TRT Haber’de yayınlanan Mutlu Evliliklerin İzinde programımın şimdiye kadar 13 bölümünü çektik, 8 bölümü yayınlandı. Cumartesileri 18.30’da olan programın bugün 9. bölümü yayınlanacak.
Programın konukları biz buluyoruz. Yöntemimiz oldukça basit. En az 10 yıllık evli, kendilerini evliliğinde mutlu gören, çevreleri tarafından da mutlu olarak algılanan çiftleri konuk alıyoruz. Program ekibi olarak çevremizdeki kişilere veya TRT’nin il ofislerindeki kişilere bildikleri mutlu evli çift önermelerini istiyoruz. Ekip üyemizden bir kişi önerilen çiftle telefon görüşmesi yapıyor. Benim onayımla görüşülecek çifti belirlemiş oluyoruz. Kendisi konuk olmak isteyen çifti kabul etmiyoruz.
Bazı çiftler program için uygun olmalarına rağmen mahremiyet kaygısı ile programa çıkmayı kabul etmiyorlar. Bu durum herkesin ekranlara çıkmak için can attığı yaklaşımının yanlış olduğunu gösteriyor. Bu çiftler kendilerine ait olanın dışarıdan bilinmesini istemiyorlar. Bu tutum programımızın televizyondaki sıradan evlilik programlarından farklı olduğunun anlaşılması ile azalmaya başladı. YouTube’tan programımızın örneklerini izleyen çiftler artık konuk olmayı daha kolay kabulleniyorlar. Hatta iyi olanın ekranda daha fazla yer alması fikri birçok kişiyi ikna ediyor. Gerçekten de iyi olanın yayılması için, iyi olanın ön plana çıkarılması gerekiyor.
Program boyunca kendimi sürekli yeni şeyler öğrenirken buluyorum. Gerçekten de mutlu evlilerle muhabbet hem öğretici hem de keyifli. Örneğin en son Amasya çekimlerinde konuklarımızdan Kemal Bey “evlendiğimizde eşimle biz annelerimizi değiştirdik” deyiverdi. “Ne demek bu” diye sordum. Kemal Bey gülerek şöyle cevap verdi: “Eşimle anlaştık. Benim annem onun annesi olacak. Onun annesi benim annem olacak. İkimizde kayınvalidelerimize kendi annemiz muamelesi yapacağız.” Kemal Bey ve Yasemin Hanım beraber otel işletiyorlar. Kemal Bey başarılı, elinden iş gelen bir adam. Yasemin Hanım küçük otellerinin mutfağını yönetiyor.
Mutlu evlilerle olan görüşmelerde “mutluluğun farklı hallerinin olduğunu” öğrendim. Hiçbir çift birbirinin aynısı değil. Herkesin mutluluğunun kendi formu var. Çiftler ortak özellikler gösterse de onların kendine özgü mutluluğu tanımlayacak odaklar var. Örneğin geçen hafta çekimlerini tamamladığımız Tokat’ın Erbaa ilçesinin Tepekışla köyünden Raziye ve Burhan çiftinin tanımlayıcı özelliği dayanışmaydı. Bu çift sırt sırta vermiş, çalışkan bir tutumla ekmeklerini beraber kazanmışlar. Birbirlerini çalışkanlığını, becerilerini beğeniyorlar. Bu dayanışma sayesinde çiftliklerini yönetebilir olmuşlar. Beraber çalışırken de uyum içindeler, muhabbet halindeler.
Sonuç olarak mutlu evlilerle muhabbet etmek hem öğretici hem de keyifli. Sizlere de çevrenizde mutlu olduğunu düşündüğünüz kişilerle muhabbet etmenizi ve neyi nasıl yaptıklarınızı öğrenmeye çalışmanızı tavsiye ederim. Ben yapıyorum ve çok öğretici buluyorum.