Mutlu evliliklerin 6 farklı formu

Eşler arası mutluluğun farklı formları var. Bir formu farklı kılan o özelliğin baskın olması. Yoksa her form diğer unsurlardan parçalar içeriyor. Yani her bir mutluluk formunda bir element baskın iken diğerleri bir unsur olarak katılıp her biri kendine özgü bir “mutluluk alaşımı” oluşuyor. Aslında bir form diğerlerinden ne kadar çok güçlü içerik içerirse o kadar iyi. Yine de baskın olan özellikten dolayı mutlu evliliklerin 6 farklı formu var diyebilirim. Bunlar; romantik/duygusal mutluluk, tutkunun mutluluğu, arkadaşlığın mutluluğu, aile olmanın mutluluğu, dayanışmanın mutluluğu, değerlerin mutluluğu. 

  

Romantik mutluluk

Mutlu eşlerin bu formu aralarındaki güçlü olumlu duygular üzerinden geliyor. Birbirlerine aşık veya güçlü sevgi duyuyorlar. Aşk denen hal bu eşlerde başlangıçta var ve evlilikleri sürecinde de devam etme eğiliminde oluyor. Birbirlerine karşı sürekli ve güçlü bir duygusal yakınlık hissediyorlar. Aralarında sevgi, şefkat ve bir arada olma arzusu var. 

  

Tutkunun mutluluğu

Mutlu evliliğin bu formunda eşler arasında güçlü cinsel arzular ve bedensel çekim var. Cinsel tutku, bir tutam kıskançlık ve diz dize olma arzuları var. Yatak odaları canlı ve ateşli. Birbirlerine karşı fiziksel beğenileri yüksek. Eşlerini Kadir İnanır veya Türkan Şoray gibi görüyorlar. 

  

Arkadaşlığın mutluluğu

Mutlu evliliğin bu formunda baskın olan özellik birbirine güven ve beraber olmanın keyfi var. Bu eşler birlikte güzel ve eğlenceli vakit geçiriyorlar. Birbirlerine geveze olacak kadar konuşuyorlar. Uzun seyahatlerde konuşa konuşa yol alıyorlar. Havadan sudan, kıvır zıvırdan memleket meselelerinden konuşabiliyorlar. 

  

Aile mutluluğu

Mutlu evliliğin bu formunda mutluluk “beraberce bir aile olmak” üzerinden yürüyor. Birlikte kurdukları aile onların mutluluklarının kaynağı. Kendi aralarında yaşadıkları yakınlık ile çocuklarıyla kurdukları bağ birleşip birliktelikleri perçinleşiyor. Hatta bu mutluluğa geniş aileyi bile katmayı başarıyorlar. 

  

Dayanışmanın mutluluğu

Mutlu evliliğin bu formunun baskın özelliği yaşamdaki dayanışma üzerinden işliyor. Bu eşler dayanışarak zorlukların üstesinden geldikleri bir öyküye sahipler. Zor zamanları olmuş, birbirlerine sahip çıkmışlar, el birliği yapmışlar. Birbirlerini güvenilir ve sırt dayayacak kişi olarak algılıyorlar. Aralarında vefa var. 

  

Değerlerin mutluluğu

Mutlu evliliğin bu formunun baskın özelliği dava arkadaşı olma, aynı değerleri paylaşma, ortak hedef ve ideallere sahip olmak üzerinden oluşuyor. Bu kişiler ya aynı sosyal hareketlerden gelen bir geçmişe sahip oluyorlar. Ya aynı cemaat ve cemiyetin parçası olarak ortak bağlara sahipler. İdealleri üzerinden ortak bir hikâye oluşturuyorlar. 

Başta söylediğim gibi birçok mutlu evlilik bu unsurların farklı oranlardaki karışımının alaşımı gibi. En son noktada her bir mutlu ilişki kendi formülü açısından özgün.