma olasýlýðý yüzde 50 civarýnda. Müslüman toplulukta ise bu sorun yüzde 30-35 aralýðýnda olduðuna dair çalýþmalar var.

Umarým benim geliþtirdiðim, Khalil Center çevresinden Hooman Keshewarzi ve Menahal Begawali’nin katký saðlayarak geliþtirdiði bu atölye Amerikan Müslümanlarýnýn evliliklerini geliþtirmesine katký saðlar.