Mutlu Evliliklerin İzinde

TRT Haber’de “Mutlu Evliliklerin İzinde” adlı bir televizyon programım başladı. En az 10 yıldır evli olan ve evlilikleri iyi giden eşlerle evlerinde muhabbet ediyorum. Nasıl bir araya geldiklerini, ilk izlenimlerini, birbirleri ve evlilikleri hakkındaki kanaatlerini, farklılıklarını nasıl yönettiklerini, kavga edip etmediklerini, küsüp küsmediklerini, ailelerle ilişkileri, çocuk yetiştirmelerini, birbirleriyle nasıl vakit geçirdiklerini soruyorum. 

Bu programın oluşumunun bir hikayesi var. Süreç 2014’te başladı. Ben evlilik terapistiyim. Sürekli sorunlu evlilikleri görmeye tepki olarak iyi evlilikleri araştırmaya karar verdim. Hazırladığım bir araştırma formuyla yüksek lisans öğrencilerini mutlu evliliği olan eşleri bulup görüşme yapmaya teşvik ettim. O dönemde öğrenciler de mutlu evliliklerin olduğuna inanmıyorlardı. Aslında basit bir yöntemle mutlu evlileri buldular. Kendi yakınlarına “Evliliği iyi olan bir çift biliyor musunuz” sorusunu sordular. İşaret edilen kişilerle görüşmeler yaptılar. O süreçte biriken verilerle ben “Mutlu Evliliklerin 7 Özelliği” adlı kitabımı yazdım. 

Daha sonra mutlu evliliklerin becerilerini dikkate alarak “Mutlu Evlilik Atölyesini” geliştirdim. Bu program; tam gün süren, evlilikleri geliştirmeyi amaçlayan, eşlerin yan yana oturarak kendi evlilikleri üzerine yaklaşık 16 egzersiz yaptığı bir atölye çalışmasıydı. Bunu iki kez yaptım. Daha sonra bu program İngilizceye çevrilerek Şikago’da gerçekleştirildi. 

Mutlu evlilerle ilgili yapılması gereken diğer bir şeyin televizyonun görselliğine taşınması olduğunu düşündüm. Televizyonlar hep negatif evliliklere odaklanıyordu. Mutlu evliliklerin televizyona çıkarılabileceği fikrine yabancıydılar. Bu türden bir şeyin ancak senaryo ve oyuncular üzerinden olabileceğine inanıyorlardı. Gerçek hayatta ve hiçbir müdahalede bulunmadan çekim yapılacağına inanmıyorlardı. Sonunda projem TRT tarafından kabul gördü. 

 

Programın ilki yayınlandı

Mutlu Evliliklerin İzinde adıyla ilk bölümü geçen hafta yayınlandı. Ramazan dolayısıyla Pazar’ı Pazartesi’ye bağlayan gece 00.30’ da ilk bölümü gösterildi. İlk çiftimiz Samsun’un köylerinden birinden Özlem ve Şükrü çifti oldu. Bu çifti YouTube’a Mutlu Evliliklerin İzinde yazarak seyredebilirsiniz. Ramazan boyunca diğer bölümler aynı gün ve saatte gösterime girecek. 

Şimdiye kadar altı farklı çiftle çekimler yaptık. Her birinin mutlu olma şekli kendine özgü ama mutlular. Birbirlerine olumlu bakıyorlar, evliliklerinden memnunlar, eşleriyle bir ömür yaşamak istiyorlar.  

Birçok kişi çekimlerin kurmaca olmadığına inanmakta zorlanıyor. Eşlerin ellerine ne söyleyeceklerini yazıp yazmadığımızı soruyorlar. Bu kişiler sahiden eşlerin birbirlerinde mutluluk bulabileceğine inanmakta zorluk çekiyorlar. Ben şimdiye kadar 120’den fazla mutlu evli çiftin hikayesini dinledim. Sanırım sahicilik konusunda tereddütleri olan izleyicilerimiz mutlu eşleri tekrar tekrar gördükçe mutlu evliliklerin varlığına dair inançları artacaktır. 

TRT Haber ekibi ile beraber televizyona çıkardığımız mutlu eşlerin de evliliklerin içinde bir alt grup olduğunu unutmamak lazım. Televizyonlar genelde spektrumun bir ucundaki kötü evlilikleri ekrana çıkarıyordu. Biz de spektrumun diğer ucundaki iyi evlilikleri ekrana çıkarıyoruz. Aslında evliliklerin çoğu ortada. Ana tezim şöyle: Kötü evliliklerde olanları yapmamaya, iyi evliliklerde olanları yapmaya çalış. Bu bakış açısı birçok evliliğin daha iyi hale gelmesine yardımcı olacaktır.